Komentara: 45
Pregleda: 11198

Pretnje predsedniku Saveza bačkih Bunjevaca povodom donacija udžbenika

11.09.2014. u 17:19h
Izvor: RTV Yueco
Donacija udžbenika Predsednika Srbije deci koja uče predmet “bunjevački govor sa elementima kulture” izazvala je burne reakcije na političkoj sceni. U pitanje je dovedeno zbog čega su čitanke za prvi i drugi razred osnovne škole i gramatika “Klupče” za niže razrede štampane na ćirilici, kada je bunjevačko pismo latinica. Povodom ovog slučaja upućene su i pretnje smrću putem mejla predsedniku Saveza bačkih Bunjevaca.
Pretnje predsedniku Saveza bačkih Bunjevaca povodom donacija udžbenika

Predsedniku Saveza bačkih Bunjevaca, Mirku Bajiću upućene su pretnje putem mejla, zbog spornih udžbenika. Prećeno mu je rečima: “vidim vašo cigansko lice na hrvatskim televizijama povodom Nikolićeva udžbeničkih “poklona” i mogu vam samo poželjeti kada svoj izdajnički cilj postignete, a to je da hrvatski element u Srbiji istrijebite, i da budete Bunjevci-katolici, da vas Srbi poklaju, a to će napraviti kad-tad”.

Kako kažu u SBB na ovakve provokacije neće reagovati i očekuju od istražnih organa da reaguju. Bajić kaže da slučaj nije prijavio policiji.

Udžbenici čitanka i “Klupče”  počinju na ćirilici, jer deca u Srbiji prvo uče ćirilicu, a od  polovine drugog razreda, od trenutka kada počinju da uče latinicu, nastavne jedinice su pisane na tom pismu, objašnjaju autorke knjiga. Niko nije očekivao da će gest predsednika Srbije da izazove takvu pažnju hrvatskih medija i pismo na kome su udžbenici štampani.

Pretnje predsedniku Saveza bačkih Bunjevaca povodom donacija udžbenika

Inače, predmet “Bunjevački govor sa elementima kulture” uči 360 đaka u 16 škola u Subotici i Somboru. U pripremi je čitanka za 3. i 4. razred na latinici. Inače, čitanka za bosanski jezik, kao i knjiga za predmet katoličke  veronauke za prvi razred osnovne škole štampani su na ćirilici, ali to nije izazvalo veliku pažnju javnosti, kao kad su štampani bunjevački udžbenici. Savet je predstavio i druga učila za predmet “bunjevački govor sa elementima kulture”.

Naslov: dabogda vas Srbi poklali......
Pošiljaoc: Mila perković <mila.perkovic @gmail.com>
Datum: 9. septembar 2014.
   
..vidim vašo cigansko lice na hrvatskim televizijama povodom Nikolićeva udžbeničkih "poklona" i mogu vam samo poželjeti kada svoj izdajnički cilj postignete, a to je da hrvatski element u Srbiji istrijebite, i da budete Bunjevci-katolici, da vas Srbi poklaju a to će napraviti kad-tad.
Stoko izdajnička, dabogda se pokolj dogodio što prije.....mislite ciganine da će vas Srbi tolerirati, hahaha, smrt, smrt je ono što vas čeka...
Mila Perković, Hrvatica iz RH

Ovim povodom oglasio se predsednik Saveza bačkih Bunjevaca koji je izneo stav njegovog udruženja:

Politika Saveza bačkih Bunjevaca je saradnja i mi na ovakve provokacije i pretnje nećemo reagovati.
Naša je želja da se uspostave normalni tokovi komunikacije i da kao što mi prihvatamo da se svako slobodno moze izjasniti kao Hrvat, isto tako pripadnici hrvatske zajednice prihvate da se svako slobodno može izjasniti da je Bunjevac.

Ovakve provokacije i pretnje rezultat su stavova predstavnika hrvatskih institucija, pre svega „hrvatskog nacionalnog vijeća“ u Srbiji, odnosno konkretno u Subotici, koji u panici da će se pokazati da su veoma malo, gotovo ništa, učinili za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, pokušavaju da podignu tenzije na međunacionalnoj osnovi negirajući pravo Bunjevcima na autohtonost i plasiranjem teze o tobožnjoj ugroženosti i asimilaciji Hrvata u Srbiji.

To su, nažalost, jedva dočekali pojedini političari u Hrvatskoj, pa i sam Predsednik Republike Hrvatske, očigledno u jeku izborne kampanje u Hrvatskoj.

Nije prvi put da se upućuju uvrede, iskazuje diskriminacija, omalovažavanje i netolerancija na nacionalnoj osnovi prema Bunjevcima – nažalost  to doživljavamo već godinama na raznim sajtovima od lica sa anonimnim profilima a da niko to ne sankcioniše.

Ovo je, međutim, vrhunac i  nemamo pravo da ovu pretnju prećutimo, jer je pretnja ozbiljna zato što svakako može provocirati dalje reakcije. Pitanje koje postavljam ja lično, kao predsednik Saveza bačkih Bunjevaca i nosilac liste Saveza bačkih Bunjevaca na redovnim izborima za Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine, jeste: „Da li sam ja kao građanin i funkcioner bezbedan ako boravim u Republici Hrvatskoj, a zamenik sam predsednika Skupštine grada Subotice i tim povodom moguće da odlazim u posetu bratskom gradu Osijeku u Republici Hrvatskoj, ili treba da očekujem da me tamo neki frustrirani lik vređa ili napadne kada me prepozna“?

Zahtevamo da nadležni organi  ispitaju odakle je ova pretnja poslata i da se preduzmu odgovarajuće mere u zaštiti prava Bunjevaca na slobodno nacionalno izjašnjavanje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 45
Pregleda: 11198

Povezane vesti

Povezane teme

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

bunjevačka nacionalna manjina

pretnja smrću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.