Komentara: 26
Pregleda: 15571

Novorođeno mladunče lava je ženka i čeka ime

19.10.2018. u 16:42h
Izvor: Subotica.com
Posle gotovo decenije bez prinove u kraljevskoj porodici u Zoo vrtu na Paliću, lavica Džamila donela je na svet početkom oktobra mladunče lava, koje je veoma pažljivo i brižljivo čuvala tako da mu nije bilo moguće odmah utvrditi pol. Ipak, timaritelj i veterinar uspeli su da otkriju da je rođena ženka.
Novorođeno mladunče lava je ženka i čeka ime

Prema rečima Vesne Davidović, portparolke Zoološkog vrta Palić, veterinar i timaritelj koji su zaduženi za reon lavova, iskoristili su trenutak kada se majka na kratko odvojila od mladunčeta i utvrdili da je novi član kraljevske porodice ženskog pola. Kako ističe, svi su veoma srećni i uzbuđeni zbog toga što je rođena lavica, jer će biti u mogućnosti da je zadrže i na taj način podmlade postojeći čopor.

Nastojaćemo da ona u jednom trenutku zameni lavice u procesu reprodukcije, koje su trenutno starosti oko 16 godina, tako da je velika verovatnoća da će budućoj generaciji lavića upravo ona biti majka - kaže Davidović.

Novorođeno mladunče lava je ženka i čeka ime

Kako tek rođena lavica još uvek nema ime, iz Palićkog Zoo vrta odlučili su da u odabir imena uključe sugrađane, tako što su im omogućili da svoje predloge pošalju na mejl ili napišu u komentaru na objavi njihove Fejsbuk stranice.

- Ljudi su se veoma lepo odazvali našem pozivu i do sada smo dobili mnogo kreativnih predloga. Neki od njih predložili su da se zove Slavica, kao lavica iz Subotice, zatim Supali, kao spoj Subotice i Palića, potom Leona, Simba, Kiara i mnoga druga imena. Predloge ćemo prikupljati do 1. novembra, kada ćemo izdvojiti pet najzanimljivih koje ćemo ponovo staviti na glasanje, a ime koje bude dobilo najviše glasova nosiće naša mala lavica - objasnila je portparolka Zoološkog vrta Palić.

Povodom rođenja lavice, Zoo vrt je otvorio i likovni konkurs na temu "Mladunče lava", na kojem mogu da učestvuju svi zainteresovani, bez obzira na starosnu granicu. Svoje radove mogu poslati poštom na adresu Zoo vrt, Krfska 4, 24413 Palić ili elektronski na mejl office@zoopalic.co.rs do 5. decembra, kada će najbolji od njih biti nagrađeni.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 15571

Povezana vest

Povezane teme

ZOO vrt Palić

zoološki vrt na paliću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.