Komentara: 0
Pregleda: 5425

"Promocija zdravlja" na gradskom trgu

12.05.2016. u 17:57h
Povodom Međunarodnog dana sestrinstva na gradskom trgu je, u organizaciji Doma zdravlja, održana „Promocija zdravlja“. Akciji se odazvao veliki broj građana koji su besplatno i bez zdravstvene knjižice imali priliku da provere svoje zdravstveno stanje.
"Promocija zdravlja" na gradskom trgu

Dan sestrinstva se  širom sveta obeležava 12. maja u znak sećanja na začetnicu modernog sestrinstva,  Florens Najtingel, koja je polovinom 19. veka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu negu bolesnih.  Cilj obeležavanja je da se na ovaj dan javnosti, ali i zdravstvenim radnicima ukaže na značaj i poteškoće sa kojima se suočavaju  predstavnice ove profesije.

- Posao medicinske sestre je izuzetno težak, kako ranije tako i danas jer radimo sa bolesnim ljudima. Poslednjih godina sve je više onih koji iz ove profesije odlaze u inostranstvo za boljim životom, a mi koji ostajemo moramo da radimo duplo više posla. Međutim, moram da pohvalim saradnju medicinskih sestara na nivou Doma zdravlja, kao i sa lekarima, sa kojima radimo odlično u timu-kaže glavna sestra Doma zdravlja, Melinda Tot Demek.

"Promocija zdravlja" na gradskom trgu

U okviru akcije, lekari i medicinske sestre Centra za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti su u saradnji sa Službom opšte medicine  i Službom za zdravstvenu zaštitu radnika  građanima merili  vrednost krvnog pritiska, nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi.

- Akciji se odazvao veliki broj, uglavnom starijih sugrađana, pa je bilo puno onih sa neregulisanim krvnim pritiskom i povišenim masnoćama u krvi. Utvrdili smo i povišen šećer kod nekih sugrađana. I ovoga puta savetujem hroničnim pacijentima da redovno uzimaju propisanu terapiju i da se pridržavaju saveta izabranog lekara-kaže načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja, dr Radmila Pavić. 

"Promocija zdravlja" na gradskom trgu

"Promocija zdravlja" na gradskom trgu

Medicinske sestre Dispanzera za plućne bolesti su zainteresovanim građanima davale savete o pravilnom korišćenju inhalatora i pumpica, pedijatri o ishrani i nezi dece, dok je Stomatološka služba najmlađima  predstavila pravilnu tehniku pranju usta i zuba.

Edukaciju o merama Osnovne životne podrške, koje u slučajevima iznenadnog zastoja srca mogu nekome da sačuvaju život, građanima je pružala Služba za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja.

Međunarodni dan sestrinstva obeležen je i u Opštoj bolnici, a u povezanom sadržaju možete pročitati više informacija, kao i pogledati fotografije sa obe lokacije.

"Promocija zdravlja" u sklopu obeležavanja međunarodnog dana sestrinstva

"Promocija zdravlja" u sklopu obeležavanja međunarodnog dana sestrinstva "Promocija zdravlja" u sklopu obeležavanja međunarodnog dana sestrinstva "Promocija zdravlja" u sklopu obeležavanja međunarodnog dana sestrinstva "Promocija zdravlja" u sklopu obeležavanja međunarodnog dana sestrinstva "Promocija zdravlja" u sklopu obeležavanja međunarodnog dana sestrinstva "Promocija zdravlja" u sklopu obeležavanja međunarodnog dana sestrinstva "Promocija zdravlja" u sklopu obeležavanja međunarodnog dana sestrinstva "Promocija zdravlja" u sklopu obeležavanja međunarodnog dana sestrinstva
Pogledaj ostale fotografije

Obeležavanje međunarodnog dana sestrinstva

Obeležavanje međunarodnog dana sestrinstva Obeležavanje međunarodnog dana sestrinstva Obeležavanje međunarodnog dana sestrinstva Obeležavanje međunarodnog dana sestrinstva Obeležavanje međunarodnog dana sestrinstva Obeležavanje međunarodnog dana sestrinstva Obeležavanje međunarodnog dana sestrinstva Obeležavanje međunarodnog dana sestrinstva
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5425

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.