Komentara: 43
Pregleda: 8607
Foto

Proslavljen Patron Eparhije bačke, liturgiju služio Patrijarh srpski Porfirije

02.10.2023. u 14:10h
Izvor: Subotica.com
U prisustvu više stotina vernika iz svih krajeva Vojvodine, u porti hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg danas je proslavljen Patron Eparhije bačke - Prenos moštiju svetog Irineja, episkopa bačkog i svetih mučenika bačkih. Svetom arhijerejskom liturgijom načalstvovao je Patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje arhijereja i sveštenstva.
Proslavljen Patron Eparhije bačke, liturgiju služio Patrijarh srpski Porfirije

Proslava Patrona Eparhije bačke počela je sinoć kada su u porti hrama, koji slavi tri veka postojanja, Patrijarha srpskog dočekali arhijereji, sveštenstvo, na čelu sa Episkopom bačkim Irinejem, i mnogobrojni verni narod. Po dolasku u portu hrama, Patrijarh Porfirije je celivao mošti svetog Irineja, episkopa bačkog, ispovednika vere, i svetih mučenika bačkih, koje je prineo Episkop bački Irinej. Potom je Patrijarh srpski predao mošti svetitelja protojereju-stavroforu Mirku Šipki, umirovljenom svešteniku, i protonamesniku Milošu Petroviću, nastojatelju hrama, koji su u svečanoj litiji uneli mošti u hram.

Veliki broj vernika danas je strpljivo čekao da celiva svete mošti vladike Irineja i pomoli se za zdravlje i spasenje.

Proslavljen Patron Eparhije bačke, liturgiju služio Patrijarh srpski Porfirije

Po završetku liturgije, Patrijarh srpski Porfirije obratio se vernicima.    

- Sabrali smo se u divnom gradu na severu Bačke, u velikom broju i mi koji smo došli, a i u ime onih koji nisu danas sa nama, sabrali smo se u jednoj veri, ljubavi i nadi u jednom Gospodu i nema blagoslovenijeg sabora i čvršće zajednice. Nema intenzivnijeg jedinstva od jedinstva koje je rezultat sabiranja u jednoj veri, u Hristu i ništa to, slava Bogu, nije novo za naš narod. Od kada zna za sebe naš narod je imao hram kao mesto svoga sabiranja, kao mesto čuvanja sebe i svoga identiteta, kao mesto pronalaženja smisla postojanja na zemlji, kao mesto susretanja sa Bogom i jedni sa drugima – poručio je Patrijarh. – Zato je za nas velika radost što smo se okupili da proslavimo slavu Eparhije bačke i svete novomučenike bačke, ne samo da ih se setimo.

Proslavljen Patron Eparhije bačke, liturgiju služio Patrijarh srpski Porfirije

Patrijarh je vernicima poručiio i da se drže hrišćanske vere, kao i da u molitvama spomenu i našu braću na Kosovu i Metohiji.

- Reč Hristova, zapisana u Jevađelju, otkriva ispravan način života koji nas vodi u pronalaženje smisla postojanja na zemlji i otvara puteve duhovne radosti, koji su istovremeno i putevi spasenja. Kada se trudimo da živimo po Jevanđelju to činimo i za spasenje drugih. Nekad kažu da treba modernizovati reč Hristovu, a to znači da treba da je se odreknemo.  A mi se molimo i za takve, da nam Bog da vere i za braću i sestre kojima vere nedostaje – naglasio je Patrijarh i dodao koliko je važno prepoznati dobro od zla i šta je greh. – Sve vas molim da u svoje molitve unesete našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, da im Bog da mira, da budemo uvek spremni da nosimo i delimo krst njihov koji je i naš krst. Da Bog da razumevanja i onima koji imaju silu i moć i neretko zatvaraju oči na nepravdu, a ponekad koriste različite aršine. Svaki čovek je ikona Božija i svakome je potreban mir.

Proslavljen Patron Eparhije bačke, liturgiju služio Patrijarh srpski PorfirijeCrkvena opština subotička i Grad Subotica, povodom proslave Patrona, sugađanima poklanjaju koncert Slobodana Radanovića, koji će se održati večeras u 21 čas u centru grada.

Izvor: Subotica.com
Proslava Patrona u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg Proslava Patrona u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg Proslava Patrona u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg Proslava Patrona u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg Proslava Patrona u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg Proslava Patrona u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg Proslava Patrona u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg Proslava Patrona u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 1 nedelju
Komentara: 43
Pregleda: 8607
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.