• Pregleda: 7424

Postavljanje optičkih kablova donelo raskopane ulice i putnu infrastrukturu

Postavljanje optičkih kablova donelo raskopane ulice i putnu infrastrukturu

Tokom proteklih godinu dana, Subotica je dobila nekoliko novih kablovskih operatera koji su, u želji da ponude što bolju uslugu, započeli postavljanje optičkih kablova. Međutim, kopanje javne površine, kao i bušenje ili sečenje betona, sa sobom je donelo raskopane ulice, uništene travnjake, prilaze kućama, pa čak i oštećenu putnu infrastrukturu.

- Danima su građani Subotice izloženi torturi. I to sve zarad optičkog kabla? Meni uopste nije jasno ako dotična i pri tom vrlo neozbiljna firma dobije dozvolu za ovakav posao, kako je moguće da niko ne vodi računa o tome na koji način ga i sprovode. Ovih dana je raskopano naselje Kertvaros, radnici iza sebe ostavljaju uništene travnjake, prilaze kućama, posečeno drveće. Onemogućavaju nam normalan život. Već drugi put smo bez vode, malo malo pa preseku kabl za kablovsku, telefonski i ostalu infrastrukturu – napisala je naša sugrađanka u rubrici "Pištaljka".

- Ovim putem bih da iznesem kritiku na račun MZ Palić zbog toga što je dozvolila kablovskim operaterima koji postavljaju optičke kablove po Paliću, da u roku mesec dana izrovare sve ulice, jer umesto dogovora da svi kablovski operateri kopaju jedan kanal i u njega postavljaju svoje kablove, svaka firma kopa svoj rov - dodao je naš sugrađanin u istoj rubrici.

Da bi neko preduzeće, firma ili investitor raskopalo javnu površinu, bušilo ili seklo beton, prethodno mora da dobije odobrenje od JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje koje, osim izdavanja dozvola, određuje i trasu duž koje će se radovi izvoditi. Prema Odluci o opštinskim putevima, ulicama i nekategorisanim putevima, odredba čl. 40 propisuje obavezu investitora radova da, nakon završetka radova, javnu površinu vrati u prvobitno stanje.

Tokom trajanja i nakon završetka radova, za kontrolu i vraćanje terena u prvobitno stanje zaduženi su inspektori Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove, koji su, prema njihovim navodima, svakodnevno obilazili teren i kontrolisali da li se raskopavanje vrši u skladu sa izdatom dozvolom.

- U slučajevima kada javna površina nije bila vraćena u prvobitno stanje, nakon završetka radova, inspektor je rešenjem nalagao investitoru da javnu površinu dovede u prvobitno, funkcionalno i uredno stanje. Takođe, inspektor je u više navrata, zajedno sa predstavnicima investitora i izvođača radova, obilazio teren i odmah nalagao sanaciju oštećenja javne površine na mestima gde je primećeno - tvrde u Sekretarijatu za inspekcijsko-nadzorne poslove.

Kada je u pitanju ova problematika, iz Sekretarijata kažu da su primili više desetina prijava sugrađana, nakon čega je inspektor izlazio na teren, konstatovao činjenično stanje i nalagao da se javna površina odmah sanira. Međutim, nekoliko meseci nakon izvođenja radova, ostala su vidna oštećenja, koja otežavaju svakodnevni život sugrađanima.

- U Kertvarošu već treći mesec stoji ova nesrećna rupa nasred puta. Ostala je nakon postavljanja onih famoznih optičkih kablova. Niti je obići, niti preći preko. Uništavam auto - požalio se naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

U slučaju kada se investitor ogluši o nalog, te javnu površinu ne vrati u prvobitno stanje, iz Sekretarijata kažu da tada inspektor može da naloži JP za upravljanje puteva, urbanističko planiranje i stanovanje da javnu površinu dovede u prvobitno stanje, ali o trošku investitora radova.

Kako biste prijavili problem ili izneli svoju primedbu, možete se obratiti Komunalnoj policiji na broj 024/626-988, ili Kontakt-centru Gradske uprave Subotica na broj 024/626-999.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

26
običan komšija Odgovori
Na više mesta, u raskopanim rovovima za ove opt. kablove, primetio sam potpuno neposredna i bliska ukrštanja sa energetskim podzemnim vodovima (struja, gas), iako to nije ni bezbedno ni zakonito.
jozo bubnjar
Procitaj propise, gde su lepo opisana minimalna rastojanja instalacija, pa onda pricaj o zakonitosti i bezbednosti. Najlakse je iz stomaka lupiti i ostati ziv. Optika kao instalacija ne ugrozava ni jednu drugu. O bezbednosti mozemo pricati kada dolazi do ukrstanja gasovoda i kanalizacije, i slicno tome.
mićko
Član 4

Minimalna dozvoljena rastojanja spoljne ivice podzemnih čeličnih gasovoda 10 bar <MOP≤ 16 bar i čeličnih i PE gasovoda 4 bar < MOP ≤ 10 bar sa drugim gasovodima, infrastrukturnim i drugim objektima su:

