"U slavu 13. novembra 1918." - Predstavljanje romana Slobodana Vladušića

SKC "Sveti Sava"

У СЛАВУ 13. НОВЕМБРА 1918.

100 година слободе

Суботица 13. НОВЕМБАР 1918 - 13. НОВЕМБАР 2018.

 

Представљање романа
"Велики јуриш"
Слободан Владушић

 

гости: Марко Тошовић, књижевни критичар
             проф. др Слободан Владушић, аутор
             одломке из романа чита Милош Станковић, глумац

 

Слободан Владушић је српски писац и есејиста, рођен 1973. године у Суботици, где је завршио основну и средњу школу. Запослен је као ванредни професор на Одсеку за српску књижевност Филозофског факултета у Новом Саду. Био је стални књижевни критичар у листовима Политика и Вечерње новости.

Књиге критика и студија: Дегустација страсти, (1999) На промаји, Портрет херменеутичара у транзицији (2007), Ко је убио мртву драгу (2009), Црњански, Мегалополис (2011). Романи: Forward (2009), Ми избрисани (2012), Књижевност и коментари (2017.).

Награде: за најбољу књижевну критику у елекстронским и штампаним медијима на српском језику добио је награду Милан Богдановић 2004. године. За синопсис романа Forward добио је Пекићеву награду 2008. године. За роман Forward добио је Виталову награду за најбољу књигу на српском језику изашлу у 2009. години. За књигу Црњански, Мегалополис добио је награду Исидора Секулић. За роман Ми избрисани, добио је награду Меша Селимовић. Добитник је и најпрестижнијег признања Међународног сајма књига у Новом Саду, Награде „Лаза Костић“ за књигу теоријске прозе „Књижевност и коментари”.

 "Велики јуриш" - Слободан Владушић читаоцима представља историјски роман и води до Крфа и Солунског фронта.
Рано пролеће 1916. године: поручник српске војске Милош Војновић опоравља се на Крфу, у вили Ахилеон, од преласка преко Албаније. Ту упознаје необичну Холанђанку Фани де Грот и постаје очевидац самоубиства српског мајора кога нико није ословљавао по имену.
Напета потрага за изгубљеним писмом које је остало иза мајора Војновића ће водити кроз улице Крфа, до врхова Кајмакчалана, а затим назад, до солунских кабареа и Солунског фронта. Његова судбина ће се преплитати са животима Станислава Кракова, војводе Вука, мајора Калафатовића, као и са акцијама тајанственог бугарског официра кога ће пратити у стопу, да би се, на крају пута, суочио са маглом.

Роман „Велики јуриш“ представља нешто ново у прозном стваралаштву Слободана Владушића. „То је класично написан роман, са чврстом и напетом фабулом и са јасно заокруженим ликовима. Хтео сам, наиме, да опишем атмосферу Крфа, Кајмакчалана, Солуна и Солунског фронта између 1916. и 1918. године, пратећи необичну причу о поручнику који не може да се сети своје покојне супруге и који истовремено покушава да реши мистерију самоубиства једног српског официра“, рекао је писац поводом новог романа.

 

„На велика врата вративши у нашу књижевност тему српског страдања и хероизма у Првом светском рату, Слободан Владушић показује како национално и космополитско, управо као и традиционално и савремено, могу да имају смисла једино уколико корачају заједно. Велики јуриш је отелотворење тог прожимања.“

Владимир Кецмановић, писац

 

„Док сам као историчар уживао у уверљивој атмосфери Првог светског рата, као читалац сам био привучен Владушићевим спојем елемената историјског, крими и љубавног романа којима је придодата и црта мистике. Овај необичан спој, чини ми се, дочарава праву дубину Великог рата, дубину патње, храбрости и пожртвовања српских војника и официра који су из њега изашли као победници.“

Милош Ковић, историчар
 

„Читајући Велики јуриш имао сам утисак да гледам историјски спектакл са одличном фотографијом, занимљивим ликовима и уверљивим акционим сценама.“

 Ђорђе Марковић, глумац

0
dd [pre 339 dana i 10 časova] Odgovori
A šta će mu ta kama na naslovnoj stranici?Izgleda opskurno!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.