Komentara: 99
Pregleda: 10544

Nikolić: Bunjevci su svoji

09.09.2014. u 19:50h
Izvor: Portal "B92"
Predsednik Tomislav Nikolić kaže da je bunjevačkim đacima dao udžbenike koje je odobrilo 6 prosvetnih institucija."Bunjevci nisu ni Srbi, ni Hrvati, već svoji."
Nikolić: Bunjevci su svoji

Nakon kritika koje je Nikoliću uputio hrvatski predsednik Ivo Josipović zbog toga što je srpski predsednik deci koja izučavaju bunjevački govor poklonio udžbenike na ćirilici, Nikolić je u izjavi za javnost naveo da je autore udžbenika "imenovao Bunjevački nacionalni savet".

"Reč je o izbornom predmetu 'Bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture' u osnovnim školama u mestima gde živi bunjevačka nacionalna manjina. Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji. Srbija ih kao takve sa zahvalnošću prihvata", naveo je Nikolić.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je juče da je "nekorektan potez" to što je Nikolić donirao ćirilične udžbenike deci koja izučavaju bunjevački govor.

Nikolić: Bunjevci su svoji

Na pitanje novinara u Pazinu smatra li da je reč o mogućnoj provokaciji, on je odgovorio da je "zasigurno to jedan kontinuitet politike koja želi asimilirati Hrvate u Srbiji", prenela je agencija Hina.

Nikolić je danas izjavvio da je reakcija hrvatskog predsednika "donekle razumljiva, s obzirom na to da je u predizbornoj kampanji". "Ja nikada nisam i neću kampanju voditi na taj način, ali to je stvar ličnog stava i opredeljenja", rekao je Nikolić.

"Međutim, činjenica je da Srbija svojim Ustavom i zakonima omogućava svim građanima da se izjasne kako žele. Legitimno pravo Bunjevaca je da iskoriste to pravo na Ustavom predviđeni način", naveo je predsednik Srbije.

Nikolić je upitao i zašto ih, ako im to pravo priznaje, Josipović naziva bunjevačkim Hrvatima.

"Pod pojmom američki Hrvati se podrazumevaju Hrvati koji žive u Americi. U kojoj to zemlji žive bunjevački Hrvati?", upitao je predsednik Srbije.

Pre Josipovića, oglasila se Ruža Tomašič, poslanica Hrvatske stranke prava Ante Starčević u Evropskom parlamentu koja je predsednika Srbije optužila da uništava identitet Hrvata u Vojvodini.

Izvor: Portal "B92"
Donacija predsednika Srbije deci koja pohađaju nastavu na bunjevačkom jeziku Donacija predsednika Srbije deci koja pohađaju nastavu na bunjevačkom jeziku Donacija predsednika Srbije deci koja pohađaju nastavu na bunjevačkom jeziku Donacija predsednika Srbije deci koja pohađaju nastavu na bunjevačkom jeziku Donacija predsednika Srbije deci koja pohađaju nastavu na bunjevačkom jeziku Donacija predsednika Srbije deci koja pohađaju nastavu na bunjevačkom jeziku Donacija predsednika Srbije deci koja pohađaju nastavu na bunjevačkom jeziku Donacija predsednika Srbije deci koja pohađaju nastavu na bunjevačkom jeziku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 99
Pregleda: 10544

Povezane vesti

Povezane teme

bunjevci

tomislav nikolić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.