Komentara: 12
Pregleda: 5682

U ponedeljak štrajk prosvetnih radnika

14.11.2014. u 16:00h
Izvor: RTV Yueco
U ponedeljak počinje štrajk prosvetnih radnika. Za sada je sigurno da će se štrajku priključiti sedam škola iz Subotice koje su članice Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, a tokom današnjeg i sutrašnjeg dana očekuje se da se priključe još neke škole.
U ponedeljak štrajk prosvetnih radnika

Četiri reprezentativna sindikata prosvete 17. novembra, su najavila štrajk štrajk koji će trajati dok se ne ispuni zahtev sindikata da prosveta bude izuzeta od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi, da otpočnu razgovori o Zakonu o obrazovanju. Nezavisni sindikat Vojvodine se ograničio na svega dva zahteva to: donošenje Zakona o javnoj upravi sa platnim razredima koji će obuhvatiti čitav javni sektor sa primenom od 01. januara 2015. godine i hitno zaključenje Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

Četiri reprezentativna sindikata nisu mogla da se dogovore na koji način će da organizuju štrajk. Časovi će biti skraćeni na 30 minuta i obavljaće se ostale dodatne aktivnosti poput dopunske nastave. Biće organizovan selektivni štrajk i to 17. i 25 novembra, 3. i 11.decembra, ističu u Nezavisnom sindikatu. Za vreme štrajka zaposlenom pripadaju sva prava osim prava na zaradu.

Štrajk je legalno sredstvo borbe za ostvarivanje radničkih prava, a nije adekvatno sredstvo u prosveti, jer utiče na đake, kvalitet nastave i odnos prema roditeljima, ocenio je pokrajinski sekretar za obrazovanje. Smatra da su zahtevi prosvetnih radnika opravdani, jer smanjenje plata u javnom sektoru ne bi trebalo da se linearno primeni na kompletnu javnu sferu.

NSPRV i dalje ne odustaje od ostalih štrajkačkih zahteva koje su formulisali predstavnici četiri sindikata na zajedničkom Štrajkačkom odboru od 29.10. i 05.novembra , ali smatra da se radi o sistemskim zakonima od kojih je jedan već stupio na snagu 27. oktobra, odnosno Zakon o izmenama I dopunama Zakona o budžetu za 2014. godinu i za čije je menjanje potrebno duže vreme nego što je to moguće učiniti za vreme trajanja štrajka.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 5682

Povezana vest

Povezane teme

štrajk prosvetara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.