Komentara: 7
Pregleda: 5001

Prošle godine sklopljeno više od 600 brakova

01.03.2018. u 14:44h
Izvor: Subotica.com
Tokom 2017. godine, u našem gradu je sklopljeno ukupno 619 brakova, što je za dva braka manje u odnosu na prethodnu godinu. Iz Matične službe poručuju da je za ovu godinu već nekoliko subota popunjeno, a da su najatraktivniji meseci za venčanje maj i avgust.
Prošle godine sklopljeno više od 600 brakova

Tokom prošle godine u Subotici je sklopljeno 619 brakova, što je za dva braka manje u odnosu na prethodnu 2016. godinu. Od tog broja, sklopljeno je 270 mešovitih brakova, što je uobičajeno za našu sredinu, međutim, iz Matične službe poručuju da se starosna granica za stupanje u brak pomerila.

- Prosečan broj godina za stupanje u brak kod žena je između 28 i 32 godine, dok je kod muškaraca između 30 i 34 godina. U odnosu na osamdesete godine, to je znatno veći broj godina, jer su se nekada mladenci venčavali u ranim dvadesetim, tako da možemo reći da je granica za stupanje u brak dosta pomerena - kaže Aranjka Kobrehel, matičarka koja radi na knjizi venčanih.

Uprkos tome, zabeležen je porast maloletnih brakova, kojih je tokom prošle godine zaključeno pet.

To je znatno veći broj, jer smo prethodnih godina imali samo po jedan maloletan brak godišnje. Najčešći razlog za sklapanje ovih brakova bio je taj što su devojke odlazile u inostranstvo kod svojih verenika, te su se zbog toga venčale. Kada je reč o sklapanju braka sa stranim državljaninom, prošle godine je zaključen 41 takav brak. Veliki broj mladih Subotičana otišao je da radi u inostranstvo, tamo su upoznali srodnu dušu i odlučili da se venčaju. Ovde se venčavaju jer je veoma često jeftinije napraviti svadbu nego u inostranstvu, ali je i lakše, pošto inostranstvo nije toliko blagonaklono prema stranim državljanima zbog migrantske krize - objasnila je Kobrehel.

Prošle godine sklopljeno više od 600 brakova

Kako su od 15. decembra prošle godine otvoreni termini za zakazivanje venčanja za ovu godinu, iz Matične službe kažu da je za ovu godinu već nekoliko subota popunjeno, a da su najatraktivniji meseci za venčanje maj i avgust.

- Od 15. decembra je kod nas bila gužva, jer su svi želeli što pre da zakažu, kako bi dobili što bolje termine. Ove godine su najtraženiji maj i avgust, pa čak i septembar, ali se popunjavaju i drugi meseci, jer venčanje veoma često ne zavisi od naših termina, već je mladencima mnogo teže da pronađu slobodne termine za salu i muziku - istakla je matičarka.

Osim venčanja u Velikoj većnici, budućim mladencima je na raspolaganju mogućnost da ih matičari venčaju u restoranu ili sali za svatove. Međutim, Kobrehel napominje da je izlazak na teren moguć jedino nakon što se završe sva venčanja u Gradskoj kući.

- To znači da matičari nisu u mogućnosti da izađu na teren pre 18 časova, bar kada je reč o venčanjima u gradu, te je zbog toga teško dobiti termine, a i kada se dobiju oni su dosta kasno. Za Palić je nešto drugačije, jer tamo imamo posebno matičarke koje mogu da izlađu na teren po želji. Palić je destinacija koja je poslednjih godina veoma popularna za venčanja, zbog atraktivnih ugostiteljskih objekata, i to je jedina mesna kancelarija koja ima povećan broj venčanja u odnosu na prethodne godine - zaključila je naša sagovornica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 7
Pregleda: 5001

Povezana vest

Povezane teme

matičar

subotička venčanja

venčanja

venčanje

subotica venčanja

matična kancelarija

matična služba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.