Komentara: 9
Pregleda: 3572

Program "U slavu 13. novembra 1918." povodom obeležavanja veka od ulaska srpske vojske u Suboticu

08.11.2018. u 12:46h > 16:37
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja 100. godišnjice od ulaska srpske vojske u Suboticu, Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ i Bunjevački kulturni centar organizovaće četvorodnevni program "U slavu 13. novembra 1918."
Program "U slavu 13. novembra 1918." povodom obeležavanja veka od ulaska srpske vojske u Suboticu

Program će početi sutra u 19 časova, kada će u Zadužbini Dušana Radića biti  predstavljen roman “Veliki juriš” prof. dr Slobodana Vladušića. Pored autora, o knjizi će govoriti i književnik kritičar, Marko Tošović, dok će odlomke iz romana čitati glumac, Miloš Stanković.

Druge večeri, u subotu, u Bunjevačkoj matici od 18 časova biće održana istorijska tribina na temu “Žene za istoriju: Bunjevke i Srpkinje”. O ženama koje su obeležile našu istoriju govoriće Mijo Madić, istraživač bunjevačke istorije, Sandra Iršević, master komunikološkinja,  kao i pesnik, Antun Patarčić.

Tradicionalna svečana akademija "Braća uvek-uvik zajedno” biće održana na sceni Jadran u ponedeljak, 12. novembra, sa početkom u 19 časova. U svečanom programu će učestvovati članovi Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta i glumci amateri, Crkveni hor  "Sveti Roman Melod" pod dirigentskom palicom Dragane Nikolić, kao i folklorni ansambl "Mladost". Program je pripremio glumac Boško Boškov.

Na dan ulaska srpske vojske u grad, u utorak, 13. novembra  brojne delegacije će u 10.15 časova položiti vence na Spomen ploču na Železničkoj stanici, dok će na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. na Puškinovom trgu biti položeni venci u 10.30 časova.

Pored dva kulturna centra, među organizatorima programa su i Udruženje ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. i njihovih potomaka i poštovalaca i Grad Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 3572

Povezana dešavanja

Povezane teme

antifašizam

prvi svetski rat

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.