• Pregleda: 1159

Projekcija digitalno restauiranog filma "Specijalno vaspitanje" u petak na Otvorenom univerzitetu

Kultni film Gorana Markovića iz 1977. godine, "Specijalno vaspitanje", biće prikazan u novom kvalitetu slike i zvuka u petak, 23. marta, na Otvorenom univerzitetu, s početkom u 20 časova. Ovim filmom nastavljen je proces digitalne restauracije kultnih filmova domaće kinematografije, u okviru projekta "Vip kinoteka".
Projekcija digitalno restauiranog filma "Specijalno vaspitanje" u petak na Otvorenom univerzitetu

Film je svoju premijeru doživeo na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, a glumac Ljubiša Samardžić je za ulogu milicionera Caneta, dobio Zlatnu arenu za mušku epizodnu ulogu. Takođe, iste godine, film je dobio nagradu Zlatni dukat Manhajmskog festivala. "Specijalno vaspitanje" je jedno vreme bio najpopularniji i najprodavaniji film Gorana Markovića i imao je svoje projekcije u preko 50 zemalja.

Projekat "Vip Kinoteka", nastao u saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke, ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Ovim projektom, koji trenutno obuhvata 10 filmskih ostvarenja, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa. Ulaz na projekcije je besplatan.

Subotička publika je krajem januara bila u prilici da pogleda digitalno restauiran kultni film "Ko to tamo peva", kojim je ovaj projekat započet, a do kraja godine biće digitalno restaurirano još sedam filmskih ostvarenja, koja su obeležila srpsku i regionalnu kinematografiju.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
pista Odgovori
interesantno je šta na ovim prostorima nazivaju kultnim filmom.u nekim novinama u kultne filmove ubrajaju i film vidimo se u čitulji.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.