Komentara: 16
Pregleda: 4858
Foto

Prednosti studiranja u Subotici - fakulteti sa dugom tradicijom, dobri uslovi smeštaja i ishrane

17.11.2022. u 13:23h
Izvor: Subotica.com
Fakulteti sa dugom tradicijom, renovirani domovi i obroci "na kašiku" po veoma pristupačnim cenama u studentskoj menzi prednosti su koje Subotica pruža, poručuju studenti koji Međunarodni dan studenata provode u svojim sobama, pripremajući kolokvijume. Iako je naš grad nekada bio prvi izbor onih koji su želeli da steknu diplomu Ekonomskog ili Građevinskog fakulteta, sada se po znanje iz ovih oblasti pretežno odlazi u Novi Sad i Beograd. Međutim, iz Studentskog centra poručuju da se situacija polako menja, te da je iz godine u godinu sve više onih koji se odlučuju da studiraju baš u našem gradu.
Prednosti studiranja u Subotici - fakulteti sa dugom tradicijom, dobri uslovi smeštaja i ishrane

Studentarija na tzv. "Majmun placu" družila se, zbijala šale i prepričavala anegdote do kasno u noć. Veselu družinu činili su "lokalci", mladi iz drugih gradova, kao i oni koji su iz svih zemalja bivše Jugoslavije u Suboticu dolazili po znanje. Nekad bilo -  sad se prepričava.

- Bio sam sudeonik tog vremena, sećam se da je u, kako smo ga mi zvali, starom domu u svakoj sobi bilo smešteno i po nekoliko "ilegalaca". Dom je tada spadao u 4. kategoriju smeštaja. Ovaj grad je bio pun studenata. Siguran sam da će se Subotica polako, ali sigurno vratiti na te staze - priča Ranko Čuljković, direktor subotičkog Studentskog centra - Iz godine u godinu u našim domovima je sve više studenata. Trenutno ih je 650. Do pre samo četiri godine popunjenost kapaciteta je iznosila 50 odsto, a danas nam je popunjeno 80 odsto kapaciteta - objašnjava Čuljković.

Prednosti studiranja u Subotici - fakulteti sa dugom tradicijom, dobri uslovi smeštaja i ishraneZnatno bolji uslovi za smeštaj, razlog su povratka sve većeg broja studenata u subotičke domove.

- Do pre nekoliko godina bili smo ustanova 2. i 3. kategorije smeštaja, a danas, zahvaljujući opsežnim radovima koje smo imali, spadamo u 1. kategoriju. To dovoljno govori o uslovima smeštaja, baš kao i najveća ocena koju su nam, kroz ankete, dodelili naši studenti sa kojima negujemo partnerske odnose - ponosno ističe Čuljković na Međunarodni dan studenata.

U domovima "Bosa Milićević" i "Ivo Lola Ribar" stanuju pretežno studenti iz okolnih gradova i opština. Postavlja se pitanje, da li je moguće privući mlade iz drugih krajeva zemlje da po diplomu Ekonomskog ili Građevinskog fakulteta, umesto u Novi Sad ili Beograd, dođu u Suboticu.

Prednosti studiranja u Subotici - fakulteti sa dugom tradicijom, dobri uslovi smeštaja i ishrane- Proteklih godina smo mnogo radili na tome da privučemo studente iz cele zemlje, kao i iz zemalja u okruženju. Na primer, u sklopu zajedničke akcije subotičkih fakulteta, Studentskog centra i Udruženja Hercegovaca, obišli smo Trebinje, Gacko, Bileću, Nevesinje i Mostar gde smo srednjoškolcima predstavili mogućnosti za studiranje u Subotici i bilo je efekta - navodi sagovornik.

Lakše dobijanje doma, blizina fakulteta i menze, niži troškovi života, te visokoškolske ustanove sa dugom tradicijom i ozbiljnim kadrom, samo su neke od prednosti koje Subotica pruža. 

