Komentara: 1
Pregleda: 2539

Predavanja za gimnazijalce povodom meseca prevencije bolesti zavisnosti

21.11.2014. u 16:35h
Izvor: RTV Yueco
Istraživanja su pokazala da oko 12 procenata srednjoškolaca stalno ili povremeno koristi marihuanu. Alkoholizam je veći problem u ovom uzrastu, a najčešće alkoholno piće srednjoškolaca je pivo. Kako bi skrenula pažnju na bolesti zavisnosti, dr Zorica Dragaš iz ZZJZ održala je predavanje gimnazijalcima posvećeno ovom problemu. Predavanje, koje predstavlja deo Nacionalnog programa za borbu protiv upotrebe droge, će pored gimnazijalaca, imati priliku da čuju i ostali srednjoškolci sa teritorije grada.
Predavanja za gimnazijalce povodom meseca prevencije bolesti zavisnosti

Gimnazijalci sa kojima smo razgovarali su potvrdili rezultate istraživanja, te naveli da izlazak ne može da prođe bez alkohola.

Upotreba psihoaktivnih supstanci dovodi do drastične i sveobuhvatne promene kako mentalnog, psihičkog, tako i organskog zdravlja. Menja se socijalni položaj osobe, a promena se vrlo brzo reflektuje i na celu porodicu. Iako nije odmah lako prepoznati promene koje ovakve supstance ostavljaju na mozak, srce i jetru, promene mentalnih   funkcija  brzo postaju vidljive.

Kako se zavisnost razvija, sve su prisutniji i fizički znaci upotrebe psihoaktivnih supstanci. Promene se pre svega vide na očima, zenice su ili male ili velike, retko normalne, oči crvene i suzne. Osoba pod dejstvom psihoaktivnih supstanci ne može da gleda u izvor svetlosti, izostaje sa časova i menja krug prijatelja. Predavanje ima za cilj da osnaži srednjoškolce, da im pruži  informacije kako bi napravili pravilan izbor u korist zdravlja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2539

Povezana vest

Povezane teme

droga u subotici

srednjoškolci i droga

subotica droga

marihuana

narkomanija

bolest zavisnosti

centar za unapređenje zdravlja

zorica dragaš

zavod za zaštitu javnog zdravlja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.