Komentara: 0
Pregleda: 2174

"Gastrabajterske priče" u Savremenoj galeriji Subotica

18.07.2017. u 15:54h
Izvor: Subotica.com
U Savremenoj galeriji sinoć je održano predavanje na temu "Društveno odgovorni muzeji - prateći programi izložbe Jugo, moja jugo - gastarbajterske priče". Predavanje je organizovano u okviru drugog dela projekta "Oni koji odlaze".
"Gastrabajterske priče" u Savremenoj galeriji Subotica

Glavni cilj izložbe "Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče", koja je deo istraživačkog projekta Muzeja istorije Jugoslavije iz Beograda, bio je da ukaže na važnu društvenu grupu jugoslovenskih radnika u Austriji i Nemačkoj, koja je iako marginalizovana, značajno uticala na jugoslovensko društvo i kulturu.

- Oni su uvek bili između dva sveta, nisu bili deo kulture Nemačke ili Austrija, a opet kada bi dolazili  u Jugoslaviju nikada nisu primani kao deo te zajednice, u koju su se vraćali, nego su uvek posmatrani kao došljaci i pomalo sa podsmehom. Glavni cilj nam je bio da skrenemo pažnju na tu jako važnu društvenu grupu, koja je bila potpuno skrajnuta, ali sa druge strane jako je uticala na kulturu, domaću i lokalnu. Svako od njih je doneo delić te zapadne kulture u lokalno mesto Jugoslavije, a sa druge strane doneo je i kapital, koji je uvek bio upotrebljen da se sama ekonomija tog mesta podigne - rekla je Sara Sopić, kustoskinja Muzeja istorije Jugoslavije.

Predavanje posvećeno gastrabajterima bilo je treći događaj u okviru drugog dela projekta "Oni koji odlaze" Savremene galerije, koji kroz predavanja, projekcije filmova i prezentacije sa istorijskog i sociološkog aspekta osvetljava problem migracija stanovništva bivše Jugoslavije.

- Sve to ima dodirnih tačaka sa ljudima koji trenutno prolaze kroz našu zemlju, a dolaze iz Azije i Afrike. Iako su iz različitih kultura nose  „Zajednički imenilac“, kako je naziv izložbe, a to je ostavljanje doma, odlazak u nesigurnost, rastanak od bližnjih, a imaju i razne neprijatne uzroke zbog kojih su se odlučili na ovaj korak. Isto tako povlačimo paralelu između današnjih migracija našeg stanovništva, koje su alarmantne i vrlo prisutne i koje menjaju strukturu našeg grada i države sa dalekosežnijim posledicama nego što smo mi trenutno svesni - istakla je Jasmina Jovančić Vidaković, kustoskinja-pedagog Savremene galerije.

U okviru programa, u petak će u Savremenoj galeriji biti organizovan razgovor sa našom  sugrađankom, Evom Mikuškom, koja predaje na univerzitetu u Engleskoj. Eva Mikuška je sa  Juditom Rafai istraživala uticaj migracija na stanovništvo u Vojvodini, posebno na manjinske zajednice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2174

Povezana vest

Povezane teme

predavanje

savremena galerija subotica

jasmina jovančić vidaković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.