• Pregleda: 8430

Proglašeni najbolji glumci Drame na srpskom jeziku

Na Sceni Jadran sinoć su glumci i glumice Narodnog pozorišta u Subotici još jednom doživeli ovacije subotičke publike za kraj veoma uspešne sezone, koja je i ove godine protekla pre svega u teškim infrastrukturnim uslovima sa kojima su se subotički glumci borili i bore dugih sedam godina.
Proglašeni najbolji glumci Drame na srpskom jeziku

Retrospektivom pozorišne sezone sinoć je stavljena tačka na veoma uspešnu radnu godinu glumačke ekipe Narodnog pozorišta iz Subotice.

Sinoćnja svečanost je upotpunjena energičnim umetničkim performansom u kojem su glumci i glumice Narodnog pozorišta iz Subotice na vrlo upečatljiv način prikazali tešku situaciju u kojoj se nalaze, prvenstveno zbog nedostojnih uslova za rad u kojima svakodnevno deluju, na radne prostorije u fabrici "Mladost" u kojima su za sedam teških godina proizveli i pripremili na stotine predstava i u kojima su se spremali za gostovanja širom Srbije i regiona gde su po pravilu dobijali brojne nagrade.

Režiser sinoćnjeg programa bio je glumac Vladimir Grbić, a glumci su pripremili niz muzičkih numera u kojima su na kreativan način skrenuli pažnju na tešku situaciju, što je izazvalo oduševljenje standardno prepune sale na Sceni Jadran, a kada se zavesa spustila i glumci poklonili prisutnima usledio je višeminutni gromoglasni aplauz vidno zadovoljne publike.

U drugom delu programa dodeljene su nagrade za najbolje glumce po glasovima publike i stručnog žirija, a subotičkoj publici se poklonio subotički glumački ansambl, svi oni umetnici koji na subotičkim daskama koje život znače igrali i preko 30 godina.

Za najbolju glumicu po glasovima stručnog žirija, ali i publike proglašena je Mina Peković, a za najboljeg glumca Milan Vejnović, odnosno Marko Makivić.

Pogledajte kratak video zapis sa nekim zanimljivim delovima sinoćnjeg performansa, a u povezanom albumu možete da pogledate i fotografije.

Delovi teksta nekih muzičkih interpretacija:

Na muzičku podlogu pesme Maljički (Idoli)

"Plamene zore, bude me iz sna, idem na probu, pravac fabrika, kolege moje iz drugih gradova, imaju scenu, a šta imam ja? Dođem na probu, fabrika prljava, napolju minus, grejač crkava, napolju kiša, mokro i unutra, čim dođe leto, unutra pećnica, dok čekam zgradu, godine prolaze, a gradske vlasti, dolaze odlaze, ista je priča, ja brojim poraze, penzija stigla, fabrika ostade."

Na muzičku podlogu pesme Mala grupa... (Familija)

"Ja sam srećan što sam glumac, meni gluma znači sve, potrebna je jedna scena da se čovek raduje, sva ta naša publika, i poneka kritika, zašto za nas nema pravde, od fasade nema vajde. Mala, mala, mala grupa ... dugo nam je zgradu zidala, mala, mala, mala nam je ta, obećali zgradu, fabrika nam ostala. Nemoj reći da se plašiš što kultura propada, gledam TV, vatam zjale, lakše mi je od tada... Biće sutra i Dom vojske, biće sutra zgrada nova, malo danas, malo sutra, tu se vrti krupna lova, svi nas lažu, svi nas mažu, prazne priče na sve strane.."

Na muzičku podlogu pesme Firma ilegal (Dubioza kolektiv)

"Šareni marketinški zidovi srama, prazna obećanja su najbolja reklama, stubovi se kreče, eto blago nama, sve u ime naroda, čist profit i zabava, kažite nam ministri, naši poslanici, zašto vaši umetnici žive ko jadnici, na ivici života, vama bitna svota, poznajete l' osećaj, zove se sramota... Firma ilegal - JE LI VAS SRAMOTA!"

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
Nikola Šurjak Odgovori
Odlično sam se proveo, poruke koje su slali sa scene su delom smešne delom tužne jer se satirično osvrću na svoju svakodnevicu. Nasmejali su me do suza ali nisam mogao ni da ostanem ravnodušan na onaj blok kada su prikazivali "fabriku"
Strašno je u kakvim uslovima rade a toliko mnogo postižu. Strašno i sramotno u isto vreme.
mimi Odgovori
Normalno da je Minja Peković proglasena za najbolju glumicu kad igra u svakoj predstavi, meni je više smor kad odem na neku predatavu pa vidim da ona igra jer mi ne leži....
Ankica Odgovori
Realno pozorišse nam je dosta amatersko i lose. Da nema Urban Andrasa u gradu sve bi bilo ispod proseka.
Bojan Odgovori
Što volim kad dođu hejteri i pljuju po nečemu u šta nisu upućeni i komentarišu pozorište koje ne posećuju, a ne bi se čudio ni da su im prva tri kanala pink, hepi i prva pa tu gledaju svu kulturu naše nesrećne Srbije! Umesto da budete zahvalni što imate ovakve glumce i što imate gde u Subotici da gledate odlične predstave vi pljujete i degradirate svoje sugrađane!! Ide vam u prilog što normalni i pravi ljubitelji pozorišta imaju pametnijeg posla od komentarisanja po sajtovima a i ja sam lud što se uopšte trudim da promenim građane grada samoubica

Bravo glumci, vi ste ponos ovog grada!! Čestitam na još jednoj odličnoj sezoni i svemu što ste postigli i želim mnogo uspeha u daljim karijerama. Minja je kraljica subotičkog teatra već par godina unazad, ko ju je gledao može samo da joj skine kapu za sve likove koje je savršeno skinula, za sve realistične interpretacije koje su dovodile publiku do suza. Ona poseduje specifičnu harizmu i unutrašnju energiju i iako ima vrlo dobru konkurenciju mislim da je zasluženo proglašena za najbolju, a kao što vidite i publika se slaže.

Pozdrav subotičkom glumištu i držite se!!
sofi Odgovori
@Ankica
Ti očigledno ne pratiš rad ove institucije inače bi znala koliko su nagrada i priznanja osvojili na raznim manifestacijama. Kroz tvoj komentar se potvrđuje staro pravilo da je najteže dobiti priznanje u sredini iz koje si potekao.
Dzeki Odgovori
Mimi ti onda nemoj više dolaziti,a predpostavljam da baš ''često''svraćaš u pozorište.Pošto jedna takva glumica kakva je Minja i zaslužuje da glumi u svakoj predstavi.Jedna od najboljih i najtalentovanijih glumica kod nas.
A tebi Ankice preporučujem da malo češće dođeš i da se uveriš koliko je u stvari naše pozorište odnosno ansambl talentovan i odličan i koliko su im predstave kvalitetne,a uslovi za rad preloši.
Svako ima pravo na svoje mišljenje ali kada se nađu hejteri poput vas koji jednom godišnje dođete u pozorište onda nemam reči. . .
Svaka čast još jednom našim glumcima!!!
stormwatch Odgovori
Extra, samo napred!
Eva Odgovori
kako ste bi glumci osetljivi pa gospodja je realna bila. nekad su glumci bili glumci i bili su iu Subotice
др Odgovori
Милош је класа за све вас!!
safet Odgovori
kakvi su nam glumci takva nam je drzava. onaj oskar popularnosti je bolji nego ove nagrade
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.