Komentara: 1
Pregleda: 2889

Godinu dana eRecepta u Subotici

16.01.2019. u 09:20h
Izvor: Subotica.com
Zvanična upotreba eRecepta u Subotici počela je pre godinu dana, a o tome koliko je ova usluga rasprostranjena među sugrađanima i na koji način sistem funkcioniše, razgovarali smo sa Jelenom Pavlović, portparolkom Apoteke Subotica.
Godinu dana eRecepta u Subotici

Uvođenje elektronskog recepta u Dom zdravlja, a potom i u Apoteku Subotica, započelo je još u decembru 2017. godine, a prvi eRecept izdat je u januaru prošle godine, od kada sugrađani koji imaju hronično oboljenje mogu da podižu svoju redovnu terapiju nakon prvog odlaska kod lekara, bez papirnog recepta, samo uz zdravstvenu knjižicu u narednim mesecima. Prema rečima Jelene Pavlović, portparolke Apoteka Subotica, većina pacijenata koji podižu lekove na ovaj način oseća olakšanje, ali ima i onih koji veće poverenje poklanjaju papirnom receptu.

Mnogi naši pacijenti su shvatili da im elektronski recept pruža neku vrstu olakšanja, jer se u zavisnosti od terapije, recept ispisuje na najmanje dva, a najviše šest meseci, te više ne moraju da čekaju satima u čekaonici da bi došli do recepta. S druge strane, ima i onih pacijenata koji i dalje vole da imaju papir. Imaju veći osećaj sigurnosti da neće zaboraviti na termin za naredno podizanje lekova, a ukoliko se lek ne podigne sedam dana pre ili posle datuma kada je ispisan, pacijent ne može da podigne lekove, već mora da sačeka sledeći mesec - objašnjava Pavlović, dodajući da je slično i s papirnim receptom, čiji rok važenja je 15 dana.

Za godinu dana primene, naša sagovornica ističe da je sistem eRecepta pretrpeo brojne promene i unapređenja, ali da se njegova upotreba značajno odrazila kako na rad lekara i farmaceuta, tako i na podizanje kvaliteta usluge i kvaliteta života pacijenata.

Od samog početka smo sarađivali sa Ministarstvom zdravlja, imali smo uvid u sve izmene, odlazili smo na brojne edukacije, a takođe smo ih organizovali ovde, kako bi bili što bolje obučeni da pacijente koji dođu u apoteku upoznamo s novim načinom preuzimanja lekova. Mislim da je ovo veliki napredak za sve nas, jer nema više nepotrebnog gubljenja vremena. Pacijenti ne moraju svakog meseca da čekaju kod lekara da bi dobili recepte, a lekari imaju više vremena da posvete hitnim slučajevima. Takođe, u apoteci je sam postupak izdavanja lekova kraći, jer nema više prekucavanja podataka iz papirnog recepta u program, te i mi imamo više vremena za konsultacije sa pacijentima i da odgovorimo na svako njihovo pitanje. Na ovaj način naša usluga je kvalitetnija, pacijenti su zadovoljniji jer se osećaju komfornije i štede dragoceno vreme, naročito osobe koje se slabo i teško kreću - obrazložila je Pavlović.

 

Godinu dana eRecepta u Subotici

Sistem elektronskog recepta funkcioniše u svih 22 ogranka Apoteke Subotica, koje su obeležene posebnom nalepnicom "eRecept" kako bi signalizovale da se u ovim apotekama mogu da podići lekovi bez papirnog recepta. Kako je Ministarstvo zdravlja najavilo potpuni prelazak na elektronski recept od 1. marta, uskoro bi i sugrađani koji nemaju neko hronično oboljenje mogli da podižu lekove na ovaj način.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2889

Povezane vesti

Povezane teme

apoteka subotica

erecept

elektronski recept

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.