Komentara: 0
Pregleda: 3223
Foto

Profesor dr Vojislav Andrić održao predavanje mladim talentovanim matematičarima

15.04.2024. u 10:39h
Izvor: Subotica.com
Istaknuti matematičar i bivši rukometaš iz Valjeva, dr Vojislav Andrić održao je mladim matematičarima iz škole "Gauss" predavanje o Diofantovim jednačinama, koje će im poslužiti kao deo pripreme za predstojeće Republičko takmičenje iz matematike, ali i kao važna karika u daljem bavljenju ovom naukom.
Profesor dr Vojislav Andrić održao predavanje mladim talentovanim matematičarima

Naš eminetni metodičar nastave matematike, stručnjak za rad sa talentovanim učenicima održao je predavanje temom Diofantove jednačine, što je uža specijalnost dr Vojislava Andrića. Radom sa mladim talentovanim matematičarima bavi se bezmalo pola veka. 

Profesor dr Vojislav Andrić održao predavanje mladim talentovanim matematičarima - Tema kojom se bavimo danas je univerzalna. Prvo ću ispričati opšti metod, a onda ćemo na primerima prikazati kako to funkcioniše u različitim situacijama. Ovo predavanje interesantno je pre svega, za osnovce, ali verujem da će i srednjoškolci naći nešto zanimljivo - ističe profesor Andrić, objašnjavajući zašto je matematika važna u svakodnevnom životu  - Kroz matematiku se uči model za rešavanje problema, jer život je rešavanje problema. Ne uči se matematika u školi da bi znali integrale, izvode i diferencijale, nego da bi stkli funkcionalna matematička znanja koja pomažu logičko razmišljanje i zaključivanja, za rešavanje svakodnevenih problema. 

Profesor dr Vojislav Andrić održao predavanje mladim talentovanim matematičarimaProfesorovom predavanju prisustvovalo je dvadesetak učenika različitog uzrasta - od 6. razreda osnovne do 3. razreda srednje škole. Neki od njih plasirali su se na predstojeće republičko takmičenje, te im je ovo predavanje značajno kao dodatni vid pripreme za njega. 

 - Znači mi mnogo da čujem ovo predavanje, da nam profesor pojasni neke stvari koje nam nisu jasne, a znači nam i za samopouzdanje. Jednačine o kojima je reč na predavanju često se pojavljuju na takmičenjima, moguće je da će i ove godine biti takav zadatak, pa će mi ovo značiti u rešavanju - kaže Relja Dulić, učenik 6. razreda koji se plasirao na državni nivo takmičenja. 

Iako njihova saradnja traje gotovo 3 decenije, do ove je, po rečima profesorke Ljubice Kiselički, došlo sasvim spontano. 

Profesor dr Vojislav Andrić održao predavanje mladim talentovanim matematičarima - Učenici su me pitali nešto za Diofantove jednačine, pošto se iz te grupe koja je brojna i talentovana dvoje učenika plasiralo na državno, pa sam pozvala kolegu dr Vojislava Andrića, koji je doktorirao ove jednačine. Pitala sam ga kako bih ja mogla izvesti taj dokaz shodno njihovom uzrastu, a on je bio voljan da dođe i da im on to ispredaje, na moje i veliko zadovoljstvo učenika - ističe profesorka Kiselički.

Izvor: Subotica.com
Predavanje u "Gauss-u" matematičara profesora Vojislava Andrića Predavanje u "Gauss-u" matematičara profesora Vojislava Andrića Predavanje u "Gauss-u" matematičara profesora Vojislava Andrića Predavanje u "Gauss-u" matematičara profesora Vojislava Andrića Predavanje u "Gauss-u" matematičara profesora Vojislava Andrića Predavanje u "Gauss-u" matematičara profesora Vojislava Andrića Predavanje u "Gauss-u" matematičara profesora Vojislava Andrića Predavanje u "Gauss-u" matematičara profesora Vojislava Andrića
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 4 dana
Komentara: 0
Pregleda: 3223
Povezane teme

Ljubica Kiselički

dr vojislav andrić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.