Istorijska tribina "Žene za istoriju: Bunjevke i Srpkinje"

Bunjevačka matica

prostorijama Bunjevačke matice (Korzo broj 8), 10. novembra 2018. godine održaće se istorijska tribina: Žene za istoriju: Bunjevke I Srpkinje sa početkom u 18 časova.

Prija 100 godine, 13. novembra 1918. godine srpska vojska je ušla u Suboticu i dočikani su kao veliki oslobodioci, svih naroda koji su živeli na ovim prostorima, a bili ugnjetavani od strane Austro-ugarske vladavine. Tog 13. novembra 1918. godine, dolazak voza u 18,35 časova označio je kraj viševekovne vladavine Austro-ugarske I slobodu za slovenski narod koji je želeo da se ujedini. Oko 70.000 Srba I Bunjevaca dočikali su srpsku vojsku kao oslobodioce.

Prija 100 godina sedam hrabri i obrazovani žena dobilo je pravo glasa na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena koja je održana u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine, kada su poslanici i poslanice glasali za prisjedinjenje Bačke, Baranje, Banata i Srema Kraljevini Srbiji. Rič je o Milici Tomić iz Novog Sada, Mari K. Jovanović iz Pančeva, Katici Rajčić, Olgi Stanković, Anastaziji Tazi Manojlović, Mari Malagurski  i Magdaleni Mandi Sudarević, sve iz Subotice.

Tim povodom u Bunjevačkoj matici (Korzo broj 8) sa počitkom u 18 čadova bit će održana tribina pod nazivom: Žene za istoriju: Bunjevke I Srpkinje.

Na tribini divaniće: Mijo Mandić, istraživač istorije Bunjevaca, ma Sandra Iršević, doktorantkinja Fakulteta za medije i komunikacije Singidunum Beograd i Antun Patarčić, koji će recitovat svoju pismu: Braća uvek i uvik zajedno.

0
Daddy [pre 345 dana i 16 časova] Odgovori
Bas interesantno! Pogotovo za nas cestite Bunjevce. Ovaj dogadjaj bi bilo lepo posetit.

Nek se znade da Bunjevac zivi!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.