• Pregleda: 1464

Predavanje o gastarbajterskim pričama večeras u SGSU

Predavanje na temu "Društveno odgovorni muzeji - prateći programi izložbe Jugo, moja jugo - gastarbajterske priče" biće održano večeras, u Savremenoj galeriji Subotica, s početkom u 17 časova i 30 minuta. Predavanje se realizuje u okviru drugog dela projekta "Oni koji odlaze". 
Predavanje o gastarbajterskim pričama večeras u SGSU

Izložba "Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče", deo je šireg istraživačkog projekta Muzeja istorije Jugoslavije, a obrađuje temu o jugoslovenskim radnicima na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj.

Predavanje će držati Sara Sopić, istoričarka umetnosti, kustoskinja Muzeja istorije Jugoslavije.

Gastarbajteri su imali višestruk uticaj na jugoslovensko društvo i kulturu, posebno na svakodnevni život stanovništva i često su u lokalnim zajednicama bili glavni inicijatori i akteri raznih promena.

Odlazili su uglavnom iz malih, najčešće seoskih, sredina u industrijske centre Zapadne Evrope. Menjali su dotadašnje i sticali nove navike i običaje postajući značajni socio-kulturalni medijatori u komunikaciji i razmeni između socijalizma i kapitalizma, Istoka i Zapada, sela i grada, Balkana i Evrope. Gastarbajteri su uticali i na svakodnevni život u Nemačkoj i Austriji postajući, umesto gostiju, kolege i komšije, prijatelji i prihvaćeni članovi zajednice.

Projekat "Oni koji odlaze" Savremene galerije Subotica sastoji se iz dva segmenta i nadovezuje se na izložbu "Granica je zatvorena", koja je bila predstavljena u ovoj kulturnoj instituciji maja 2016. godine.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.