Komentara: 27
Pregleda: 7657
Video
Foto

Celo selo na fanke mirisalo

17.02.2023. u 12:34h
Izvor: Subotica.com
Celo selo na fanke mirisalo

Ceo Tavankut juče, na Debo četvrtak, mirisao je na fanke. Ali ne dovoljno, priznaju organizatori prve „Fankijade“, koje je nadmašila sva očekivanja. Za samo nekoliko sati planulo je više od 3.500 fanaka, a kako je bilo više od 2.000 posetilaca, mnogi su ostali bez ove tradicionalne poslastice.

- Zaista nismo očekivali ovakav odziv. Sve se poklopilo, i lep dan i praznik i ne pamtimo da je na nekoj manifestaciji u Tavankutu bilo ovoliko ljudi. Žao nam je što nije bilo dovoljno fanaka za sve, sada smo probili led i imamo strategiju za narednu godinu da bude drugačije, jer nam se dosta žena javilo da želi da učestvuje dogodine – kaže Stefan Ušumović, jedan od organizatora „Fankijade“. – Organizacija je trajala oko dva meseca i zahvaljujemo se ženama koje su vredno radile i stajale pored šporeta, kao i sponzorima koji su donirali brašno, mleko i pomogli na druge načine. Ispunili smo naš cilj i prikupili zadovoljavajuć iznos da mališanima Donjeg i Gornjeg Tavankuta i Ljutova obezbedimo paketiće za Uskrs.

Celo selo na fanke mirisalo

Fanci su se pekli na sedam punktova u selu, na Verušiću i Maloj Baji, a u svakom je bilo najmanje dve vešte domaćice. Koliko su vične i vredne govori činjenica da je žena iz Verušića donela oko 800 komada, a ni druge nisu zaostajale. Vrući i meki, sa različitim vrstama pekmeza, prodavali su se na dva mesta u parku, a na jednom, gde se red protezao skoro do ulice kupovali su se bonovi.

- Nema tu filozofije, mleko i kvasac da nadođe, onda se zakuva i pusti na toplom. Nema mere, to se pod rukom oseti – otkrivaju nam tajnu žene u Domu penzionera. – Današnje devojke nemaju strpljenja, čim jednom ne uspe odustanu a i neće da stoje pored šporeta dugo. A vredi, od ovoga malo šta ima ukusnije.

Celo selo na fanke mirisalo

Njihove reči potvrdili su svi oni koji su se juče zasladili fancima.

- Tope se u ustima. Ovo nije ni krofna, ni langoš, fanak ima posebnu čar. U današnjim domovima i stanovima se retko peče zato je ovakva gužva – kaže Milica koja je strpljivo, više od sat vremena stajala u redu za fanke.

Dok je bila velika potražnja za ovom poslasticom, nije nedostajalo ukvanog vina i dobre atomsfere koju su pravili tamburaši, ulični svirači i generalno dobrorsapoloženi Tavankućani koji su uživali u lepom danu i manifestaciji koja obećava!

Celo selo na fanke mirisaloCelo selo na fanke mirisalo

Zbog velike potražnje koja je uveliko iznenadila domaćine nemali broj posetilaca nije imao dovoljno strpljenja da sačeka da uživa u fancima, ali organizatori obećavaju da će za godinu dana popraviti utisak, te da će u ovom selu živeti još jedna etno manifestacija, na ponos meštana i okoline.

I za kraj, pogledajte kroz fotografije i kratak video zapis kako je sve to izgledao i pokušajte da osetite deo atmosfere sa prve "Fankijade".

Izvor: Subotica.com
Fankijada 2023 Fankijada 2023 Fankijada 2023 Fankijada 2023 Fankijada 2023 Fankijada 2023 Fankijada 2023 Fankijada 2023
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 27
Pregleda: 7657

Povezana vest

Povezane teme

fankijada tavankut

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.