Minimalno dozvoljeno rastojanje
(m)

Ukrštanje

Paralelno vođenje

Od gasovoda do telekomunikacionih kablova


0,30

0,50
Linda Odgovori
u Zeleznickom naselju su jos letos tako rovali i blato stoji razvuceno po stazama i putevima i dan danas pola godine kasnije, da ne govorim da su rovali i po trotoaru na Majsanskom mostu i samo vratili nazad izmrvljeni kamen bez ikakvog asfaltiranja i nikom nista. Silaz sa mosta je i dan danas jedna razrovana gromada koja ceka da nekome slomi nogu.
PZ
Sattrakt radi to, sa nestrucnim radnicima.
chubby checker
Sat-trakt je investitor ali ne i izvodjac radova. Izvodjac je novosadska firma Instel-Inzenjering. Inace ja licno sam se zalio Sat-traktu nakon zavrsetka radova i za par dana su se pojavili radnici izvodjaca i toliko-koliko sredili to sto su ostavili za sobom. Tako da ako niste zadovoljni treba da to javite Sat-Traktu i oni ce intervenisati. Ako ne onda ih prijavite. Nije dovoljno zaliti se i pisati pistaljke, treba reagovati na odgovarajuci nacin i resenje uvek moze da se pronadje.
Duki Odgovori
A komunalna policija pljacka madjare na buvljaku... Boli ih patka za nas grad!
Alen Odgovori
"Kopaju kanale i to samo zarad nekog optickog kabla!". Osobi koja je ovo izjavila treba ukinuti vodu, asfalt, struju i kanalizaciju i neka zivi kao pre 200 godina. Ja stanujem 500 metara levo od vaseg naselja i jos blize gradu pa nemam asfalt, niti kablovsku, niti telefon. Samo vodu i struju. Cak ni trotoar nemamo a pri tome placamo isti porez. Bio bih vrlo srecan da mi celu godinu raskopavaju ulicu i da dobijem infrastrukturu koju vi imate. Mi smo 50 godina u zaostatku sa infrastrukturom a vi sa mozgom. Resenje je vrlo jednostavno. Zovete inspekciju koja sve zabelezi i u roku par dana problem se resi. Naravno kada se uzima novac iz zajednicke kase uvek ide u Palic, Veliki Radanovac, Mali Radanovac a ostalima sta ostane a po pravilu Makovoj Sedmici, Kelebiji i Zeljeznickom naselju nikada nista ne ostane. Sramota na sta se vi zalite
AlwaysUltra Odgovori
Pisao sam već o neredu koji su ostavili u Malom Bajmoku nakon završetka izgradnje trotoara.
Ništa od kukanja ovde - treba fotke nositi svaki dan i na vrata KP nabijati i gnjaviti ih - inače će to tako da stoji vo vjek vjekov !!
Mile Odgovori
svako kome smeta BILO sta sto BILO ko uvodi a da nam bude bolje, bez obzira da li je to kanalizacija, voda, gas, struja ili OPTICKI KABLOVI, mrs u svoju rupu I zivi u 18.veku!
more dojadili ste svima sa kukanjem! bando jedna neradnicka, uhvatite lopate I izravnajte I ulepsajte ispred svoje kuce nakon ovakvih radova, ma koliko oni trajali, a cisto sumnjam da traju toliko dugo da se ne moze izdrzati. I smem se kladiti da pljuju oni koji idu peske ili biciklom I nemaju auto pa im je problem rov pred kucom! uf, ucmalog stanovnistva subotickog!
Bogdan
Nije problematika da li raditi nego kako ne ostaviti Bejrut posle radova. Daj bože što više da se radi i gradi, mislim da normalnim ljudima to nije dilema, ali ako ovako aljkavo rade, uništavaju ljudima ulice i predkućnice bolje da ne rade! Sramota je što im se to toleriše, zna se šta znači vraćanje u prijašnje stanje i tu nema šta da se priča. Po meni zakazali su kontrolni organi koji svojim nemarom ili dilovima tolerišu ovakvo ponašanje
marko
Strucnjak nije problem u tome da se postavi opticki kabl, to svakako svima odgovara, nego je problem sto npr. na Palicu u roku od 45 dana druga firma kopa kanale i postavlja svoje kablove. Pitanje je zasto to nisu mogli da urade u isto vreme i onda ne bi imali raskopane ulice 2 meseca a blato po ulicama i stazama imamo i dan danas. Problem je sto se desi malo malo da se neki kablovi preseku, prekinu cevi za vodu itd. Kopaju sada sa masinama tim pa lakse kidaju te kablove i cevi nego kada se to radi ovako rucno asovom i lopatom. Sada ce na Palic da dodje i 3. operater - SBB . Tako da nas ocekuje opet kopanje a verujem da je to moglo da se organizuje da se uradi u jednom kopanju i onda niko od nas ne bi imao prigovor nego bi bili srecni sto cemo imati dobru sliku na TV-u i brzi internet. Ovako zbog nesposbne struke i vlasti moramo da sacekamo jos koji mesec u blatnjavim ulicama pa kada sve to prodje da lepo zasadimo travu.
