Komentara: 13
Pregleda: 9090

Prva "Fankijada" u četvrtak u Donjem Tavankutu

15.02.2023. u 14:28h
Izvor: Subotica.com
Domaći fanci spremljeni na tradicionalan način, u četvrtak popodne u Donjem Tavankutu. Prva "Fankijada" čeka svoje goste u domaćinskoj atmosferi u seoskom parku.
Prva "Fankijada" u četvrtak u Donjem Tavankutu

Manifestaciju humanitarnog tipa organizuje Mesna zajednica "Tavankut", održava se povodom praznika "Debo četvrtak", u parku u Donjem Tavankutu, u vremenskom periodu od 15 do 20 časova.

- Tradicija kod Bunjevaca je da se na “Debo četvrtak” devet puta jede i da taj deveti obrok budu fanci - priča nam Stefan Ušumović, član organizacionog tima "Fankijada 2023". - Za pripremu i prženje fanaka okupili smo naše lokalne domaćice sa velikim iskustvom koje će ovaj specijalitet spremati na tradicionalan način.

Po rečima Ušumovića ciljevi manifestacije su da se očuvaju i približe mlađim generacijama neki stari bunjevački običaji, samo druženje a iznad svega sam humanitarni cilj prikupljanja novca za uskršnje paketiće za decu Tavankuta i Ljutova.

Prva "Fankijada" u četvrtak u Donjem TavankutuNa samoj manifestaciji će se praviti fanci (krofne) po starinskim receptima sa ovih područja, kao i kuvano vino. U ponudi će biti i osvežavajuća pića, po pristupačnim cenama.

- Festival nije takmičarskog karaktera, uz pomoć sponzora organizovali smo sav potreban materijal, fanci se peku na nekih 5 mesta, svugde na tradicionalni način, na šporetima na drva.  - dodaje Ušumović i otkriva nam jednu tajnu a ona je da je testo za fanke veoma specifično i mora da bude non stop u veoma toploj prostoriji, dok druge detalje pripreme možete da saznate na licu mesta, uz degustaciju.

Organizatori pozivaju Subotičane i sve meštane okolnih mesta da budu gosti na manifestaciji i da zajedno uživamo u domaćim fancima, kuvanom vinu i zvucima tamburice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 9090

Povezana vest

Povezano dešavanje

"Fankijada 2023"

"Fankijada 2023"

24.01.2023.
1
Povezane teme

fankijada tavankut

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.