Komentara: 0
Pregleda: 1861

Komemoracija i sahrana Bele Durancija u subotu

02.07.2021. u 15:24h
Izvor: Subotica.com
Bela Duranci, istoričar umetnosti i Počasni građanin Subotice, preminuo je juče u 90. godini. Komemoracija će se održati u subotu od 9 časova, a dva časa kasnije i ispraćaj na večni počinak.
Komemoracija i sahrana Bele Durancija u subotu

Gradski muzej, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Savremena galerija izdali su zajedničko saopštenje povodom smrti prijatelja, uvaženog kolege i vrhunskog znalca iz oblasti kojima je posvetio svoj život.

- Kao prvi diplomirani istoričar umetnosti u Subotici, Duranci je neumorno otkrivao prošlost i spoznavao savremenost, istrajno pišući, pripovedajući i šireći znanja do kojih je dolazio. Za svoj rad nagrađen je brojnim profesionalnim priznanjima i ljubavlju svih onih kojima je njegov rad oplemenio život. Ujedinjeni u bolu izražavamo saučešće Durancijevoj porodici - navodi se u oproštajnoj poruci gore navedenih ustanova.

Kao kustos Gradskog muzeja Subotice radio je od 1959-1975. godine, dok je 1962. godine učestvovao u osnivanju Galerije Likovni susret. Godine 1975. osnovao je pri Domu kulture Subotica, jedinicu za zaštitu spomenika kulture a dve godine kasnije postaje jedan od suosnivača Službe za zaštitu spomenika koja narasta u Međuopštinski zavod.

Dobitnik je nagrade "Pro urbe" (1996), nagrade "Ferenc Bodrogvári" (2001), nagrade "Bela Kondor" (2008) i zvanja Počasnog građanina Subotice (2008).

Autor i koautor je mnogobrojnih stručnih članaka, publikacija i autorskih dela na kojima je radio do poslednjeg dana života.

Duranci je preminuo juče, samo nekoliko dana pred 91. rođendan, u Domu Gerontološkog centra u Subotici, gde je od 2014. godine živeo sa suprugom Kaćom.

Komemoracija će se održati u subotu, 3. jula, u 9 časova u Velikoj većnici Gradske kuće, dok će sahrana biti sprovedena istog dana, u 11 časova, na Bajskom groblju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1861

Povezana vest

Povezane teme

bela duranci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.