Komentara: 0
Pregleda: 2214

Prevencijom i edukacijom u borbi protiv trgovine ljudima

23.01.2019. u 14:51h
Izvor: Subotica.com
Za učenike drugih i trećih razreda Politehničke škole, danas je pripređen javni čas na temu borbe protiv trgovine ljudima u vidu slušanja specijalne radijske emisije "Žena u kutiji", koja govori o ovom krivičnom delu, prisutnom i u našoj zemlji.
Prevencijom i edukacijom u borbi protiv trgovine ljudima

Glas koji priča potresnu i istinitu ispovest žrtve trgovine ljudima, dopunjen iskustvima i obrazloženjima stručnjaka, ostavio je učenike Politehničke škole u tišini. Svih šest emisija, koje čine specijalni serijal o trgovini ljudima "Žena u kutiji", osmislli su predstavnici neformalne grupe "Sloboda nema cenu" zajedno sa medijskim profesionalcima, u cilju prevencije i edukacije mladih kao posebno ugrožene grupe stanovništva, ali i radi podizanja svesti o ovom krivičnom delu koje je prisutno i u našoj zemlji.

- Đaci su uvek na početku nemirni, ali kada im pustimo emisiju i kada počne ispovest koju čita glumica, to im privuče pažnju. Namerno smo birali one priče koje su intrigantne i koje su takve da izvuku na provršinu sve predrasude koje su u vezi s trgovinom ljudima, a to je da je žrtva sama kriva ili da je mogla drugačije da odreaguje. To radimo iz prostog razloga da pokrenemo mlade da se zapitaju i da ih osvestimo da ponekad treba da promene način na koji gledaju određeni problem. Imalu su pitanja, neki su bili stidljivi, neki su sačekali da se čas završi pa da pitaju kada svi napuste učionicu, ali ono što se kod većine pojavilo kao komentar jeste da je to zaista strašno i da oni za to nisu znali - rekla je Dobrila Marković iz neformalne grupe "Sloboda nema cenu".

Prevencijom i edukacijom u borbi protiv trgovine ljudima

U avgustu prošle godine, u Subotici je formiran Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima, koji broji oko dvadesetak članova, predstavnika relevantnih institucija, ustanova, civilnih organizacija i lokalne samouprave. Prema rečima koordinatora Ilije Đukanovića, Lokalni tim je pred kraj 2018. godine usvojio Plan rada za ovu godinu, pri čemu je naglasak stavljen na edukaciju dece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

- Upravo iz tog razloga, danas su sa nama bile gošće iz Novog Sada, autorke specijalne emisije "Žene u kutiji", a u fokusu su bili učenici srednje škole. Ono što je nama izuzetno važno, jeste da našim građanima, deci, roditeljima i starima, približimo ovu temu i edukujemo ih kako da se zaštite ukoliko se nađu u potencijalno rizičnoj situaciji. Zbog toga su se svi članovi Lokalnog tima, kojeg čine predstavnici policije, tužilaštva, inspekcije rada, komunalne inspekcije, Centra za socijani rad, Doma zdravlja, kao i predstavnici organizacija civilnog društva, poput Fondacije "Tijana Jurić", Edukativnog centra "Roma", Udruženja "Stav plus" i drugih, jednoglasno složili da akcenat rada bude na edukaciji i prevenciji pre svega u školama, koje će i biti nosioci ovih aktivnosti - poručio je Đukanović.

Prevencijom i edukacijom u borbi protiv trgovine ljudima

Lokalni tim će u toku ove godine organizovati još nekoliko aktivnosti, poput čitanja pesama, projekcije filmova i drugih sadržaja na temu trgovine ljudima, koji će biti prilagođeni uzrastu naših mladih sugrađana.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2214

Povezana vest

Povezane teme

politehnička srednja škola

edukacija

trgovina ljudima

ilija đukanović

javni čas

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.