Komentara: 11
Pregleda: 9192

Program obeležavanja 21. godišnjice "Oluje"

01.08.2016. u 16:21h
Izvor: Subotica.com
Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga Subotica u naredna četiri dana prigodnim programom obeležiće 21. godinu od vojno - policijske akcije "Oluja" tokom koje i nakon koje je stradao i proteran veliki broj Srba.
Program obeležavanja 21. godišnjice "Oluje"

Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga Subotica povodom 21. godišnjice vojno - policijske akcije "Oluja" prigodnim programom obeležava ovu tužnu godišnjicu kada je veliki broj Srba napustio svoja vekovna ognjišta. U sklopu obeležavanja sećanja na stradale u "Oluji" cilj je prigodnim programom prisetiti se ovih za srpsku populaciju u Hrvatskoj vrlo teških dana.

Nakon “Oluje”, u Subotici je po rečima Komesara za izbeglice i migracije Stojana Ivoševića utočište pronašlo oko 5.000 građana s prostora nekadašnje Republike Srpske Krajine, dok je tokom ratova 90-ih u Suboticu došlo oko 12.000 ljudi.

4. avgusta 1995. godine počela je akcija hrvatske vojske pod nazivom „Oluja“, tokom koje je ubijeno i nestalo oko dve hiljade Srba, dok je 250.000 proterano sa svojih ognjišta.

Kako se navodi u saopštenju Organizacionog odbora za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba, ta akcija predstavlja najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata jer nikada u istoriji Evrope za tako kratko vreme (4–7. avgust 1995. godine) nije proteran tako veliki broj ljudi.

Program obeležavanja počinje danas (ponedeljak) u 18 časova u Vestibilu Gradske kuće otvaranjem izložbe slika posvećene stradanju Srba u Krajini, dok će se od 19 časova održati tribinu posvećenoj stradanju Srba u Hrvatskoj.

U utorak od 19 časova u Dečjem pozorištu održaće se promocija filma o stradanju Srba u Krajini. Narednog dana (sreda) od 18 časova u Dečjem pozorištu biće održana promocija knjige istoričara dr Miljana Micića posvećena stradanju Srba u Prvom svetskom ratu uz muzičku pratnju grupe "Zvuci s kamena".

Poslednjeg dana, u četvrtak 4. avgusta, sa početkom u 9 časova u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg održaće se pomen žrtvama stradalim u "Oluji".

U petak u 12 časova će se oglasiti crkvena zvona na pravoslavnim hramovima na teritoriji cele Srbije, kao i jednoličan zvuk sirena za opštu opasnost, a pet minuta kasnije i isprekidani zavijajući zvuk sirena za prestanak opšte opasnosti.

Obeležavanje ovog tužnog sećanja i velike tragedije za srpski narod organizuje Savez srpskih udruženja SB okruga uz podršku lokalne samouprave.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 9192

Povezana vest

Povezane teme

savez srpskih udruženja severnobačkog okruga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.