• Pregleda: 1841

Predstavljen Akcioni plan za otvorenu upravu

U Plavoj sali Gradske kuće predstavljen je Akcioni plan za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu za 2016. i 2017. godinu, koji predviđa unapređenje saradnje lokalnih samouprava i civilnih organizacija. Prezentaciju je organizovao Resursni centar Građanskih inicijativa, u saradnji sa Centrom lokalne demokratije Subotica.
Predstavljen Akcioni plan za otvorenu upravu

Partnerstvo za otvorenu upravu, predstavlja međunarodnu inicijativu podržanu od strane 75 zemalja sa  ciljem poboljšanja integriteta, transparentnosti, efikasnosti i odgovornosti javne vlasti, što zemlje ostvaruju kroz donošenje akcionih planova. Srbija je globalnom Partnerstvu pristupila pre pet godina, te je ovo drugi po redu Akcioni plan koji je donet u našoj zemlji.

- Akcioni plan sadrži određeni broj mera i aktivnosti koje ukoliko se ispune mogu značajno da unaprede saradnju civilnog društva i lokalne samouprave. To se, pre svega, odnosi na transparentnost rada lokalnih samouprava, aktivnosti koje se odnose na pristup informacijama od javnog značaja a postoje i mere koje se odnose na učešće javnosti - kaže Bojana Selaković, v.d. direktora Građanskih inicijativa.

Kao jednu od mera za unapređenje saradnje, Akcioni plan predviđa da lokalne samouprave u sistematizaciji imaju radno mesto-službenik zadužen za saradnju sa civilnim organizacijama.

- U skladu sa ovom inicijativom u model radnih mesta mi smo uključili opis radnog mesta ili dela radnog mesta za službenike u lokalnoj samoupravi za saradnju sa organizacijama civilnog društva. Sve opštine koje budu bile u mogućnosti, osim onih vrlo malih sa troje, četvoro zaposlenih, dobile su opis posla i radnog mesta osobe koja bi bila zadužena za saradnju sa civilnim društvom, što je jako veliki napredak. Ukoliko opštine budu uspostavile takvo radno mesto značajno bi se unapredila saradnja sa civilnim društvom, naročito u pogledu izrade politika tj. propisa - kaže  Dragana Brajović, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
AlwaysUltra Odgovori
O cemu ovi pripovedaju ?? U situaciji gde se shalterski radnici ponasaju razbojnicki i otvoreno agresivno i neljudski , a svi to mirno i ponizno trpe - pricati o ovome je kao otici na Mars i pricati o skoroj berbi mandarina i kivija. Mislim - nema veze sa mozgom !!
Neno
Zar nisi ti zapalio preko? Što bereš naše brige?
AlwaysUltra
NENO

Vi znate sve o meni , a ja ne znam ni sta vi mislite (da li uopste nesto mislite) o ovim mandarinama na Marsu !!??
pravda Odgovori
A bilo je i posećeno vidi se. Akcioni plan osmislio radno mesto, gle čuda i to je suština. Da iole postoji znanja lokalne samouprave bi prepoznale potrebe građana a ne bi razne organizacije uzimale novac za projekte koji nemaju veze sa realnim potrebama.
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Akcioni i Masters planovi sve jedan drugome "do ušiju" na parove prebroj s', a, između ostalog, niti u jednom da se pod tačkom razno sugeriše urgentno, sad i odmah, uređenje sramotno zapuštenog okruženja?! Zadovoljstvo bi blo tim veće, jer smo to sami uradili, tačnije mogli bi uraditi sa po deset patuljaka na sopstvenim rukama. Ali nećemo, pogotovo ako navodni smak sveta samo što nije, pa je racionalnije da po završetku fešte sve obavimo o istom trošku. To što bal izostaje li izostaje, e to već ne zavisi od nas, zar ne?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.