Komentara: 75
Pregleda: 7229

Prosvetari počeli štrajk uz minimum procesa rada

17.11.2014. u 12:51h
Izvor: Subotica.com
U gotovo svim subotičkim osnovnim i srednjim školama danas će biti održan štrajk u zakonskim okvirima, sa minimumom procesa rada. To znači da će časovi biti skraćeni na 30 minuta i da će sve aktivnosti, osim neposrednog rada sa učenicima, biti suspendovane. Na ovaj način sindikati su realizovali upozorenja upućena Vladi tokom prethodne obustave rada.
Prosvetari počeli štrajk uz minimum procesa rada

- Naši zahtevi ostaju i dalje isti. Ne odustajemo od zahteva da obrazovanje bude izuzeto od smanjenja plata za 10 odsto, da se donesu jedinstveni platni razredi za ceo javni sektor i da hitno počnu pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru i izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja – kaže Jelena Zejak, predsednica gradskog odbora Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine u Subotici.

Iako je u petak, 7. novembra održan sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika sa ministrima Vlade Srbije, dogovor nije postignut.

- Pregovori su kratko trajali jer je sastanak prekinut zbog sednice Vlade, pa dogovora nije bilo. I ovoga puta je Vlada pokazala svoj odnos prema prosveti kao profesiji, prema prosvetnim radnicima. Moram reći da je smanjenje plata bila poslednja kap u već prepunoj čaši i da je danas prosvetni radnik ponižen, svrstan u socijalnu kategoriju stanovništva. Već duži period ukazujemo na loš finansijski položaj i srozavanje kvaliteta rada i prosvetnog sistema uopšte, ali umesto na razumevanje, nailazimo na jedan potcenjivački odnos Ministarstva prema prosveti - kaže zorica Karanović, predsednica Gradskog odbora sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi, i dodaje da prosvetnim radnicima ne preostaje ništa drugo nego da se bore za svoje dostojanstvo i dostojanstvo profesije.

Prosečna plata zaposlenih u prosveti je 43.725, što je za 1500 dinara manje od proseka u Republici (45.216). Smanjenjem od deset odsto, plata prosvetara bila bi u proseku 39.355 dinara. Obzirom da su vladine mere štednje stupile na snagu 1. novembra, to znači da bi prvo smanjenje zarade prosvetari trebalo da osete 6. decembra, kada primaju prvi deo novembarske plate.

Uprkos merama štednje koje su već stupile na snagu, sindikati ističu da neće odustati od svojih zahteva, te da će štrajk trajati sve dok se ne postigne sporazum ili dok Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije ne ispune zahteve prosvetara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 75
Pregleda: 7229

Povezane vesti

Povezane teme

sindikat prosvetnih radnika

nezavisni sindikat prosvetnih radnika

štrajk prosvetara

obustava rada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.