psiho
Druze "mrs" ti u svoju rupu iz koje si izpilio balo jedan. Treba da se radi i izgradjuje, ali da se ide po planovima i nacrtima kao sve civilizovane zemlje, a ne kao da su bombama kopali rovove i pri tome unistili sve zivo i nezivo. Ali dok je mentola kao ti i tebi slicnih ni ne mozemo ocekivati da se razvijamo kao normalna drzava!
Realan Odgovori
Ekstra giga mega javašluk je ukorenjen u sistem. Ne vredi, nikada, nikada, nikada, pa ni onda neće ništa biti normalno jer normalne proglašavaju nenormalnim i obrnuto. To shvatite tek kada se zateknete u uređenoj državi. Srbija to nije. I neće biti.
miki Odgovori
Digli pare za radove i sta dalje,pitajte SNS-ovce.
Bojan Odgovori
U Marka Oreškovića ista situacija kopano milion puta pa je trotora na talase i skoro da se ne može kretati po istom a da ne uganes nogu i na kraju kopaju svi a niko nije odgovoran za uništavanje trotoara .
Pajo Odgovori
Svi cemo platiti za ovo debelo verujte! Bice za koju godinu radova za njima sto su ostavili ostecene vodove pod zemljom!
Marko Odgovori
Pitajte nadzorni organ zasto je to ostavio tako, on je zaduzen za sve sto se tice tih radova sto su osakatili ceo grad i sire. Dobio je on svoj deo zato i ne radi svoj posao savesno.
bosandzeros Odgovori
Ja se ne razumem u standarde i zakone, ali oni ove kanale kopaju "cik-cak", zaobilazeći šta se zaobići može. Ne deleuje da ima neke veze sa bilo kakvim redom, pa ni urbanističkim.
Savo Odgovori
U ulici Heroja Pinkija su iskopali uredjen prilaz ispred zgrade,mada su imalilakši pristup iza zgrade.Više puta sam zahtijevao da dovedu situaciju u prethodno stanje i svaki put su obećali ali još ništa nisu uradili.
Na moju izjavu da ću zvati Komunalnu policiju šeretski su odgovorili "Samo ti zovi sa njima mi znamo kako ćemo"
voysger Odgovori
Kratko: iz struke sam sa 40 godina iskustva. Sve sto su uradili je "kaubojski", neoziljno, nestrucno, nekvalitetno. Uglavnom kao i sve drugo za vreme terorske vladavine SNS-a (cupanje grkljana i slicno). Strucnost izvodjaca je otprilike kao i strucnost gradonacelnika ove palanke koja se zove Subotica. Kakvo rukovodstvo palanke takav i kvalitet svih radova. Jedino ne znam kolika je provizija tih radova. Usput pogledajte nove pesacke stazena Palicu. Ista prica, ali mi se cini da se provizija broji u maloj Toyoti Verso novosadske registracije.
panonski čamac Odgovori
Ovo nije ništa naspram onoga što je Toplana radila, samo što tada nije niko smeo da pisne.
Uvek u pravu Odgovori
Povoljno prodajem gumene čizme. Ima raznih veličina i odlične su za ove vremenske uslove i raskopane ulice. Šifra: "Kablovski operater"
Dule Odgovori
Zima je vreme za kopanja po gradu :). I ne bi to bio problem kada bi se vratilo na neko prvobitno stanje ili još bolje i lepse nego što je bilo ,nego oni za sobom ostavljaju šut,komade staroga asvalta,razvaljene ivičnjake bankine ...pa kome se ne dopada neka malo pospremi ispred svoje kuće.
Mladen Odgovori
Mene interesuje zasto svi odjednom nisu kopali i postavljali odjednom opticke kablove , a ne 3 puta da se kopa.

Jos jedna stvar mi nije jasna , zasto Subotica grad , nije iskopala i postavila 3-4 opticka kabla i rentala koristenje optickih kablova, zar ne bi svi bili srecniji , jedno kopanje i postavljenje 3-4 opticka kabla i reseni problemi.
pista Odgovori
Aaaa znaci i Sattrakt je medju ovim igracima.... dobro rece covek iz malog bagera kada su kopali u mom kraju da nas ovo Orban casti. (vidi rezultate konkursa na sajtu fondacije Prosperitati koju je osnovao SVM)... Sat/trakt se siri ljudi moji i bice medju glavnim distributerima tv programa, telefonske i internetske usluge u drzavi. Sat-trakt je glavni sponzor nekadasnjeg FK AIK sada FK TSC iz Backe Topole kome je od sledece sezone namestena Super Liga. Vlasnik Janos Zz. iz tog gradica je medju imucnijima ne samo u BT nego i sire, upravo gradi fudbalsku akademiju od para koje je dobio od Orbana. Sve u svemu: para vrti gde burgija nece. I naravno da ce kopati gde on hoce... njegov drug je Orban, Orbanov drug je Vucic i tako u krug.... cihu / cihu/cihuhu...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.