Komentara: 24
Pregleda: 12338

Potapajući stubovi u funkciji od aprila

21.02.2020. u 16:21h
Izvor: Subotica.com
Izgradnja potapajućih stubova, odnosno barijera koje će ograničiti ulazak vozila u pešačku zonu u centru grada je završena, a sistem bi trebalo da profunkcioniše u narednih mesec dana, odnosno do aprila.
Potapajući stubovi u funkciji od aprila

Kako bi se uspostavila dodatna kontrola, a time i ograničilo kretanje vozila u pešačkoj zoni u centru grada, po jedan set potapajućih stubova postavljen je kod svečanog ulaza u Gradsku kuću i na početku Korzoa. Kako je objasnio Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, radovi vredni oko 3,5 miliona dinara finansirali su se iz fonda Saveta za bezbednost saobraćaja koji raspolaže sredstvima od naplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje na teritoriji našeg grada.

- Danas je izvršena obuka od strane izvođača radova i naše stručne službe koja će voditi unos podataka u bazu i funkcionisanje tog sistema. Sam sistem je veoma kompleksan i potrebno je da se ogromna baza podataka unese u softver, stoga će biti potreban određeni period od današnjeg dana, otkako je izvršena obuka, do samog unosa podataka i nakon toga će stubovi moći da funkcionišu. Mislim da će to u narednih mesec dana uspeti da se realizuje i da će krajem marta, početkom aprila biti u funkciji - izjavio je Vukelić.

Potapajući stubovi u funkciji od aprila

Potapajući stubovi spuštaće se u slučajevima intervencije policije, vatrogasaca i hitne pomoći, dok će se za vozila koja dostavljaju robu i druge usluge, stubići spuštati pomoću video nadzora koji će prepoznavati registarske tablice unete u bazu podataka. 

- Pristup pešačkoj zoni je definisan gradskom Odlukom, prema kojoj pristup imaju vozila do 3,5 tone koja mogu koristiti sve prodavnice, banke i sami građani koji imaju garaže u ovom delu grada i određeni korisnici kojima je to potrebno za renoviranje i dovoz građevinskog materijala. Sve se može obavljati vozilima do 3,5 tone i to se mora obaviti u periodu od 6 do 10 časova. Važno je napomenuti da se ne mogu kretati brzinom većom od 6 kilometara na čas, što je takođe propisano Odlukom - istakao je Vukelić.

Potapajući stubovi u funkciji od aprila

Potapajući stubovi u funkciji od aprila

Potapajući stubovi mogli bi da niknu i na drugim lokacijama u centru grada, budući da je budžetom za ovu godinu opredeljeno još 4 miliona dinara za njihovo postavljanje. Kako je rekao sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, potencijalne lokacije su na ulazu u pešačku zonu iz pravca ulica Vuka Karadžića, Ive Vojnovića i Braće Radić, te da će tek nakon sprovedene javne nabavke biti poznato koliko stubova će biti postavljeno i na kojim lokacijama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 nedelje
Komentara: 24
Pregleda: 12338

Povezane vesti

Povezane teme

pešačka zona

sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.