Komentara: 18
Pregleda: 23830

Prinova u Zoo vrtu - kraljevska porodica dobila novog člana

09.10.2018. u 16:11h
Izvor: Subotica.com
Prinova u Zoo vrtu - kraljevska porodica dobila novog člana

Pre samo pet dana, na svet je došlo jedno mače kraljevske vrste, odnosno mladunče lava kojem se još uvek ne zna pol, budući da ga lavica ljubomorno čuva između prednjih šapa u zaklonu koji je pronašla.

- Mladunče se nalazi u volijeri sa majkom, gde sisa na svakih dvadesetak minuta, napreduje i za sada je sve u najboljem redu. Počelo je i da pravi prve korake, ali ga majka svaki put podigne u vilici i vrati u zaklon. Druga ženka i njegov otac, koji takođe borave u volijeri, lepo su ga prihvatili i trenutno ne postoji bojazan da će da povrediti - kaže Vesna Davidović, portparolka Zoo vrta Palić.

Ovo je zaista lepa vest, s obzirom na to da je Zoološki vrt na Paliću poslednji put imao mladunče lava pre desetak godina. Da li će novorođeno mladunče ostati u Zoo vrtu, zavisi od njegovog pola, objašnjava Davidović, ističući da u jednom čoporu ne mogu da žive dva polno zrela mužjaka.

- Čopor čini jedan mužjak sa nekoliko ženki sa kojima se pari, a ukoliko bi postojala dva polno zrela mužjaka, onda bi došlo do sukoba oko ženki, ali i oko teritorije. Prvih mesec dana sigurno nećemo biti u mogućnosti da utvrdimo pol, jer nećemo moći da ga odvojimo od majke, a veliki problem može da nastane i ukoliko lavić sada ostvari bliski kontakt sa čovekom, jer na njega može da pređe ljudski miris, te postoji mogućnost da bi ga lav, usled jakog životinjskog instinkta, napao i pojeo - objašnjava Davidović, dodajući da lavovi postaju polno zreli sa šest meseci, te ukoliko se utvrdi da je mladunče muškog pola, do tada će morati da se izdvoji iz volijera.

Zoološki vrt na Paliću svake godine priprema program reprodukcije životinja, te ukoliko se uzme u obzir da su odrasli lavovi trenutno stari 16 godina, a da njihov životni vek u zatvorenom prostoru može najduže da traje do 25 godina, prinova u vidu mladunčeta je dobro došla, jer se polako treba pripremati za smenu generacija.

U prirodi lavica okoti oko 4 mačeta u svom leglu, ali budući da je mama Džamila ženka u godinama na svet je donela samo jedno mače.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 23830

Povezana vest

Povezane teme

ZOO vrt Palić

lepe vesti

zoološki vrt na paliću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.