Komentara: 9
Pregleda: 6379
Foto

Porodicama čiji krov je izgoreo potrebna pomoć

13.04.2021. u 15:06h
Izvor: Subotica.com
Šteta na objektu u Ulici Koste Racina 7, čiji krov je izgoreo u četvrtak, procenjuje sa na više od 10.000 evra, a kako su pod njim živele dve odvojene porodice, od kojih jednu čine penzioneri Margita Mirkov i Mihalj Vašarhelji, a drugu samohrana majka i dvoje dece, komšije iz ulice pozvale su sve Subotičane dobre volje da, ukoliko su u mogućnosti, pomognu sanaciju krova donacijama u novcu ili građevinskom materijalu.
Porodicama čiji krov je izgoreo potrebna pomoć

Vatrena stihija koja je u četvrtak nešto posle 14 časova zahvatila krov objekta pod kojim su smeštene dve porodice, progutala je tavan i sve vredne stvari koje su na njemu čuvali naši sugrađani, penzioneri Margita Mirkov i Mihalj Vašarhelji, a takođe su oštećena i dva vozila. Kako kažu, zahvaljujući tome što je osnova tavana bila dobro izgrađena, kao i brzoj reakciji vatrogasaca, požar se nije proširio na donji deo objekta.

- Samo sam odjednom čula strahovit i tup udarac, mislila sam da je neko pao sa terase. Izletela sam napolje i čula kao milion zvončića da zvoni, pogledala sam na krov, a oko dimnjaka je kuljao crni dim. Onda sam uletela unutra, jer povremeno čuvam jednu bebu, koju sam odmah iznela napolje i javila mami da dođe po nju - priseća se Margita Mirkov svoje prve reakcije na požar, ističući da je uzrok nesreće i dalje nepoznat. - Sumnjamo na odžak, jer se nije čistio dve-tri godine, iako plaćamo svakog meseca redovno. Međutim, imala sam razne probleme ovih godina, tako da ih nisam zvala, a kad sam zvala, odžačari su uvek izlazili. To je jedno što je moguće, a drugo su električne instalacije. E sad, da li je došlo do nekog varničenja, ne znam.

A ono to se zna, jeste da će sanacija krova koštati najmanje 10.000 evra. Kako kaže naša sagovornica, već su počeli da se raspituju i traže majstore, ali nisu očekivali da će obnova krova toliko mnogo da košta.

- Tesara smo našli najjeftinijeg, ali i to je jako skupo, samo 3.000 evra koštaju ruke tesara, a treba još mnogo greda, crepova. Nismo ni mislili da će sve izaći preko 10.000 evra, ali život je važan. Život je ostao i niko nije povređen - ističe Margita, koja se zahvalila komšijama i vatrogascima na brzoj reakciji. - Svakome preporučujem da drži brojeve važnih službi u telefonu, jer je najstrašnije to što se u tom trenutku nisam mogla setiti broja vatrogasaca. Ko ih je zvao, ne znam, ali sam zahvalna, a posebno bih se zahvalila i vatrogascima koji su došli u roku od 10 minuta i bili su zaista divni. Posle toga su došli mladi ljudi koji su dobrovoljno očistili sve sa krova, pitali šta treba i šta može još da se pomogne. Meni se vera u čovečnost vratila.

Kako bi pomogli komšijama u nevolji, stanovnici ove ulice su istog dana podelili apel na društvenim mrežama, pozivajući ljude dobre volje da, ukoliko su u mogućnosti, pomognu donacijama u novcu ili građevinskom materijalu obnovu izgorelog krova, kako bi obe porodice mogle da se vrate u svoje kuće, u kojima trenutno zbog neuslovnosti i nedostatka struje i grejanja ne mogu da borave.

- Pozvala bih naše sugrađane da se odazovu apelu i da, ako postoji mogućnost i dobra volja, pomognu vlasnicima kuća, jer je potrebna velika svota novca da bi se sanirala nastala šteta - pozvala je Melinda Đukić, komšinica koja je podelila apel na svom Fejsbuk profilu.

Sugrađani koji su u mogućnosti i žele da pomognu novčanim donacijama, novac mogu da uplate na brojeve računa Margite (105-409004272-62) i Mihalja (200-40618430-12).

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 1 dan
Komentara: 9
Pregleda: 6379
Povezana vest
Povezane teme
požar
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.