Komentara: 50
Pregleda: 8553
Foto

Potpisani ugovori za nastavak radova na izgradnji zgrade Narodnog pozorišta, rok izgradnje pomeren do kraja ove godine

09.02.2023. u 13:32h
Izvor: Subotica.com
U Gradskoj kući danas je potpisan ugovor o nastavku adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Narodnog pozorišta između Gradske uprave i „SMB gradnje“. Novi rok je do kraja godine.
Potpisani ugovori za nastavak radova na izgradnji zgrade Narodnog pozorišta, rok izgradnje pomeren do kraja ove godine

Svojim potpisom ugovor su оzvaničili Marija Ušumović Davčik, načelnica Gradske uprave, Predrag Petričević, vlasnik i direktor „SMB gradnje“, koja će izvoditi radove.

AKVA PARK NA PALIĆU U JUNU - Prilikom posete Subotici, predsednik Pokrajinske vlade  najavio je  da će Subotica ove godine dobiti novi akvapark  i spa centar na Paliću, što je još jedna zajednička investicija Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Subotice. - Očekujemo da ćemo već u junu taj objekat pustiti u funkciju. Suboticu očekuje i rekonstrukcija odnosno rehabilitacija velikog broja ulica. I taj posao ćemo zajednički finansirati sa Gradom - istakao je Mirović.

Ovom važnom događaju prisustvovali su i Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu,  gradonačelnik Stevan Bakić i Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta.

Zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade, koja je putem Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine obezbedila dodatnih 674 miliona dinara, i sprovedene javne nabavke, stekli su se svi uslovi za nastavak radova na 8-2 fazi izgradnje. Kako je predviđeno ugovorom, radovi treba da traju 240 dana, te prve predstave u novoj zgradi možemo da očekujemo tokom ove godine.

Potpisani ugovori za nastavak radova na izgradnji zgrade Narodnog pozorišta, rok izgradnje pomeren do kraja ove godine

- Vidim svetlo na kraju jednog dugačkog puta. Pod svodovima Narodnog pozorišta u ovoj godini imaćemo prve nastupe subotičkih umetnika i umetnika iz zemlje i sveta – istakao je pokrajinski premijer Igor Mirović, podsećajući da je zgrada Narodnog pozorišta srušena još 2007. godine. - Subotica će dobiti objekat koji će biti hram kulture i sedište kulturnih zbivanja, a u budućnosti, verujem, i mesto kojim ćemo se ponositi i gde će umetnici imati prostor i uslove dostojne ovako velikog i uspešnog grada. Uz brojne izazove i probleme možemo da kažemo da ćemo biti generacija koja će završiti radove na rekonstrukciji Narodnog pozorišta u Subotici, i da ćemo u ovoj godini Pozorište vratiti u funkciju. Iz želje da ubrzamo radove, Pokrajinska vlada je za rekonstrukciju u ovoj poslednjoj fazi izdvojila novac u prošlogodišnjem rebalansu budžeta, što je trebala da uradi Vlada Republike Srbije, i ta odluka je ubrzala proceduru i dovela do plana da radove završimo ove godine. Uspeli smo kao tim, uz međusobnu koordinaciju, da obezbedimo sredstva da radovi počnu. Ima dosta uvozne opreme, koja će možda čekati, ali će tokom 2023. subotičko pozorište dobiti stari sjaj, kakav je imalo osamdesetih godina minulog veka kada su tu stvarali renomirani umetnici.

Ukupna vrednost ugovora iznosi 1,15 milijardi dinara sa PDV-om, od čega je Ministarstvo kulture obezbedilo 400 miliona, a Grad Subotica 80 miliona dinara.

Potpisani ugovori za nastavak radova na izgradnji zgrade Narodnog pozorišta, rok izgradnje pomeren do kraja ove godine- Ovom fazom biće okončani svi završni građevinsko-zanatski radovi u svim blokovima zgrade osim u koncertnoj dvorani, koja je sama po sebi zasebna celina i radiće se u narednoj fazi. Narodno pozorište će na raspolaganju imati glavnu pozorišnu salu, kamernu scenu, probne sale kao i sve potrebne prostorije za funkcionisanje glumaca, tehnike i administracije. Posao je dobila renomirana firma „SMB gradnja“ koja je svojim referencama garant da će posao biti urađen na vreme i kvalitetno – objasnio je gradonačelnik Stevan Bakić. - Dugujemo zahvalnost predsedniku Republike, Vladi Srbije i Pokrajinskoj vladi na velikoj pomoći ne samo kada je reč o finansiranju radova na Narodnom pozorištu, već i za svu vrstu koju nam pružaju u realizaciji projekata u svim oblastima – saobraćajnoj infrastrukturi, ekologiji, sportu. Vlada Srbije je ovaj kapitalni projekat za grad proglasila od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Podsetimo, u septembru prošle godine istim povodom u zgradi Narodnog pozorišta su se sastali današnji funkcioneri i tada je najavljeno da će prva predstava u rekonstruisanom objektu kulture biti odigrana 1. septembra, na Dan grada. Tada je najavljeno da je obezbeđen novac, a danas je potpisan ugovor o nastavku radova u okviru ove faze.

Izvor: Subotica.com
Potpisivanje ugovora za nastavak radova na zgradi Narodnog pozorišta Potpisivanje ugovora za nastavak radova na zgradi Narodnog pozorišta Potpisivanje ugovora za nastavak radova na zgradi Narodnog pozorišta Potpisivanje ugovora za nastavak radova na zgradi Narodnog pozorišta Potpisivanje ugovora za nastavak radova na zgradi Narodnog pozorišta Potpisivanje ugovora za nastavak radova na zgradi Narodnog pozorišta Potpisivanje ugovora za nastavak radova na zgradi Narodnog pozorišta Potpisivanje ugovora za nastavak radova na zgradi Narodnog pozorišta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 50
Pregleda: 8553
Povezane teme

Narodno pozorište

zgrada pozorišta

rekonstrukcija pozorišta

izgradnja narodnog pozorišta

stevan bakić

igor mirović

subotičko pozorište

zgrada narodnog pozorišta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.