• Pregleda: 9922

Pretnje predsedniku Saveza bačkih Bunjevaca povodom donacija udžbenika

Donacija udžbenika Predsednika Srbije deci koja uče predmet “bunjevački govor sa elementima kulture” izazvala je burne reakcije na političkoj sceni. U pitanje je dovedeno zbog čega su čitanke za prvi i drugi razred osnovne škole i gramatika “Klupče” za niže razrede štampane na ćirilici, kada je bunjevačko pismo latinica. Povodom ovog slučaja upućene su i pretnje smrću putem mejla predsedniku Saveza bačkih Bunjevaca.
Pretnje predsedniku Saveza bačkih Bunjevaca povodom donacija udžbenika

Predsedniku Saveza bačkih Bunjevaca, Mirku Bajiću upućene su pretnje putem mejla, zbog spornih udžbenika. Prećeno mu je rečima: “vidim vašo cigansko lice na hrvatskim televizijama povodom Nikolićeva udžbeničkih “poklona” i mogu vam samo poželjeti kada svoj izdajnički cilj postignete, a to je da hrvatski element u Srbiji istrijebite, i da budete Bunjevci-katolici, da vas Srbi poklaju, a to će napraviti kad-tad”.

Kako kažu u SBB na ovakve provokacije neće reagovati i očekuju od istražnih organa da reaguju. Bajić kaže da slučaj nije prijavio policiji.

Udžbenici čitanka i “Klupče”  počinju na ćirilici, jer deca u Srbiji prvo uče ćirilicu, a od  polovine drugog razreda, od trenutka kada počinju da uče latinicu, nastavne jedinice su pisane na tom pismu, objašnjaju autorke knjiga. Niko nije očekivao da će gest predsednika Srbije da izazove takvu pažnju hrvatskih medija i pismo na kome su udžbenici štampani.

Inače, predmet “Bunjevački govor sa elementima kulture” uči 360 đaka u 16 škola u Subotici i Somboru. U pripremi je čitanka za 3. i 4. razred na latinici. Inače, čitanka za bosanski jezik, kao i knjiga za predmet katoličke  veronauke za prvi razred osnovne škole štampani su na ćirilici, ali to nije izazvalo veliku pažnju javnosti, kao kad su štampani bunjevački udžbenici. Savet je predstavio i druga učila za predmet “bunjevački govor sa elementima kulture”.

Naslov: dabogda vas Srbi poklali......
Pošiljaoc: Mila perković <mila.perkovic @gmail.com>
Datum: 9. septembar 2014.
   
..vidim vašo cigansko lice na hrvatskim televizijama povodom Nikolićeva udžbeničkih "poklona" i mogu vam samo poželjeti kada svoj izdajnički cilj postignete, a to je da hrvatski element u Srbiji istrijebite, i da budete Bunjevci-katolici, da vas Srbi poklaju a to će napraviti kad-tad.
Stoko izdajnička, dabogda se pokolj dogodio što prije.....mislite ciganine da će vas Srbi tolerirati, hahaha, smrt, smrt je ono što vas čeka...
Mila Perković, Hrvatica iz RH

Ovim povodom oglasio se predsednik Saveza bačkih Bunjevaca koji je izneo stav njegovog udruženja:

Politika Saveza bačkih Bunjevaca je saradnja i mi na ovakve provokacije i pretnje nećemo reagovati.
Naša je želja da se uspostave normalni tokovi komunikacije i da kao što mi prihvatamo da se svako slobodno moze izjasniti kao Hrvat, isto tako pripadnici hrvatske zajednice prihvate da se svako slobodno može izjasniti da je Bunjevac.

Ovakve provokacije i pretnje rezultat su stavova predstavnika hrvatskih institucija, pre svega „hrvatskog nacionalnog vijeća“ u Srbiji, odnosno konkretno u Subotici, koji u panici da će se pokazati da su veoma malo, gotovo ništa, učinili za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, pokušavaju da podignu tenzije na međunacionalnoj osnovi negirajući pravo Bunjevcima na autohtonost i plasiranjem teze o tobožnjoj ugroženosti i asimilaciji Hrvata u Srbiji.

To su, nažalost, jedva dočekali pojedini političari u Hrvatskoj, pa i sam Predsednik Republike Hrvatske, očigledno u jeku izborne kampanje u Hrvatskoj.

