Komentara: 39
Pregleda: 8124

Uskoro kreće izgradnja potapajućih stubića na ulazima u pešačku zonu u centru grada

31.07.2019. u 13:32h
Izvor: Subotica.com
Kako bi se dodatno kontrolisalo i ograničilo kretanje motornih vozila u pešačkoj zoni centra grada, postaviće se dva seta potapajućih stubića, jedan na ulazu kod Gradske kuće od strane Štrosmajerove ulice, a drugi na početku Korzoa od strane ulice Đure Đakovića. Javna nabavka je završena, a ugovor vredan oko tri miliona dinara bez PDV-a, dodeljen je izvođaču "DC Energocoop doo" iz Beograda.
Uskoro kreće izgradnja potapajućih stubića na ulazima u pešačku zonu u centru grada

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, planira se nabavka dva seta automatskih hidrauličnih potapajućih stubića za kontrolu ulaska, odnosno izlaska iz pešačke zone. Potapajući stubići spuštaće se u slučajevima intervencije policije, vatrogasaca i Hitne medicinske pomoći, pri čemu će biti omogućeno spuštanje jednog ili svih stubića istovremeno.

Za vozila koja dostavljaju robu i druge usluge, stubići će se spuštati putem prepoznavanja registarskih tablica vozila koje se nalaze u bazi podataka, pri čemu prepoznavanje mora biti 100 odsto u odnosu na broj unetih vozila u bazu.

Predviđeno je i da sistem potapajućih stubića omogući automatsko spuštanje u slučaju nestanka električne energije ili drugih vanrednih događaja, kao i da ima mogućnost mehaničkog spuštanja na licu mesta.

- Takođe, mora biti omogućen video nadzor koji treba da pokrije prilazno vozilo i stubić, sa mogućnošću vraćanja snimka minimum 48 sati unazad - navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Uskoro kreće izgradnja potapajućih stubića na ulazima u pešačku zonu u centru grada

Budući da će biti postavljeni na ulazima u pešačku zonu centra grada, potapajući stubići će imati izgled koji je u skladu sa uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, te će koloristika stubića biti siva, mat boje i nenametljiva, da bi se što bolje uklopila u zaštićeno gradsko jezgro.

- Prilikom ugradnje, potrebno je obratiti pažnju da se postojeće popločanje ne ošteti, odnosno da se nakon završetka radova popločanje (ili druga obrada) vrati u prethodno stanje - dodaje se u konkursnoj dokumentaciji.

Odabrani izvođač, "DC Energocoop doo" iz Beograda, imaće rok od 40 dana od uvođenja u posao da završi radove na postavljanju potapajućih stubića, a na svu ugrađenu opremu, treba da obezbedi najmanje dve godine garantnog roka od dana puštanja u rad stubića.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 39
Pregleda: 8124

Povezane vesti

Povezane teme

pešačka zona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.