Komentara: 42
Pregleda: 9918
Foto

Privatni pogrebnici nezadovoljni gradskom odlukom o sahranjivanju

29.03.2016. u 12:31h > 14:32
Izvor: Subotica.com
Privatna preduzeća koja se bave pogrebnim uslugama nezadovoljni su novom Odlukom o sahranjivanju i grobljima, kojom će sve poslove sahranjivanja moći da vrši samo JKP „Pogrebno“. Direktori preduzeća „Funero“, „Urna“ i „Corpus“ tvrde da će time gradsko preduzeće imati apsolutni monopol u ovoj delatnosti, a da građani neće imati priliku da biraju gde da potroše svoj novac.
Privatni pogrebnici nezadovoljni gradskom odlukom o sahranjivanju

Gradsko veće je novu Odluku donelo na osnovu stava Ustavnog suda da odluka Skupštine grada iz 1998. godine nije u skladu sa aktuelnim Zakonom o komunalnoj delatnosti, donetim 2011. godine.

- Ovom odlukom biće uveden monopol u ovoj delatnosti, privatna preduzeća ostaće bez posla, a JKP „Pogrebno“ moraće da zaposli bar 25 ljudi, jer nema kapaciteta da obavlja sve te poslove – predočava Jožef Miškolci, direktor „Funera“. - Ne radi se samo o nama, nego i o interesu građana, koji treba sami da odluče ko će da sprovede sahranu njihovih najbližih i kome će da plate za to. Sasvim je normalno da postoji konkurencija i da ljudi mogu da biraju.

Privatni pogrebnici nezadovoljni gradskom odlukom o sahranjivanju

Sa predlogom nove odluke nije saglasna ni Subotička biskupija, koja upravlja crkvenim grobljima.

- Crkva se uvek zalaže za pravo izbora a ne za monopol. Pre više od godinu dana, Međunarodna biskuspka konferencija je tražila od nadležnih odgovor kako se odredbe ovog zakona primenjuju na groblja u crkvenoj nadležnosti, ali ga do sada nije dobila – kaže Mirko Štefković, sekretar subotičke Biskupije. - Nadamo da i ovom odlukom koja sledi ovde u Subotici, kao i tim zakonskim rešenjem, neće biti provedeno u praksu nešto što smo iskusili nakon Drugog svetskog rata. Crkvama je tada oduzeta velika imovina, među njima i groblja, koja još uvek nisu vraćna procesom restitucije.

Konačnu reč o novoj Odluci o sahranjivanju i grobljima, na koju su već podneti određeni amandmani, daće odbornici gradskog parlamenta na sednici u četvrtak.

Privatni pogrebnici nezadovoljni gradskom odlukom o sahranjivanju

Izvor: Subotica.com
Konferencija pogrebnih preduzeća iz Subotice Konferencija pogrebnih preduzeća iz Subotice Konferencija pogrebnih preduzeća iz Subotice Konferencija pogrebnih preduzeća iz Subotice Konferencija pogrebnih preduzeća iz Subotice Konferencija pogrebnih preduzeća iz Subotice Konferencija pogrebnih preduzeća iz Subotice Konferencija pogrebnih preduzeća iz Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 2 nedelje
Komentara: 42
Pregleda: 9918

Povezane vesti

Povezane teme

jkp pogrebno

pogrebno preduzeće

sahrana

funero

sahranjivanje

jožef miškolci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.