Komentara: 1
Pregleda: 4402

Premijera digitalno restauiranog filma "Ko to tamo peva"

25.01.2018. u 11:25h
Izvor: Subotica.com
Premijera digitalno restauiranog filma "Ko to tamo peva"

Besplatnom projekcijom prvog digitalno restauiranog kultnog filma domaće kinematografije "Ko to tamo peva" počinje projekat "VIP kinoteka", koja ima za cilj da očuva i zaštiti neke od najpoznatijih naslova sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Film "Ko to tamo peva" proglašen je od strane Jugoslovenske kinoteke za najbolji srpski film, snimljen je 1980. godine, po režiji Slobodana Šijana, dok su uloge savršeno iznele neke od najvećih legendi srpskog filma kao što su Pavle Vuisić, Dragan Gagi Nikolić, Danilo Bata Stojković, Aleksandar Berček, Neda Arnerić, Taško Nacić, Slavko Štimac, Bora Todorović i mnogi drugi.

Ovo kultno ostavrenje već  prve godine postojanja dobilo je priznanje za najbolji film Festivala filma u Puli, dok je godinu dana kasnije, 1981. godine dobio prestižnu nagradu žirija na Međunarodnom festivalu filma u Montrealu.

Iako je teško zamisliti da neko ko iole prati domaću kinematografiju nije gledao ovaj film, ili barem nije čuo neke od replika koje su obeležile ovo umetničko ostvarenje, film "Ko to tamo peva" je doživeo svoju digitalnu restauraciju.

Dotrajalim autobusom firme "Krstić i sin", za Beograd kreće grupa ljudi. Proleće je 1941. Dan uoči nemačkog napada na Jugoslaviju. Stari "rastureni" autobus sa svojim neobičnim "zavrnutim" putnicima komična je slika jedne epohe u raspadanju, kraja jednog sveta koji će nestati u plamenu i eksploziji.

Mnogi ne znaju da je uloga Miška (Aleksandar Berček) bila prvobitno namenjena Bogdanu Dikliću, koji je morao da odbije zbog obaveza u pozorištu, kao i da je ulogu "pevača" trebalo da iznese Ljubiša Samardžić, koji je u poslednjem trenutku odustao, te je dodeljena Draganu Nikoliću.

Projekcija će se održati u petak, 26. januara, u bioskopu "Eurocinema", a ulaz je besplatan.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 4402

Povezana vest

Povezane teme

bioskop Eurocinema

bioskopska projekcija

filmska projekcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.