Komentara: 3
Pregleda: 5295

Predavanja za učenike povodom meseca prevencije bolesti zavisnosti

14.11.2014. u 15:49h
Izvor: Subotica.com
Mesec novembar je prema međunarodnom i nacionalnom Kalendaru zdravlja posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti. To je period tokom kojeg je potrebno ukazivati širokoj javnosti na sveukupnu složenost savremenog načina života iz kojeg nastaje i sva složenost problema koji stvaraju bolesti zavisnosti.
Predavanja za učenike povodom meseca prevencije bolesti zavisnosti

Stručnjaci su podelili ove bolesti u dve grupe, prva su hemijske a druga ne hemijske bolesti zavisnosti. Kod prve grupe postoji određena hemijska supstanca, koja je najodgovornija za nastanak zavisnosti i one su već dobro poznate. To su zavisnost od kofeina (kafa, energetska pića, čokolada, koka kola), duvana (nikotin) , alkohola i od droga u užem smislu. Zloupotreba različitih lekova, anabolika (steroida), i energetskih pića je česta, i samo proširuje i usložnjava problem kakav su bolesti zavisnosti u svakoj zajednici. Razvija se najčešće i psihička i fizička zavisnost.

U novije vreme postoje i nove psihoaktivne supstance, koje zapravo nisu nove, ali predstavljaju veliki problem jer se upotreba brzo širi a one imaju veliku razornu moć. Česti su smrtni ishodi, čak i posle kraće upotrebe. Druga grupa bolesti zavisnosti postaje sve brojnija, i sve veća je opasnost za mnoge ljude, iako nema određene hemijske supstance koja se sa njima direktno povezuje. Razvija se psihička zavisnost, i kao posledica toga nastaju brojne negativne posledice na telesno zdravlje i socijalni položaj osobe i porodice. Ugrožena je uža i šira zajednica.

Zavisnost od kocke i klađenja, kao i zavisnost od računara, interneta ili video igrica predstavljaju probleme o kojima se već uveliko govori. Tome treba dodati i druge zavisnosti, kao što je zavisnost od: mobilnog telefona, kupovanja (kupoholičari/šopingholičari) , rada (radoholičari) i da li se ovde završava spisak zavisnosti čoveka savremenog doba? 

Upotreba i zloupotreba psihoaktivnih supstanci i droga u užem smislu postaje sve proširenija, pogotovo među mladim ljudima u svim društvima bez obzira na stepen ekonomske razvijenosti države. Ponekad je veoma teško, makar u početku, prepoznati simptome zloupotrebe a ponekad se to i ne želi, pogotovo od strane roditelja. Odgovornost je za ovakvu situaciju podeljena i od nje ne treba bežati nego je prihvatiti u svoj složenosti i pomoći mladoj osobi, svome detetu, da se oslobodi zavisnosti pre nego što nastanu trajne razorne posledice na fizičko i psihičko zdravlje, ličnost i ukupan socijalni položaj osobe koja tek što je zakoračila u život. Mada ove bolesti ne biraju uzrast, ili pol, ili određenu profesiju. Izbor je lični i uvek postoji: Tvoje ne, menja sve!

Tokom novembra meseca Centar za promociju zdravlja intenzivira aktivnosti u okviru sprovođenja nacionalnog Programa prevencije upotrebe droge u Srbiji, koji se sprovodi u osnovnim (7. Razredi) i u srednjim školama (3. Razredi) Severnobačkog okruga.

Predavanja pod nazivom "U tvom životu nema mesta za drogu" koje će držati dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine, za subotičke gimnazijalce biće održana od 17. do 21. novembra po sledećem rasporedu:

Dan / datum Razreda časova Početak prvog časa
Ponedeljak / 17.11. 1 1 18:40
Utorak / 18.11. 1 1 17:50
Sreda / 19.11. 3 3 14:15; 15:15; 16:05
Četvrtak / 20.11. 2 2 14:15; 18:40
Petak / 21.11. 3 3 12:40; 13:25; 15:15
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 5295

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

bolest zavisnosti

zorica dragaš

mesec borbe protiv bolesti zavisnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.