Nije prvi put da se upućuju uvrede, iskazuje diskriminacija, omalovažavanje i netolerancija na nacionalnoj osnovi prema Bunjevcima – nažalost  to doživljavamo već godinama na raznim sajtovima od lica sa anonimnim profilima a da niko to ne sankcioniše.

Ovo je, međutim, vrhunac i  nemamo pravo da ovu pretnju prećutimo, jer je pretnja ozbiljna zato što svakako može provocirati dalje reakcije. Pitanje koje postavljam ja lično, kao predsednik Saveza bačkih Bunjevaca i nosilac liste Saveza bačkih Bunjevaca na redovnim izborima za Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine, jeste: „Da li sam ja kao građanin i funkcioner bezbedan ako boravim u Republici Hrvatskoj, a zamenik sam predsednika Skupštine grada Subotice i tim povodom moguće da odlazim u posetu bratskom gradu Osijeku u Republici Hrvatskoj, ili treba da očekujem da me tamo neki frustrirani lik vređa ili napadne kada me prepozna“?

Zahtevamo da nadležni organi  ispitaju odakle je ova pretnja poslata i da se preduzmu odgovarajuće mere u zaštiti prava Bunjevaca na slobodno nacionalno izjašnjavanje.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

45
Pitalica Odgovori
Osuđujem bilo kakvo nasilje ili pozivo na isto, samo mi nešto nije jasno. Ako su se desile određene pretnje, iako mi to deluje prilično naivno u smislu pretiti i potpisati se, pa poslati sa privatnog maila i dotični gospodin želi da nadležni organi istraže ovu pretnju, a isto ne želi da prijavi policiji? Na osnovu čega očekuje reakciju Tužilaštva? pa valjda se mora veštačiti mail, pa da se uključi služba za visokotehnološki kriminal ali šta će im biti osnova? Da li postoji tužba ili samo dotični nema drugog osnova da se javi saopštenjem već ovako unosi nemir među bunjevce i generalno narod Subotice??
Ciril i Metod Odgovori
gmail adresa, ha-ha, covik poslo sam sebi da bi javno parirao ostojicki na izborima za BNS, ko moz ovo progutat?
stomina Odgovori
gospodine Bajić ..molim vas da ne idete vi ni u osijek niti bilo gde .... nemojte nas sramotiti molim vas ovo vas molim kao građanin ovog divnog grada, grada koji sa političarima poput vas polako ali sigurno tone u balkansko blato
Seka Odgovori
Gospodja Mila nije spominjala cinjenicu kako je srpski element vec odavno istrijebljen u toj Hrvatskoj za koju se toliko bori..nije spomenula dva genocida, jedan 1941. drugi 1995. i to da je Hrvatska od 25 odsto srpskog stanovnistva 1910. godine spala na 4 posto 2011.g.....ako to nije etnicko ciscenje, ne znam sta je...

I treba sto pre da se pomiri s cinjenicom dsa su Bunjevci poreklom s Kosova odakle su selili u Dalmaciju, a potom u Vojvodinu...Jedan od dokaza za to je i cinjenica da je tipicno bunjevacko prezime Kujundzic bilo veoma brojno na Kosovu npr u Prizrenu..samo kucajte u google Prizren Kujundzic i videcete...
Lalo Odgovori
No, staje sad opet? Tarane u kotlicu??!!!
Flego Odgovori
Izuzetno sumnjivo moram da kažem!!
Meša se osoba koja poznaje i koja ne poznaje pravopis, malo piše ispravno malo neispravno, od svog prezimena preko početaka rečenica, sve neki različiti stilovi pisanja
Ta osoba, recimo da postoji, očigledno vrlo mrzi Srbe ali ipak ih piše velikim imenom, iako neke druge ne piše

A adresa sa koje je pisano je tek sumnjiva
Mnogo bi uverljivije bilo da je pisao anonimus sa nekog dartwader$%&! e-maila
Najviše sumnje mi je sumnjivo što pismo nije otišlo u policiju? Da li je ovo jeftina propaganda računajući na našu tradicionalnu nacionalnu nestabilnost?
Alvatna Odgovori
Sami sebe zaplicemo, samo sebe otplicemo. Igranaka je pocela. Izasla je nekom tarana na nos.
walker Odgovori
bilo bi interesanto utvrditi IP adresu sa koje je mail poslat...da mail iz HR nije slucajno poslat iz nase varosi???pitam se, pitam
Bunjevac Odgovori
Baćo se kanda usro.S ovima nema šale ko s onim brkatim paorima 49-e.
Pannonius Odgovori
To se dobije, kada se beznačajnoj vesti dodeli značaj.

