• Pregleda: 10477

Potapajući stubovi u funkciji od aprila

Izgradnja potapajućih stubova, odnosno barijera koje će ograničiti ulazak vozila u pešačku zonu u centru grada je završena, a sistem bi trebalo da profunkcioniše u narednih mesec dana, odnosno do aprila.
Potapajući stubovi u funkciji od aprila

Kako bi se uspostavila dodatna kontrola, a time i ograničilo kretanje vozila u pešačkoj zoni u centru grada, po jedan set potapajućih stubova postavljen je kod svečanog ulaza u Gradsku kuću i na početku Korzoa. Kako je objasnio Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, radovi vredni oko 3,5 miliona dinara finansirali su se iz fonda Saveta za bezbednost saobraćaja koji raspolaže sredstvima od naplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje na teritoriji našeg grada.

- Danas je izvršena obuka od strane izvođača radova i naše stručne službe koja će voditi unos podataka u bazu i funkcionisanje tog sistema. Sam sistem je veoma kompleksan i potrebno je da se ogromna baza podataka unese u softver, stoga će biti potreban određeni period od današnjeg dana, otkako je izvršena obuka, do samog unosa podataka i nakon toga će stubovi moći da funkcionišu. Mislim da će to u narednih mesec dana uspeti da se realizuje i da će krajem marta, početkom aprila biti u funkciji - izjavio je Vukelić.

Potapajući stubovi spuštaće se u slučajevima intervencije policije, vatrogasaca i hitne pomoći, dok će se za vozila koja dostavljaju robu i druge usluge, stubići spuštati pomoću video nadzora koji će prepoznavati registarske tablice unete u bazu podataka. 

- Pristup pešačkoj zoni je definisan gradskom Odlukom, prema kojoj pristup imaju vozila do 3,5 tone koja mogu koristiti sve prodavnice, banke i sami građani koji imaju garaže u ovom delu grada i određeni korisnici kojima je to potrebno za renoviranje i dovoz građevinskog materijala. Sve se može obavljati vozilima do 3,5 tone i to se mora obaviti u periodu od 6 do 10 časova. Važno je napomenuti da se ne mogu kretati brzinom većom od 6 kilometara na čas, što je takođe propisano Odlukom - istakao je Vukelić.

Potapajući stubovi mogli bi da niknu i na drugim lokacijama u centru grada, budući da je budžetom za ovu godinu opredeljeno još 4 miliona dinara za njihovo postavljanje. Kako je rekao sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, potencijalne lokacije su na ulazu u pešačku zonu iz pravca ulica Vuka Karadžića, Ive Vojnovića i Braće Radić, te da će tek nakon sprovedene javne nabavke biti poznato koliko stubova će biti postavljeno i na kojim lokacijama.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

24
Niko Odgovori
Bolje te rupe da ste sanirali sa slika
C
E al stvarno, rupa im na deset santi, mogli su samo malo nasut.
P.G. Odgovori
Ive Vojnovića je trenutno kao neka ulica u Sirijskom Alepu. Ali ok, vi stavite stubić. Para uvek ima za bacanje.
Suboticanka Odgovori
Meni nije jasno gde su svi silni konkursi za obuke sličnoj ovoj. Interesuju me baze podataka i završila sam fakultet, i onda pročitam da se ovako nešto realizuje....Razočarana
Hm Odgovori
3,5 miliona??
Zrlj Odgovori
Retko pametna stvar u našem gradu
bona fide Odgovori
Tako je predstavljena, polećemo na mesec.
Saigon Odgovori
Uclanite se u vladajucu stranku i odjednom, sve ovo ce vam biti normalno.
Pera Odgovori
Samo kradu novce na nepotrebnim tenderima ,nek se postuju pravila i zakoni ima komunalne koliko oces nek rade posao i netrebaju stubici i to potapajucu ,a ko ima veze moze da vozi i sa 50km na cas po korzou
Sofi
Redak primer nepismenosti.
C
Bome, ja malo malo viđam ljude koji kolima dolaze do banke. Mrzi ih šetati. Prolaze pored policajca on ništa ne reaguje.
Sovale kuktin Odgovori
"Osim"ma da imace i prijatelji, kumovi, roditelji, mamini i tatini sinovi.. E DRZAVO jadna li si
Lujke Odgovori
Red se mora uvesti svidelo se žutima ili ne!
Pere Odgovori
Ovakvi ili slični potapajući stubovi već su svojevremeno tj. ranije bili postavljeni na istom ovom mestu ali nisu dugo funkcionisali.
Interesuje me da li će svadbe prilikom venčanja moći ulaziti tamo.
C
Videćemo šta će biti kada kišica padne, bude poplava pa ih potopi.
kojot
Nema potrebe da svatovi ulaze tamo sem ako nece postaviti neku dizalicu za automobile da do pred maticara odu kolima.
Deki Odgovori
3.5 miliona stubic???
Ahahahahahaha
Srdjan Odgovori
Koliko si se ugradio?
Uvek u pravu Odgovori
Tri i po miliona za potapajuće stubove u potopljenom gradu potopljene države.
Pecaros Odgovori
Stub i semafor smo platili 0.5miliona. Ko je blizu vatre dobio je deo od 3miliona. Jos par stubova po gradu i ja cu imati nova kola
Milan024 Odgovori
Dok bude ovaca, bice i vune, za sisanje!!!!
vlado Odgovori
Zar je ovo vest? .I ja sam posadio grasak u basti pa niste stavili kao vest. Bitna vest nije cak ni kada se ulica asfalitra ili se dobije kanalizacija jer je to normalna svakodnevna stvar. Jedino kod nas kada politicari mrdnu prstom i pored pljackanja naroda izvoje 5% vremena i novca da urade nesto i za nas, onda se to prica mesecima.
Talicni Tom Odgovori
Sta ce nam potapajuci stubovi kad imamo potapajuce ulice :D
dane Odgovori
Bolje pogledajte na sta Vam lici ulaz u Suboticu , u Aleksandrovu, rupa do rupe! SRAMOTA.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.