Komentara: 14
Pregleda: 6776

Skoro više razvedenih nego sklopljenih brakova u 2017. godini

10.04.2018. u 16:34h
Izvor: Subotica.com
Tokom prošle godine, pokrenuto je ukupno 559 postupaka za razvod braka, dok je od početka ove godine, zaključno sa današnjim danom, pred Osnovnim sudom u Subotici 168 zahteva. Iako iz Osnovnog suda poručuju da je broj razvedenih brakova na godišnjem novu otprilike isti još od 2013. godine, kada je sud postao nadležan samo za teritoriju Grada Subotice i opštine Bačka Topola, podaci Matične službe pokazuju da je prošle godine sklopljeno svega 60 brakova više, nego što je razvedeno.
Skoro više razvedenih nego sklopljenih brakova u 2017. godini

Kako Porodični zakon poznaje dva načina za razvod braka, supružnici mogu da se razvedu po tužbi ili po sporazumnom predlogu. Daniel Kovač, portparol Osnovnog suda u Subotici, kaže da se brakovi češće razvode na osnovu tužbe jednog od supružnika, s obzirom na to da je prethodne godine po tužbi okončano 362 postupka, a po sporazumnom predlogu skoro dvostruko manje, odnosno 197 brakova.

- Gotovo svake godine se nešto veći broj brakova razvede po tužbi, što je i potpuno logično kada su u pitanju brakorazvodne parnice. Tako je i za tekuću 2018. godinu, u kojoj je, zaključno sa današnjim danom, pokrenuto ukupno 168 postupaka, od čega 102 po tužni, a ostalih 66 po sporazumnom predlogu - objašnjava Kovač.

Prema njegovim rečima, sporazumni predlog za razvod braka podrazumeva da supružnici imaju pravo na razvod braka ukoliko zaključe pismeni sporazum o razvodu, koji mora da sadrži sporazum o deobi zajedničke imovine i vršenju roditeljskog prava, odnosno kojem roditelju će pripasti maloletno dete i koliki će iznos roditelj plaćati za izdržavanje deteta. Ukoliko se brak razvodi po tužbi, supružnici imaju pravo na razvod kada su bračni odnosi ozbiljno i trajno poremećeni ili kada se objektivno ne može ostvariti zajednica života supružnika. 

- To su najčešći razlozi i sud se samo ovim kriterijumima bavi, odnosno ne ulazi u dalje produbljivanje odnosa, ne upušta se razloge za razvod braka niti utvrđuje krivicu supružnika, pošto se po novom Porodičnom zakonu krivica više ne utvrđuje. Kada su u pitanju svi postupci za razvod braka, oni su hitni i uživaju prioritet u odnosu na druge postupke pred radom suda - ističe naš sagovornik, dodajući da se u Osnovnom sudu građanima svakog petka, u periodu od 8 do 12 časova, pruža besplatna pravna pomoć u pisanju tužbi ili sporazumnih predloga za razvod braka, kao i izmena odluke o izdržavanju dece.

Skoro više razvedenih nego sklopljenih brakova u 2017. godini

Prema podacima Matične službe Grada Subotice, tokom 2017. godine u našem gradu je sklopljeno ukupno 619 brakova. Razlikom između sklopljenih i razvedenih brakova, dobija se broj od sve 60 brakova u korist venčanih. Zbog čega je došlo do gotovo izjednačavanja broja venčanih i razvedenih, psiholog Boris Telečki objašnjava prevelikim očekivanjima koja se postavljaju pred savremenu porodicu i niskom svešću o važnosti braka.

- S obzirom na to da živimo u društvu u kojem najčešće jedan posao nije dovoljan, ljudi su previše angažovani, a oni koji nisu, pod stalnim su stresom, u strahu i grču od toga da obezbede materijalnu osnovu za porodicu. Tako se u drugi plan potiskuju suštinske stvari za jednu porodicu, kao što su međusobna briga, briga o deci, razumevanje i empatija, jer njihovo urušavanje dovodi do udaljavanja, smanjenja bliskosti i otuđivanja supružnika. Takođe, prosečan bračni par nema svest o tome koliko je brak dinamična zajednica i koliko treba da se radi na održavanju odnosa, naročito nakon prolaska faze zaljubljivanja - naglašava psiholog. 

Održavanje zdravog i kvalitetnog bračnog odnosa moguće je kroz bračno savetovanje, terapiju ili lične radove pojedinaca, međutim, kako navodi Telečki, naša država nema razvijenu politiku mentalnog zdravlja, niti se u dovoljnoj meri brine o mentalnom stanju nacije.

- Iako bi trebalo da bude, to nije prioritet u našoj državi, zbog čega nemamo mnogo dostupnih bračnih savetovališta, osim u većim centrima. Takođe, ima nešto i u toj kolektivnoj svesti o braku, gde je prosečan čovek pod uticajem masovnih medija, koji neretko plasiraju nerealnu i romantčinu sliku o ljubavi, partnerskim odnosima i braku, što je sigurno jedan od faktora koji usmerava ljude na pogrešnu stranu, tako da nemaju realnu sliku o tome šta sve brak predstavlja i podrazumeva - zaključuje Telečki. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 6776

Povezana vest

Povezane teme

Osnovni sud Subotica

razvod braka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.