Komentara: 26
Pregleda: 11349

Postavljanje optičkih kablova donelo raskopane ulice i putnu infrastrukturu

16.01.2018. u 11:29h
Izvor: Subotica.com
Postavljanje optičkih kablova donelo raskopane ulice i putnu infrastrukturu

Tokom proteklih godinu dana, Subotica je dobila nekoliko novih kablovskih operatera koji su, u želji da ponude što bolju uslugu, započeli postavljanje optičkih kablova. Međutim, kopanje javne površine, kao i bušenje ili sečenje betona, sa sobom je donelo raskopane ulice, uništene travnjake, prilaze kućama, pa čak i oštećenu putnu infrastrukturu.

- Danima su građani Subotice izloženi torturi. I to sve zarad optičkog kabla? Meni uopste nije jasno ako dotična i pri tom vrlo neozbiljna firma dobije dozvolu za ovakav posao, kako je moguće da niko ne vodi računa o tome na koji način ga i sprovode. Ovih dana je raskopano naselje Kertvaros, radnici iza sebe ostavljaju uništene travnjake, prilaze kućama, posečeno drveće. Onemogućavaju nam normalan život. Već drugi put smo bez vode, malo malo pa preseku kabl za kablovsku, telefonski i ostalu infrastrukturu – napisala je naša sugrađanka u rubrici "Pištaljka".

Postavljanje optičkih kablova donelo raskopane ulice i putnu infrastrukturu

- Ovim putem bih da iznesem kritiku na račun MZ Palić zbog toga što je dozvolila kablovskim operaterima koji postavljaju optičke kablove po Paliću, da u roku mesec dana izrovare sve ulice, jer umesto dogovora da svi kablovski operateri kopaju jedan kanal i u njega postavljaju svoje kablove, svaka firma kopa svoj rov - dodao je naš sugrađanin u istoj rubrici.

Da bi neko preduzeće, firma ili investitor raskopalo javnu površinu, bušilo ili seklo beton, prethodno mora da dobije odobrenje od JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje koje, osim izdavanja dozvola, određuje i trasu duž koje će se radovi izvoditi. Prema Odluci o opštinskim putevima, ulicama i nekategorisanim putevima, odredba čl. 40 propisuje obavezu investitora radova da, nakon završetka radova, javnu površinu vrati u prvobitno stanje.

Postavljanje optičkih kablova donelo raskopane ulice i putnu infrastrukturu

Tokom trajanja i nakon završetka radova, za kontrolu i vraćanje terena u prvobitno stanje zaduženi su inspektori Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove, koji su, prema njihovim navodima, svakodnevno obilazili teren i kontrolisali da li se raskopavanje vrši u skladu sa izdatom dozvolom.

- U slučajevima kada javna površina nije bila vraćena u prvobitno stanje, nakon završetka radova, inspektor je rešenjem nalagao investitoru da javnu površinu dovede u prvobitno, funkcionalno i uredno stanje. Takođe, inspektor je u više navrata, zajedno sa predstavnicima investitora i izvođača radova, obilazio teren i odmah nalagao sanaciju oštećenja javne površine na mestima gde je primećeno - tvrde u Sekretarijatu za inspekcijsko-nadzorne poslove.

Kada je u pitanju ova problematika, iz Sekretarijata kažu da su primili više desetina prijava sugrađana, nakon čega je inspektor izlazio na teren, konstatovao činjenično stanje i nalagao da se javna površina odmah sanira. Međutim, nekoliko meseci nakon izvođenja radova, ostala su vidna oštećenja, koja otežavaju svakodnevni život sugrađanima.

- U Kertvarošu već treći mesec stoji ova nesrećna rupa nasred puta. Ostala je nakon postavljanja onih famoznih optičkih kablova. Niti je obići, niti preći preko. Uništavam auto - požalio se naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

Postavljanje optičkih kablova donelo raskopane ulice i putnu infrastrukturu

U slučaju kada se investitor ogluši o nalog, te javnu površinu ne vrati u prvobitno stanje, iz Sekretarijata kažu da tada inspektor može da naloži JP za upravljanje puteva, urbanističko planiranje i stanovanje da javnu površinu dovede u prvobitno stanje, ali o trošku investitora radova.

Kako biste prijavili problem ili izneli svoju primedbu, možete se obratiti Komunalnoj policiji na broj 024/626-988, ili Kontakt-centru Gradske uprave Subotica na broj 024/626-999.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 26
Pregleda: 11349

Povezana vest

Povezane zviždaljke

Povezane teme

kablovska subotica

jp za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje subotica

raskopavanje ulica

sekretarijat za inspekcijsko-nadzorne poslove

optički kablovi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.