Svi idu u Novi Sad, a ja sam baš želela da studiram ekonomiju u Subotici. Ovde je jeftinije. Ne trošim novac na gradski prevoz, jer mi je sve na dohvat ruke. Dom je mnogo lakše dobiti nego recimo u Novom Sadu. To mi je ključno, da rasteretim roditelje i sebi da olakšam. Nikada se nisam pokajala što sam se odlučila da studiram ovde - jasno poručuje Anja Alanov iz Sombora.

Prednosti studiranja u Subotici - fakulteti sa dugom tradicijom, dobri uslovi smeštaja i ishraneAleksandra Trninić iz Banja Luke studentski život u Subotici opisuje kao veoma kvalitetan i sadržajan, a za Ekonomski fakultet kaže da je ispunio sva očekivanja, baš kao i dom "Bosa Milićević" u kom budući ekonomisti zajedno uče i druže se.

U ovom domu smo mi sa ekonomije, što je ogromna prednost. Znamo da u većim gradovima u jednom domu žive studenti sa brojnih fakulteta, a mi ovde imamo privilegiju da smo svi smešteni u isti dom. Zajedno učimo, podstičemo jedni druge, a starije kolege pomažu mlađima. Upravo nas nekoliko sprema kolokvijum, a tu je kolega sa treće godine koji nam pomaže - priča nam Aleksandra - U Banja Luku idem svaki drugi mesec, poželim se svojih, ali tu su mi kolege i prijatelji sa kojima mi je lepo. Podstičemo jedni druge na učenje, ali se i zabavljamo i pravimo žurke.

Prednosti studiranja u Subotici - fakulteti sa dugom tradicijom, dobri uslovi smeštaja i ishraneStigli smo konačno i do čuvenih žurki koje su neizostavni deo studentskog života, a svi oni koji su imali priliku da ga iskuse dobro se sećaju ovih druženja. Oni koji sada proživljavaju jedan od najlepših perioda života, i to baš u Subotici, tvrde da se u studenskom domu organizuju vrhunske zabave.

U TV sali se okupljamo vikendom i pravimo filmsko veče ili žurke. Organizuju se i brojne humanitarne akcije. Znate, ovaj dom nam nudi širok spektar mogućnosti kako za učenje, tako i za razonodu - podvlači nam Aleksandra.

Iz razgovora sa studentima, koji su nas na Međunarodni dan studenata, ljubazno dočekali u svojim sobama zaključili smo da Subotica nudi sve uslove za kvalitetno studiranje. Svega ima, samo nedostaje još malo graje po hodnicima, ali i toga će u narednim godinama biti veruje Stefan Nestorov iz Zrenjanina.

Prednosti studiranja u Subotici - fakulteti sa dugom tradicijom, dobri uslovi smeštaja i ishraneSvi prijatelji su otišli na studije u Beograd i Novi Sad, a ja sam se odlučio za Suboticu da bih mogao na miru da učim i da što pre završim fakultet i nisam se pokajao. Ovaj grad je odličan za studiranje, a to prepoznaje sve veći broj mladih, u poslednje dve godine je baš primetan veći broj studenata - završava Stefan.

Iako mnogo toga nudi, ono što Subotici nedostaje, kako bi mogla da bude konkurentna Novom Sadu i Beogradu, jeste nešto bogatija ponuda fakulteta slažu se sagovornici.

Izvor: Subotica.com
Obilazak studentskog doma i razgovor sa studentima Obilazak studentskog doma i razgovor sa studentima Obilazak studentskog doma i razgovor sa studentima Obilazak studentskog doma i razgovor sa studentima Obilazak studentskog doma i razgovor sa studentima Obilazak studentskog doma i razgovor sa studentima Obilazak studentskog doma i razgovor sa studentima Obilazak studentskog doma i razgovor sa studentima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 4858
Povezane teme

studenti subotica

studiranje

studentski centar subotica

ranko čuljković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.