Komentara: 4
Pregleda: 12292
Foto

Prve trudnoće u subotičkom Centru za vantelesnu oplodnju

29.11.2022. u 14:15h
Izvor: Subotica.com
U novom Centru za vantelesnu oplodnju, koji je sa radom počeo u oktobru, urađeni su prvi postupci vantelesne oplodnje i do sada su registrovane dve trudnoće. Takođe, urađeni su i prvi procesi zamrzavanja embriona.
Prve trudnoće u subotičkom Centru za vantelesnu oplodnju

U subotičkom Centru za vantelesnu oplodnju, koji predvodi dr Aleksandar Radulović, priznati stručnjak sa višedecenijskim iskustvom u ovoj oblasti, do sada je odrađen transfer kod 8 pacijentkinja i evidentirane su 2 trudnoće.

Prve trudnoće u subotičkom Centru za vantelesnu oplodnju- Takođe, kod 3 pacijentkinje odrađen je proces zamrzavanja embriona na nivou 5. dana koji će se vraćati u normalnom ciklusu pacijentkinja. Na samom početku, pozivali smo manje grupe pacijenata zbog standardizacije rada i visokosofisticiranih uređaja koje imamo, ali od početka naredne godine krećemo rad sa velikim grupama pacijenata i siguran sam da će kod nas dolaziti parovi iz cele Srbije, pošto se nalazimo na listi Fonda i svi pacijenti koji su u državnom programu mogu da se oduče da vantelesnu oplodnju rade kod nas - objašnjava prim. dr Aleksandar Radulović, subspecijalista steriliteta i fertiliteta i načelnik Centra za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica. 

Prve trudnoće u subotičkom Centru za vantelesnu oplodnjuIz ovog Centra očekuju da će tokom prve godine biti odrađeno između 100 i 150 ciklusa, a kasnije će se taj broj na godišnjem nivou kretati između 200 i 300 cikusa. Uz visokosofisticiranu opremu poslednje generacije, kredibilitet ovom Centru za vantelesnu oplodnju daju i stručnjaci, na čelu sa dr Radulovićem.

Imamo odličnu ekipu. Uz nas je embriolog iz Nemačke, Alfred Knivald koji je ovde kod nas i koji je učestvovao u pokretanju više od 25 laboratorija. To je stručnjak koji je bio u ekipi koja je uradila prvu vantelesnu oplodnju u Nemačkoj pre mnogo godina. Imamo još jednog embriologa, Katarinu Mitrović iz Novog Sada. Ona je takođe visoko cenjeni embriolog, školovala se u Okfordu i poseduje sve domaće i međunarodne licence. Njihovo iskustvo veoma je značajno za edukaciju mlađih kolega. Veliku pomoć u administrativnom smislu pružila nam je i Bolnica u Valjevu - priča naš sagovornik i ističe značaj glavne sestre Dejane Calić, kao i medicinskih sestara Milice Nestorović i Dunje Crnković koje čine ekipu Centra za vantelesnu oplodnju.

Prve trudnoće u subotičkom Centru za vantelesnu oplodnjuProcenat lečenja neplodnosti u našoj sredini iznosi oko 17 procenata, a po rečima našeg sagovornika novootvoreni Centar može značajno doprineti natalitetu i prirodnom priraštaju. 

- Kasno planiranje trudnoće jedan je od vodećih uzroka infertiliteta kod žena, a sve je više muškaraca sa manjim brojem spermatozoida ili sa manje kvalitetnim spermatozoidima. Tako da je jedan ovakav centar veoma potreban parovima koji žele da se ostvare u ulozi roditelja. To je prepoznala naša država i dala podršku za svaki vid vantelesne oplodnje, odnedavno čak i za uvoz jajnih ćelija koje su pacijentkinje koje nemaju svoje jajne ćelije morale skupo da plaćaju u inostranstvu - zvaršava sagovornik. 

Izvor: Subotica.com
Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica Centar za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 12292

Povezana vest

Povezane teme

opšta bolnica

dr aleksandar radulović

centar za vantelesnu oplodnju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.