• Pregleda: 2818

Program "U slavu 13. novembra 1918." povodom obeležavanja veka od ulaska srpske vojske u Suboticu

Povodom obeležavanja 100. godišnjice od ulaska srpske vojske u Suboticu, Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ i Bunjevački kulturni centar organizovaće četvorodnevni program "U slavu 13. novembra 1918."
Program "U slavu 13. novembra 1918." povodom obeležavanja veka od ulaska srpske vojske u Suboticu

Program će početi sutra u 19 časova, kada će u Zadužbini Dušana Radića biti  predstavljen roman “Veliki juriš” prof. dr Slobodana Vladušića. Pored autora, o knjizi će govoriti i književnik kritičar, Marko Tošović, dok će odlomke iz romana čitati glumac, Miloš Stanković.

Druge večeri, u subotu, u Bunjevačkoj matici od 18 časova biće održana istorijska tribina na temu “Žene za istoriju: Bunjevke i Srpkinje”. O ženama koje su obeležile našu istoriju govoriće Mijo Madić, istraživač bunjevačke istorije, Sandra Iršević, master komunikološkinja,  kao i pesnik, Antun Patarčić.

Tradicionalna svečana akademija "Braća uvek-uvik zajedno” biće održana na sceni Jadran u ponedeljak, 12. novembra, sa početkom u 19 časova. U svečanom programu će učestvovati članovi Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta i glumci amateri, Crkveni hor  "Sveti Roman Melod" pod dirigentskom palicom Dragane Nikolić, kao i folklorni ansambl "Mladost". Program je pripremio glumac Boško Boškov.

Na dan ulaska srpske vojske u grad, u utorak, 13. novembra  brojne delegacije će u 10.15 časova položiti vence na Spomen ploču na Železničkoj stanici, dok će na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. na Puškinovom trgu biti položeni venci u 10.30 časova.

Pored dva kulturna centra, među organizatorima programa su i Udruženje ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. i njihovih potomaka i poštovalaca i Grad Subotica.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
Istinitost Odgovori
Braca Srbi, braca Bunjevci spasise slovenstvo.Slava svim junacima!Na zalost neprijatelja Srbije se nakotilo.
Bartol Odgovori
Bolje da su neko ministarstvo prebacili u Suboticu da ne bude sve u Beogradu i mi smo deo Srbije...
lolo
samo za mužu smo Srbija . Inače je pripojena Kreljevini Srba Hrvata i Slovenaca.
Ljubek Odgovori
Ako bi želeli da budemo precizni ne možemo tvrditi da smo 100 godina slobodni, jer postoji period od 4 godine trajanja marionetske države za vreme Drugog svetskog rata, nisu svi bili za za kvislinge…
Subotica Odgovori
Da živimo uvek u slozi i miru u našoj lepoj Subotici i Srbiji!
jozo bubnjar Odgovori
Silni minusi najrealnije oslikavaju "tolerantnost" ovog grada... Mnogi bi rado hteli zupaniju 63, 64? Ccc pfff
panonski čamac
Ne, samo bi želeli da se manje srbuje. Ako može, naravno. Pola Bunjevaca uzelo Hrvatske i Mađarske pasoše, a sad se tu spominje neko bratstvo... idi begaj. Jedino mi drago što će možda da očiste željezničku stanicu jednom u godini kada budu došli do one table.
Turul
Nekome slava, nekome tuga...
Jednog dana kad albanci budu slavili prisajedinjenje Kosova Albaniji, verujem da bi i ti lupao minuse, i ne bi bio sretan zbog toga.
Ajd budi iskren, i kazi da ne bi.
Realan
@JOZO BUBNJAR

Nažalost, Subotica nikada nije bila tolerantna. To su bile prazne priče, bajka. Oduvek su jedna veroispovest i nekoliko njoj pripadajućih nacija bile dominantne. Prečešljajte istoriju i osvrnite se oko sebe, videćete ko trajno, sistemski, ima kakav status.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.