Komentara: 11
Pregleda: 5768

Prijavite se da ugostite učenika iz inostranstva - susreti koji menjaju svet

19.04.2013. u 04:39h
Izvor: Portal "5+"
Da li ste nekad poželeli da provedete odmor u nekoj egzotičnoj zemlji u Južnoj Americi? Ili da osetite duh Dalekog Istoka? Ili pak da iskusite čari hladnog severa Evrope? Možda da se sklonite od svakodnevnog, jednostavnog života i doživite avanture koje vam pružaju drugačije kulture. Postoji način da se to doživi bez mnogo uloženog novca, već samo gostoprimstvom!
Prijavite se da ugostite učenika iz inostranstva - susreti koji menjaju svet

Bez zamornog putovanja, samo otvorenog srca. Dovoljna je spremnost da otvorite vrata svoje kuće učeniku iz druge zemlje. Programom Interkulture Srbija: “Ugostite učenika na razmeni” ne treba da napuštate svoju zemlju da biste upoznali drugu kulturu, možete prosto da je dovedete kući.

Kada se moja porodica prijavila za taj program, uradila je to iz čiste radoznalosti. Tada smo prvi put čuli za organizaciju INTERKULTURA, a činilo se previše dobro da bude istinito. Takođe, i širi krug porodice i prijatelja bio je sumnjičav, i kako to obično bude kod nas, smatrali su da je to neka prevara i da će nam organizacija uzeti mnogo novca. Međutim, ubrzo smo shvatili da je ona veoma dobro organizovana i da pruža mogućnosti kakve nismo ni znali da su svima, a ne samo određenima, dostupne. U našu kuću je došao učenik iz Čilea, koji je ubrzo postao kao član porodice. Trudimo se da prihvatimo njegovu kulturu, a i on se trudi da shvati i prihvati našu. Pored toga što imam priliku da preko njega upoznam tradiciju Južne Amerike, sve bolje upoznajem i shvatam sopstvenu. Predstavljajući je njemu, ja je iznova upoznajem i postajem svesna nekih detalja koje pre nisam primećivala.

Prijavite se da ugostite učenika iz inostranstva - susreti koji menjaju svet

Kako biste svet i tradicije izvan svoje zemlje doveli u svoju kuću, nije potreban novac, a i prijavljivanje je lako. Nije potrebno čak ni znanje stranih jezika, jer učenik koji dolazi u Srbiju, dolazi i delom iz želje da nauči novi jezik, u ovom slučaju srpski. Učenik i organizacija snose sav trošak za njegov dolazak, za putovanje i za džeparac, a na vama je samo da mu otvorite vrata svog doma i svoje kulture. Naravno, i da mu obezbedite zaseban krevet (po mogućnosti može i celu sobu), prostor za rad i učenje, i mesto u ormaru gde će ostaviti svoje stvari. I još samo nešto: a to je još jedan tanjir više na vašem stolu, a ono što jedete vi, ješće i to dete.

Ipak, pitam se zašto se toliko malo porodica prijavljuje za ovaj program? Danas mnogo više dece želi da dođe u Srbiju na razmenu, a još uvek ima nedovoljno porodica da ih tu primi. Zašto? Možda iz istih razloga koje su i nama prijatelji govorili kada smo se prijavili, sumnjajući na prevaru, u šta smo se mi uverili da nije. Možda iz nedovoljne obaveštenosti, ali sigurno ne iz negostoljubivosti. Srbija ima bogatu tradiciju i istoriju, koja zaslužuje da što više ljudi bude sa njom upoznato, a ima i divne ljude koji su uvek spremni da tu tradiciju u najboljem svetlu prikažu gostima.

Još uvek možete da se prijavite da budete domaćini učeniku na razmeni, kako biste u svojoj kući osetili duh različite kulture, a i stvorili nova prijateljstva koja traju celog života, i otvorili sebi i svojoj porodici priliku za nove susrete i poznanstva koja menjaju svet.

Prijavite se da ugostite učenika iz inostranstva - susreti koji menjaju svet

Obrazac za prijavljivanje se nalazi na sajtu Interkulture Srbija: afs.org.rs a prelistavajući tu stranicu, možete naći mnogo zanimljivih tekstova o iskustvima učenika i porodica sa prošlih razmena, kao i slike i video materijale, koji će vas oduševiti, da ćete, verujem, poželeti da budete brat ili sestra nekom stranom učeniku. Ove godine oni dolaze iz Italije, Rusije, Madjarske, Turske, Belgije, Venecuele, Brazila, Meksika i sa Tajlanda. I nestrpljivo čekaju da nas upoznaju!

Izvor: Portal "5+"
Postavljeno pre 11 godina i 2 nedelje
Komentara: 11
Pregleda: 5768

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.