Komentara: 6
Pregleda: 8919

Preminuo Bela Duranci

01.07.2021. u 16:34h > 02.07.2021. u 15:21h
Izvor: Subotica.com  / RTV Pannon
U 89. godini, nekoliko dana pre 90-tog rođendana, preminuo je Bela Duranci. Kao istoričar umetnosti skretao je pažnju na važnost i značaj secesije, a nagrađeni građanin Subotice, autor je više knjiga.
Preminuo Bela Duranci

Bela Duranci rođen je 5. jula 1931. godine u Baču. Gimnaziju je završio u Subotici, a diplomirao na odseku za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Od 1959. do 1975. godine radio je kao kustos Gradskog muzeja u Subotici, a jedno vreme i kao direktor ustanove.

U to vreme istovremeno je bio i saradnik Likovnog susreta, da bi 1984. godine prešao da radi u Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture, ustanovu koju je  utemeljio i formirao.

OPROŠTAJ IZ SAVREMENA GALERIJE - Za nas, on je uvek bio čika Bela koji nam je velikodušno poklanjao svoje znanje, iskustvo i osmeh. Bio je sa nama od početka i ostaće sa nama zauvek. Hvala Vam za sve, dragi čika Bela, ponosni smo na Vaše delo! - navodi se na FB stranici Savremene galerije.

Duranci imao je izuzetno važnu ulogu u zaštiti spomeničkih vrednosti i njihovom proučavanja, pisao je i knjige o secesiji - jedna od njih je „Secesijsko graditeljstvo u Vojvodini". Tokom života više puta je nagrađivan, a 1996. godine dobio je nagradu „Pro urbe" grada Subotice.

Priliku i čast da ga ugostimo u našoj popularnoj rubrici "SUgrađani", čiji slogan glasi "Prepoznatljiva lica sa subotičkih ulica", imali smo pre nepunih godinu dana, u Domu Gerontološkog centra u Dudovoj šumi, čiji je bio stanovnik, sa svojom suprugom Kaćom, od 2014. godine. Mnogo zanimljiv tema smo pokrenuli, zaista zahvalan sagovornik i osoba neiscrpne inspiracije. Čega smo se sve dotakli pročitajte u povezanoj vesti.

Komemoracija će biti održana u subotu, 3. jula, u 9 časova u Velikoj većnici Gradske kuće, a sahrana u 11 časova, istog dana, na Bajskom groblju.

Izvor: Subotica.com / RTV Pannon
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 8919

Povezane vesti

Povezane teme

bela duranci

in memoriam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.