• Pregleda: 773

Projekcija digitalno restauriranog filma "Nacionalna klasa" u petak na Otvorenom univerzitetu

Jedan od najpopularnijih srpskih filmova "Nacionalna klasa", koji je u okviru projekta "Vip kinoteka" digitalno restauriran, biće prikazan u petak, 19. oktobra, na Otvorenom univerzitetu Subotica, u 19 časova. Ulaz na projekciju je besplatan.
Projekcija digitalno restauriranog filma "Nacionalna klasa" u petak na Otvorenom univerzitetu

Nakon projekcije digitalno restauriranih domaćih filmova "Ko to tamo peva", "Specijalno vaspitanje" i "Lepota poroka", subotička publika će imati priliku da u "novom ruhu" pogleda još jedan kultni film "Nacionalna klasa".

Jugoslovenski klasik iz 1979. godine, snimljen je u režiji Gorana Markovića, a u produkciji Centar filma. Okosnicu priče čini glavni junak Flojd, vozač Nacionalne klase, koga tumači Dragan Nikolić. Nezaboravne uloge u ovom filmu ostvarili su i Bogdan Diklić, Gorica Popović, Aleksandar Berček, Voja Brajović, Bora Todorović, Rade Marković, Irfan Mensur i mnogi drugi.

Projekat "Vip Kinoteka", koji je nastao u saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke, ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Ovim projektom, koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Realan Odgovori
Nije srpski nego jugoslovenski film. Vuk Drašković bi rekao: "But, please, don't mix grandmothers and frogs". Srbija propada zbog poluznanja.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.