Inače, lako je utvrditi sa kog je računara poslat mejl, bez obzira da li se pošiljalac potpisao ili ne? Svaki mejl sadrži u sebi adrese svih računara i servera preko kojih je prošao, bez obzira na to u kom delu Zemljine kugle se nalaze. I svaki od njih je registrovan kod nekog provajdera. (Slično se desilo sa ubicom Tijane Jurić - počinilac nije znao da se njegov telefon registruje na predajnike u svakoj ćeliji duž puta kojim je išao - trag je odveo do njegovog praga -prim. autora).

Ono što je u ovoj stvari interesantno da se u zaštitu nacionalne manjine od asimilacije uključila zajednica koja negira postojanje te nacionalne manjine. Zato mislim da je ceo slučaj beznačajan, jer nije zasnovan na moralu ....
luka Odgovori
Буњевац мирко сам себи послао емајл небил мало добио пажње на медијима. Угледао се буњевац на Сузану Манчић која је на исти начин губила "приватне" порно снимке на аутобуским станицама. Naravno ovo sam morao napisati na ćirilici da bi bunjevac umeo pročitati. A to što je dotični zamenik predsednika skupštine grada Subotice govori o tome u koje blato smo upali, mada kad se pogleda ko je predsednik logično je da on bude zamenik. Pašu jedan drugom kao zakrpa krpi
kineski japanac Odgovori
"walker"

Baš tako. Ne bi me čudilo da je neko iz naše varoši i možda iz redova dhsv.
U svakom slučaju lokaciju i ip adresu, policija već sigurno zna. Kao i lokaciju ovih kojima se dopada ova vest o pretnji.
Bio bi fazon da je pisao komentare na ovom sajtu.
kineski japanac Odgovori
Veteran Odgovori
Gospodo,ne mogu da verujem koliko treba da budu glupe osobe u krvackoj,pa da stvarno veruju kako su oni "bogom dani"da budu krvati?Ko čita s'vremena na vreme moje komentare,mogao je da primeti da često ponavljam činjenicu,da su od svih SRBA naj gori krvati,ne bez razloga!I ovde po forumima čitam neke da kažem velike krvate,a kad bih istini pogledali u oči i malo istražili svoje korene i poreklo,videli bi da su im pretci slavili i koju krsnu slavu!?I zato ona narodna:Poturice su gore od turaka!
VILA SA VELEBITA Odgovori
Kanda triba menjati stranku sad je na redu 21
7471 Odgovori
Osoba koja je poslala poruku ne zna ni srpski, ni hrvatski ni bunjevački. Mozda nije slučajnost da je sročeno tako "stručno", da se eventualne istražitelje navede na pogrešan trag. Priključujem se onima koji tvrde da je sve ovo budalaština, lako moguće da se pokušava privući pažnja...
Zelic Odgovori
@g. kineski japanac , pa odavno se to znalo samo se cekalo da to i savremena nauka potvrdi , Rvati i jesu poreklom Srbi samo eto kao i u svim pricama o losoj dici uvek pokusava neko nekom da pripise svoje zlocine ,u ovom slucaju pocev od drugog svetskog pa sve do ovog zadnjeg kada su pokusali (i uspeli) da istrebe sve koji nisu Rvati i misle drugcije pa sad ocedu i nas Bunjevce ,eee moz te nas povuc , mi smo bili, sad smo i bicemo samo BUNJEVCI.
ojadjeni Odgovori
I Sojicu su pretili smrcu mailom sa nepoznatu adresu.............
nisam verovao da cu ovo nekad procitati kao vest
ffilozoff Odgovori
he,he,he,CIRKUS radi!!! Njemu su smrcu vise puta pretili i mi malo PAMETNIJI to dobro pamtimo!! Pretili mu cetnici sto je Hrvat,pa Milosevicevi kad je bio DOS,pa Madjari kad je "pljuvo" Kassu,pa DS kad je izlazio iz DS,Pa bunjevci kad je razdvajao bunjevce,partizani kad je preso u cetnike,i na kraju ustase jer je cetnik!!! ZNACI doticni ima 7 zivota!!!he,he Na stranu salu-ako je preceno nek se kazni pocinioc,a AKO nije-nek se kazni LAZNA VEST koja podstrekuje medjunacionalnu mrznju i netoleranciju!!!
aPistaa Uraavdi Odgovori
Pa, bratte predsednice mozes li ti da se mirno povuces iz politike? Zahvalni bi bili suboticani. Dosta si nam pomogo, hvala lipo :) Ajde iznenadi nas, pa se povuci da te se vise ne gadimo!
fax Odgovori
kakva pretnja zena poslala mail sa glupostima ja mislio nesto ozbiljno?
krajišnik Odgovori
bunjevac hrvat Mirko Bajić
Član53834 Odgovori
Kažu da je Josipović reagovao jer je u kampanji. I Mirko je u kampanji. Stvarno mu Šojić nije ravan u inventivnosti.
Alen Odgovori
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/9/98/Kalendar_%27Dubrovnik%27_%281897%29.jpeg
Pre 120 godina u Dubrovniku se nije pricalo hrvatski, pogledati pri kraju.
sos Odgovori
bajicu,man' se sale i insinuacija,ko tebe jos poziva u osjek(osek).?da si ti u vreme bratimljenja bio potpredsednik skupstine opstine nikada se ne bi pobratimili.idi brko na ravnu goru cuvaj ovce i nosi vodu cetnicima jer ti samoznani bunjevac ne hrvat ,vojvoda cetnicki mozes da budes samo vodonosa seselju!
ujedno pozivam nadlezne organe da ispitaju verodostojnost mela koji je objavljen kao i mesto sa kojeg je poslat,dosta je bilo jeftinih trikova i blacenja a sve u interesu daljeg opstanka bajica i njegove porodice u placenom politickom zivotu subotice!!

