Komentara: 38
Pregleda: 5713

Poskupljenje komunalija najverovatnije dogodine, razmatra se opravdanost

27.12.2020. u 19:17h
Izvor: Subotica.com
Poskupljenje komunalija najverovatnije dogodine, razmatra se opravdanost

U subotičkoj javnosti već neko vreme mogu da se čuju najave da će pet subotičkih preduzeća - JKP „Vodovod i kanalizacija“,  „Čistoća i zelenilo“, „Stadion“, „Pogrebno“ i „Dimničar“ zatražiti povećanje cena svojih usluga. O njihovim zahtevima  još uvek se nije zvanično odlučivalo na Gradskom veću, ali čelnici grada ne odbacuju mogućnost da početkom naredne godine poskupe komunalije.

- Tačno je da su preduzeća tražila poskuljenje usluga a ja sam zatražio da mi dostave elaborat o opravdanosti. Razmotrićemo njihove zahteve i onda odlučivati da li će i u kolikoj meri njihove usluge poskupeti – rekao je gradonačelnik Stevan Bakić. – Cene usluga ovih preduzeća se godinama nisu menjale i poredeći sa drugim lokalnim samoupravama među najnižim su.

Kako su objavili pojedini mediji,  JKP „Vodovod i kanalizacija” je zatražio da cena vode za sve korisnike sa 123,20  poskupi na 155,61 dinar po kubiku, a naknada za pogonsku spremnost sa 96 na 124 dinara po obračunskom mestu. JKP “Čistoća i zelenilo” traži poskupljenje sakupljanja, odvoženja i deponovanja komunalnog otpada iz individualnih objekata  na 6,06, sa sadašnjih 4.66 dinara po kvadratu, iz stambenih zgrada sa 5,63 na 7,33, poslovnih prostora sa 12,79 na 16,63 dinara po kvadratu. Za korisnike koji otpad odlažu u tipske vreće  odvoženje smeća poskupelo bi sa 93,08 na 121 dinar po vreći. Za naselja gde se ova usluga obračunava po domaćinstvu, zatraženo je poskupljenje sa 392 na 510 dinara mesečno. “Stadion” traži da  ulaznice za bazen u Dudovoj šumi bude 200 dinara za odrasle (sada je 110)  i 100 dinara za decu ( sada je 50), a predlaže se i uvođenje nove usluge – iznajmljivanje jedne staze po ceni od 10.000 dinara za termin. Takođe je predloženo ukidanje vikend dnevnih ulaznica za decu i odrasle. Ulaznica za klizalište bilo bi 200 dinara, a korišćenje strelišta poskupelo bi sa 500 na 800 dinara po satu. JKP “Pogrebno” je zatražilo povećanje cena godišnje naknade za rake i prevoz pokojnika. “Dimničar” je zatražio povećanje cene naknade za kontrolu i čišćenje dimnjaka sa 1.350 na 1.754 dinara godišnje.

Da li će ovo biti nove cene ili će biti neki drugi iznosi znaće se već na početku godine pred nama. 

Povećanje cena komunalnih usluga podržava I predsednik Skupštine grada Balint Pastor, smatrajući da je ono neophodno zbog funkcionisanja samih preduzeća.

- Odluka je na Gradskom veću, ali neću se praviti da me se ne tiče. Štaviše, staću pored gradonačelnika i reći ću da to treba da se uradi, ma koliko god bilo bolno. Treba obezbediti funkcionisanje komunalnih preduzeća. "Vodovod i kanalizacija" ima veliki kredit, koji iznosi 100 miliona dinara godišnje, i to je veliki teret, ali bez toga nema razvoja i to nije nešto iz čega neće imati koristi građani. Ipak, razlog za poskupljenje u ovom preduzeću nije taj kredit. Jasno je da građani teško žive, ali moramo da obezbedimo funkcionisanje javnih preduzeća i ustanova - rekao je Pastor.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 38
Pregleda: 5713

Povezane vesti

Povezane teme

poskupljenje vode

poskupljenja

balint pastor

komunalne usluge

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.