Komentara: 61
Pregleda: 8068

Potrebno je drugačije definisati integracije Roma u društvu

22.08.2013. u 15:06h
Izvor: RTV City
Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednik Saveta za integraciju Roma Vlade Republike Srbije Srđan Šajn, sastali su se danas u Subotici.
Potrebno je drugačije definisati integracije Roma u društvu

Nakon sastanka koji je održan vanredno zbog nedavnog incidenta u kojem su povređene dve mlade osobe, istaknuto je da tužilaštvo mora odučnije da se bori sa svim situacijama i slučajevima koji za posledice imaju napade na nedužne osobe. Dogovoren je i sastanak na višem nivou u kojem će učestvovati u predstavnici ostalih gradova i opština, na temu integracija osoba romske nacionalnosti u društvu.

Srđan Šajn je nakon sastanka ocenio da tužilaštvo mora odlučnije da reaguje na sve iste ili slične događaje bilo gde, pa i u Subotici. Kao predsednik Saveta za integraciju Roma, istakao je da je Savet oformljen pre tri meseca pri Vladi Republike Srbije, čiji je osnovni zadatak vršenje monitoringa u intergacijama Roma u društvene zajednice. Šajn je naglasio da je Subotica oduvek bila primer dobre prakse, pogotovo što se inkluzija osoba romske nacionalnosti u našem gradu sprovodi već 20 godina, kada su se pojavili prvi pedagoški asistenti u obrazovnim ustanovama.

Gradonačelnik je još jednom oštro osudio nemili događaj u Subotici, i istakao da su  pojedinci pokušali da subotinji napad, u kojem su teško povređeni Subotičani Valentin i Aleksej zloupotrebe, čime su podstakli stvaranje verske, nacionalne i rasne netrpeljivosti. Dulić je naglasio da  je Subotica do sada svoje kvalitete gradila na poštovanju različitosti, i bila miran, tolerantan i pitom grad u kojem je vladao sklad u multietničkim odnosima.

Sastanku je prisustvovao predsednik Edukativnog centra Roma u Subotici Stevan Nikolić. Nikolić ističe da je grad Subotica oduvek bila dobar primer, ne samo za Srbiju, nego i za čitav region, kada je u pitanju  inkluzija Romske zajednice u društvu.

Narednih dana održaće se sastanak na kome će prisustvovati i predstavnici drugih gradova i opština. Glavna tema razgovora biće inkluzija Roma u društvene zajednice i pronalaženje konkretnijih mera koje će doneti bolje rezultate, uz isticanje potrebe da se integracija Roma mora drugačije definisati.

Izvor: RTV City
Poseta Šrđana Šajna, predsednika Romske partije Subotici Poseta Šrđana Šajna, predsednika Romske partije Subotici Poseta Šrđana Šajna, predsednika Romske partije Subotici Poseta Šrđana Šajna, predsednika Romske partije Subotici Poseta Šrđana Šajna, predsednika Romske partije Subotici Poseta Šrđana Šajna, predsednika Romske partije Subotici Poseta Šrđana Šajna, predsednika Romske partije Subotici Poseta Šrđana Šajna, predsednika Romske partije Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 61
Pregleda: 8068

Povezane vesti

Povezane teme

Romska zajednica

Modest Dulić

srđan šajn

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.