ps;BAJICU OSTAVI JEDAN BUKVAR I ZA SEBE PA I TI PRODIVANI BUNJEVACKI!!
Daddy Odgovori
"Hrvatska je u neverici! Rezultati istraživanja, koje je trajalo devet godina, a koja je sproveo ugledni FA institut iz Zagreba, jasno su pokazali – Hrvati su potomci Srba!"

http://www.b92.net/video/komentari.php?nav_id=898723
Bunjevac Odgovori
Danas se oglasila i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti(HAZU) s priopćenjem:Bunjevci su Hrvati.S obzirom da je to najviša znanstvena instanca,svako daljne baljezganje ovih komedijaša postalo je bespredmetno.Na đubre sa svima zbunjenima.Zagađuju politički prostor!
Mali Odgovori
Cekaj malo! Kakva je ovo pretnja? Kad sam cuo na TV-u, pomislio sam da Bajicu neko preti smrcu iz Hrvatske. A kad sam procitao kako glasi imejl, vidim da tamo pise da Bajic treba da se boji od Srba. I jos sam video kletvu. I to je sve! A vi novinari ste, naravno, stavili bombasticni naslov: Pretnje predsedniku Saveza... itd.

Ovo je sve jedna velika komedija za dinar! Molim Bajica da se ne ponasa kao Sojic u seriji "Bela ladja" a novinare molim da prvo provere o cemu se stvarno radi i da se u vestima ubuduce ne izvrce istina! Ovo je sve JAKOOO neozbiljno! Novinari treba da budu svesni da ovakvim neodgovornim tekstovima mogu da naprave veliku stetu svim gradjanima. A o Bajicu da ne govorim. On je izuzetno neozbiljan politicar koji je zloupotrebio ovaj imejl i napravio od svega ovog cirkus da bi sebe promovisao. Samo sto ne shvata da ovo moze da bude jako ozbiljno i opasno jer siri dezinformacije u javnosti i laze o nekakvim navodnim pretnjama tamo gde nema nikakve pretnje. Totalno neozbiljno!
hahahahahah Odgovori
Ovo je sramota. Izmisljen narod ''Bunjevci'' hoce svoje govor sa elementima kulture. Haha, sad se ja pitam kakav govor?! Onaj sto stari penzioneri govore jos iz svog vremena? Da li ste vi normalni? Ne znam da li da se smejem ili placem, prolupao narod... Stop ''BUNJEVACKOM GOVORU!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.