Komentara: 10
Pregleda: 6572

Privatni pogrebnici traže izmenu Odluke o sahranjivanju

15.07.2016. u 10:15h
Izvor: Subotica.com
Vlasnici privatnih pogrebnih preduzeća u Subotici nastavljaju svoju borbu da Skupština grada izmeni svoju Odluku o sahranjivanju i grobljima. Pogrebnici tvrde da je skupštinska odluka da se rešavanje građanske inicijative, koju je potpisalo 15.100 građana, odloži na 90 dana nezakonita.
Privatni pogrebnici traže izmenu Odluke o sahranjivanju

Privatni pogrebnici su se za pomoć obratili Komisiji za zaštitu konkurencije, smatrajući da sadašnja odluka po kojoj samo JKP „Pogrebno“ može da sahranjuje u gradskim grobljima, a oni jedino u crkvenim nije ništa drugo do monopol, kao i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koje ima pravo da odluku stavi van snage.

- Predlažemo Skupštini grada da usvoji novu Odluku o sahranjivanju i grobljima koja bi, naravno, bila u skladu sa  zakonima, ali i omogućavala zdravu konkurenciju u pogrebnoj delatnosti – istakao je Jožef Miškolci, podnosilac građanske inicijative i vlasnik preduzeća „Funero“, na jučerašnjoj konferenciji za medije. - Želimo da se ukine monopol u svim oblastima koje nisu zakonski ograničene, odnosno, osim pokopavanja u svim drugim pogrebnim radnjama. Mi smo tražili da se donese nova odluka, a rasprava se nije vodila o tome, što znači da nije ispoštovana zakonska procedura

Grad je novu Odluku o sahranjivanju i grobljima doneo kako bi ovu delatnost uskladio sa Zakonom o komunalnim delatnosti, i to posle intervencije Ustavnog suda. Po novoj Odluci privatnici mogu samo da prodaju pogrebnu opremu i vrše prevoz do kapele, dok je ceremonijal prepušten samo „Pogrebnom“. Od donošenja nove Odluke, prihod privatnih pogrebnika umanjen za najmanje 40 odsto.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 6572

Povezane vesti

Povezane teme

pogrebno preduzeće

peticija

sahranjivanje

groblja

jožef miškolci

građanska inicijativa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.