• Pregleda: 4256

Prošle godine sklopljeno više od 600 brakova

Tokom 2017. godine, u našem gradu je sklopljeno ukupno 619 brakova, što je za dva braka manje u odnosu na prethodnu godinu. Iz Matične službe poručuju da je za ovu godinu već nekoliko subota popunjeno, a da su najatraktivniji meseci za venčanje maj i avgust.
Prošle godine sklopljeno više od 600 brakova

Tokom prošle godine u Subotici je sklopljeno 619 brakova, što je za dva braka manje u odnosu na prethodnu 2016. godinu. Od tog broja, sklopljeno je 270 mešovitih brakova, što je uobičajeno za našu sredinu, međutim, iz Matične službe poručuju da se starosna granica za stupanje u brak pomerila.

- Prosečan broj godina za stupanje u brak kod žena je između 28 i 32 godine, dok je kod muškaraca između 30 i 34 godina. U odnosu na osamdesete godine, to je znatno veći broj godina, jer su se nekada mladenci venčavali u ranim dvadesetim, tako da možemo reći da je granica za stupanje u brak dosta pomerena - kaže Aranjka Kobrehel, matičarka koja radi na knjizi venčanih.

Uprkos tome, zabeležen je porast maloletnih brakova, kojih je tokom prošle godine zaključeno pet.

To je znatno veći broj, jer smo prethodnih godina imali samo po jedan maloletan brak godišnje. Najčešći razlog za sklapanje ovih brakova bio je taj što su devojke odlazile u inostranstvo kod svojih verenika, te su se zbog toga venčale. Kada je reč o sklapanju braka sa stranim državljaninom, prošle godine je zaključen 41 takav brak. Veliki broj mladih Subotičana otišao je da radi u inostranstvo, tamo su upoznali srodnu dušu i odlučili da se venčaju. Ovde se venčavaju jer je veoma često jeftinije napraviti svadbu nego u inostranstvu, ali je i lakše, pošto inostranstvo nije toliko blagonaklono prema stranim državljanima zbog migrantske krize - objasnila je Kobrehel.

Kako su od 15. decembra prošle godine otvoreni termini za zakazivanje venčanja za ovu godinu, iz Matične službe kažu da je za ovu godinu već nekoliko subota popunjeno, a da su najatraktivniji meseci za venčanje maj i avgust.

- Od 15. decembra je kod nas bila gužva, jer su svi želeli što pre da zakažu, kako bi dobili što bolje termine. Ove godine su najtraženiji maj i avgust, pa čak i septembar, ali se popunjavaju i drugi meseci, jer venčanje veoma često ne zavisi od naših termina, već je mladencima mnogo teže da pronađu slobodne termine za salu i muziku - istakla je matičarka.

Osim venčanja u Velikoj većnici, budućim mladencima je na raspolaganju mogućnost da ih matičari venčaju u restoranu ili sali za svatove. Međutim, Kobrehel napominje da je izlazak na teren moguć jedino nakon što se završe sva venčanja u Gradskoj kući.

- To znači da matičari nisu u mogućnosti da izađu na teren pre 18 časova, bar kada je reč o venčanjima u gradu, te je zbog toga teško dobiti termine, a i kada se dobiju oni su dosta kasno. Za Palić je nešto drugačije, jer tamo imamo posebno matičarke koje mogu da izlađu na teren po želji. Palić je destinacija koja je poslednjih godina veoma popularna za venčanja, zbog atraktivnih ugostiteljskih objekata, i to je jedina mesna kancelarija koja ima povećan broj venčanja u odnosu na prethodne godine - zaključila je naša sagovornica.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
Realan Original (ali stvarno) Odgovori
Ovo bi bila lepa vest da Srbijom ne hara bela kuga. Kolko će dece da proiznikne iz ovih brakova? Moja procena, donekle stručna, je 100, 200 maksimum. Znamo svi da su većina ovih brakova sklopljeni kako bi nečiji parneri dobili mađarsko državljanstvo. Kao neko ko je već na zapadu, mogu da preporučim mladima da ulože više u svoje znanje i pismenost. To se više ceni na zapadu nego pasoš. A kad je borba protiv bele kuge u pitanju, deca imigranata bi vam mogla biti spas. Samo naravno, Srbija je previše "napredna" da ih prihvati.
Foxdie Odgovori
Коначно и нека лепа вест да се прочита овде. Само да је не покваре дежурни негативци и препаметњаковићи. Поготово они "REALNI". А сад мало да се похвалим и ја. Ове године ћу се коначно и ја наћи на овом списку! Мој драги ме је запросио пре два дана коначно. Сад ми мајка може престати бринути и кукати да се нећу удати.
Somborac
ČESTITAMO!!...hrabrost je to sa tvoje strane udati se kada si bombardovna svakodnevnim vestima tipa: Bacio suprugu sa mosta..Upucao suprugu u cvećari,Zapalio suprugu u kući,Pretukao suprugu do ...itd....ali pre nego što konačno kažeš DA upiši neki kurs borilačkih veština:)
marko Odgovori
Piše koliko ima mešovitih brakova. Ko još prati takvu statistiku? Šta to znači mešoviti brak? Ko se tu meša? Jel su pitali mladence da li ovo mešoviti brak ili kako se dobija ovaj broj? Zar je bitno? Mislio sam da smo svi isti pred zakonom i ustavom RS.
RODITELJI Odgovori
Jedan od najsretnijih događaja za roditelje je kada se deca odluče za sklapanje braka.
Ove godine naša mila ćerka /mlađa /stupila je u brak 20.januara. Oduševljeni smo
celim ambijentom gradske kuće i zahvaljujemo g-đi matičarki na tako lepom govoru i čestitkama. Puno se zahvaljujemo i za mogućnost da organizujemo posluženje za naše prijatelje i goste koji su došli čestitati venčanje. Zaista je bilo svečano, nesvakidašnje posebno i dostojanstveno.
Imamo i stariju udatu ćerku, istog dana smo slavili njihovih 11 godina braka u kojem imaju
svojih četvoro dece,naših milih unčića.
Mi smo srećni roditelji, a podržavamo mlade da se odluče za brak i stvaranje porodice.
avet Odgovori
"Prošle godine sklopljeno više od 600 brakova"

Interesantan bi bio i podatak koliko je RASKLOPLJENO brakova za godinu dana, da bi znali koji su krajnji rezultati, šta je na kraju EFEKTIVNO ostalo od svega toga, od silnih sklopljenih brakova koliko je ostalo za stalno.
co21 Odgovori
znaci da je isto tako kupljeno sigurno i oko 600 televizora, jer to je onako tradicionalan poklon. pitanje je samo koliko ce tih brakova trajati duze od garancije televizora. ove proizvodjace sto daju tri godine garancije umesto dve, ne treba ni racunati
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.