• Pregleda: 1495

Pozitivni pokazatelji privrede regiona

Statistički pokazatelji industrijske proizvodnje regiona severa Bačke i Potisja su nešto povoljniji u odnosu na ostatak zemlje, pokazuju podaci Regionalne privredne komore Subotica. Subotička statistika govori da je industrijska proizvodnja u porastu, kao i robna razmena, prosečne zarade i dalje su ispod republičkog proseka, a stopa nezaposlenosti među najmanjima u Srbiji.
Pozitivni pokazatelji privrede regiona

Industrijska proizvodnja u regionu koji pokriva Regionalna privredna komora Subotica za prvih pet meseci 2012. godine porasla je za 3,7% u odnosu na isti period prošle godine. Preko 80% proizvodnje odnosi se na prerađivačku industriju, koja beleži skroman rast od 1,5%. Međutim, mesečni prosek prerađivačke industrije ovog perioda upoređen sa mesečnim prosekom celokupne 2011. godine pokazuje pad industrijske proizvodnje od oko 13%.

Trenutno, proseccna zarada u Subotici iznosi 38.270 dinara, ssto je za 2.172 dinara manje od republičkog proseka, a po zvaničnim podacima na posao čeka oko 11.500 radno sposobnih gradjana. Prema statistici iznetoj na jednoj od ranijih press konferencija u Vladi Vojvodine, Subotica ima stopu nezaposlenosti koja je ispod republičkog proseka. Zvaniccno, nalazi se u deset gradova u Srbiji sa najmanjom stopom nezaposlenosti. Po podacima saveza samostalnih sindikata, u 2012. godini nije bilo značajnijih otpuštanja radnika.

Robna razmena regiona sa inostranstvom u prvih pet meseci ove godine porasla je za 16,6% u odnosu na prethodnu godinu, na 537 miliona dolara, odnosno porasla je za oko 80 miliona dolara. Ukoliko se nastavi ovakav tempo, robna razmena regiona sa ukupno 111 zemalja iznosiće oko 1,5 milijardi dolara, što će biti povećanje za oko 250 miliona dolara.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.