Komentara: 0
Pregleda: 4201
Foto

Premijera predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" zakazana za petak, ali..

11.03.2020. u 13:31h
Izvor: Subotica.com
Premijera predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf", u režiji Dušana Petrovića, Drame na srpskom jeziku, planirana je za 13. mart na sceni "Jadran". Glumci su spremni, komad je uvežban, međutim situacija sa korona virusom pomerila je planove vezane za premijerno izvođenje, te je isto odloženo do daljnjeg.
Premijera predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" zakazana za petak, ali..

Drama "Ko se boji Virdžinije Vulf", Edvarda Olbija, svoje prvo izvođenje imala je u Njujorku 1962. godine, a na ovim prostorima prvi put je odigrana dve godine kasnije u beogradskom "Ateljeu 212", krajem iste godine odigrana je premijerno u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, da bi svoje prvo izvođenje u Subotici imala 1971. godine, u režiji Vere Crvenčanin, a igrali su Jelka Asić (Marta), Danilo Čolić (Džordž), Irena Jakočević (devojka-Hani) i Milan Marodić (mladić-Nik).

Popularni pozorišni komad, u režiji Dušana Petrovića, ponovo će biti na daskama (subotičke scene) koje život znače. U novoj podeli uloga Martin lik igraće Splićanka Aleksandra Janković, Džordž će biti Miloš Stanković, dok će mlade snage subotičke drame Ksenija Mitrović i Milan Vejnović ući u uloge Hani i Nika.

Premijera predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" zakazana za petak, ali..

U razgovoru sa glumcima i rediteljom predstave, u okviru najave premijere, predstavnici "sedme sile" bili su u prilici da direktno od samih učesnika pozorišnog projekta saznaju njihove utiske i očekivanja.

Reditelj Dušan Petrović dobro je poznat subotičkoj publici, jedno vreme je bio i direktor Drame lokalnog pozorišta, a iza sebe ima brojne režiserske projekte i pozamašno autorsko iskustvo.

Premijera predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" zakazana za petak, ali..

- Zadovoljstvo mi je što sam se vratio u Suboticu za koju me vežu jako lepe uspomene. Družili smo se i naporno spremali predstavu jer je u pitanju jedan zahtevan tekst, opšte poznat po čuvenom filmu. Ovom tekstu se može priči sa više strana, kao tekstu o muško-ženskim odnosima, kao pitanje bračnih odnosa, zatim lične ostvarenosti i neostvarenosti, a kao takav nudi mogućnost raznih interpretacija i veliki je izazov za glumce - rekao je Petrović.

Da se Aleksandra Janković nađe u ulozi Marte sugerisala je rediteljka Olja Đorđević, a podržao ju je direktor Drame na srpskom jeziku Miloš Stanković, koji je ujedno glumac-partner uz Aleksandru, odnosno lik Marte. Iskusna Splićanka kaže da je sa zadovoljstvom prihvatila ulogu, identifikujući u određenoj meri svoj karakter i karakter lika koji treba da iznese.

Premijera predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" zakazana za petak, ali..

- Beskrajno sam srećan što ću biti u prilica da radim u Subotici i sarađujem sa ovom ekipom, koju mahom poznajem trideset godina. Za mene je ovo bio beskrajno veliki izazov i jedna od onih uloga koje bi svaka glumica poželela da odigra - kaže Aleksandra Janković - Moj prvi kontakt sa ovom pričom imala sam kao devojčica sa 7-8 godina, tada sam prvi put pogledala film, bila sam prepuna utisaka, a nisam ni slutila da ću četrdesetak godina kasnije i glumiti u toj priči. Bilo mi je veliko zadovoljstvo raditi sa ovom ekipom i sigurno smo da će publika uživati u našoj interpretaciji.

Drama na srpskom jeziku postoji skoro tri decenije, toliko dugo je njen član i Miloš Stanković, kao direktor u poslenjih nekoliko godina, ali pre svega kao klumac sa ogrmnim glumačkim stažom. Tokom godine dve drame "proizvedu" po četiri premijere, a svakako u toj proizvodnji se teži ka perfekcionizmu, neguje se saradnja mladih i iskusnih, afirmisanih glumaca.

Premijera predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" zakazana za petak, ali..

- Politika naše kuće je da se trudimo da u naše projekte uvlačimo i neka nova lica, što mislim da je jako dobro, pa Aleksandrin doprinos ovom komadu je izuzetno važan i obogaćuje kompletan utisak. To je bila prilika da i mladi glumci nauče nešto novo, da steknu važna iskustva. - ističe Stanković - Saradnja sa Dušanom Petrovićem datira unazad duži niz godina i pravo je zadovoljstvo i čast da ponovo sarađujemo.

Mlada 26-godišnja glumica Ksenija Mitrović za kratko vreme saradnje sa Narodnim pozorištem imala je dve uloge, pored ove (Hani) još je bila Helen u predstavi "Sakati Bili sa Inišmana" koja je imala premijeru pre puna tri meseca.

Premijera predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" zakazana za petak, ali..

- Mislim da je važno za mlade glumce da odmah kada završe akademiju da odmah rade jer bilo kakav apuza može i motivaciono i glumačko da spušta mlade ljude. Drago mi je što sam radila ovaj tekst jer je u pitanju jako zahtevan klasik, i samim time i profesionalni izazov - zaključuje Ksenija Mitrović.

Još jedan mladi glumac, Milan Vejnović, ističe da je privilegovan što se našao u podeli uloga i da ima priliku sarađivati sa ovom ekipom, kolega glumaca i režisera.

Premijera predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" zakazana za petak, ali..

- Meni je ovo prva saradnja sa Aleksandrom, Ksenijom i Dušanom, prvi put radim Olbija, takođe prvi put radim jednu psihološku dramu, pa mi je ovo bio izuzetno veliki izazov, ali i zadovoljstvo. Predstava je naš konačni proizvod koji prezentujemo publici, ali izuzetno nam je važan proces i ako je isti dobar publika će to osetiti kada izađemo na scenu - kaže Vejnović.

Ulaznice za (planiranu) premijeru 13. marta više nema, po repertoaru prvo sledeće izvođenje je 16. marta, zatim 30. marta, u standardnom terminu od 19,30 časova. Zainteresovani mogu da rezervišu ulaznice putem telefona 024/557-436, odnosno kupe putem biletarnice svakog dana od 10 do 13 časova i od 18 časova do početka predstave. Cena ulaznice za redovno izvođenje iznosi 350 dinara, dok đaci, studenti i penzioneri imaju popust i za njih ulaznica iznosi 250 dinara.

S obzirom da je zbog pogona virusa tokom prepodneva na snagu stupila zabrana svi javnih skupova u zatvorenim prostorima sa više od 100 ljudi, premijera će biti odložena. Ova mera će, kako se navodi, biti na snazi do daljnjeg, pa će i pozorišni repertoar morati da se uskladi sa novim okolnostima.

Izvor: Subotica.com
Najava premijere pozorišne predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" Najava premijere pozorišne predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" Najava premijere pozorišne predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" Najava premijere pozorišne predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" Najava premijere pozorišne predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" Najava premijere pozorišne predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" Najava premijere pozorišne predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" Najava premijere pozorišne predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 4201

Povezane vesti

Povezane teme

miloš stanković

drama na srpskom jeziku

pozorišna predstava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.