Komentara: 0
Pregleda: 2568

Prikazan film o Sokolskom domu

26.01.2012. u 16:28h
Izvor: RTV Yueco
Prikazan film o Sokolskom domu

Sinoć u bioskopu Lifka premijerno je prikazan dokumentarni film “Sokolski dom”. U filmu je na zanimljiv način prikazan Sokolski dom, koji je 30-tih godina prošlog veka bio jedan od najvećih sportskih centara u nekadašnjoj Jugoslaviji. Projekciji filma su prisustvovali mnogobrojni građani kao i nekadašnji sokoli.

Sokolska organizacija je pod parolom “Brat je mio koje vere bio”, okupljala je omladinu bez obzira na naciju, veru, imovinsko stanje i stalež. Sokoli su se među sobom oslovljavaju sa brate i sestro i 1921. godine, u Vojvodini najviše Sokola imala je Subotica. Mihajlo Jančikin je nekadašnji soko.

Pre početka projekcije organizatori Mladen Prijić i Dejan Mrkić su rekli da premijera dokumentarnog filma Sokolski dom Subotica, označava početak produkcije dokumentarnih filmova iz istorije Subotice. U realizaciji portala GradSubotica iz drugog ugla su osvetljene određene teme iz prošlosti grada. Pre početka publika je imala priliku i da uživaju u kratkom programu koji su pripremili učenici Muzičke škole.

Sokolski pokret je nastao u Češkoj 1862. godine, a utemeljio ga je Miroslav Tirš u Pragu i Češka je do današnjeg dana sačuvala tradiciju sokolstva. U vremenu kada je nastalo sokolstvo, pored fiskulturne uloge, imalo je i ulogu buđenja nacionalne svesti slovenskih naroda u Austrougarskoj. Ujedinjenjem Srba, Hrvata i Slovenaca 1918.godine njihovi savezi ulaze u jedan jugoslovenski. Sokolski dom je počeo da se gradi 1931.godine i završen je 1936. godine.Subotica je dobila tada najveći sportski centar u zemlji.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2568
Povezane teme

Art Bioskop Lifka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.