Komentara: 8
Pregleda: 9806

Ponovna inauguracija subotičke Sinagoge

07.05.2018. u 11:22h
Izvor: Subotica.com
Unošenjem svete knjige "Tore" danas od 18 časova održaće se ceremonija ponovne inauguracije subotičke Sinagoge. Knjiga je bila izmeštena tokom velikih radova koji su subotičku lepoticu učinili ponovo vrlo atraktivnom turističkom lokacijom i vrednim spomenikom kulture.
Ponovna inauguracija subotičke Sinagoge

Svečanim unošenjem svete knjige Sinagoga će ponovo postati molitveno mesto, jevrejski hram. Restauirana Sinagoga je zvanično otvorena krajem marta ove godine.

Subotička sinagoga je decenijama unazad bila nezaobilazna tačka u obilasku znamenitosti ovog grada i kulture njenih građana, ali tek od ove godine ovaj objekat je dobio novi-stari sjaj, usled čega divljenja su sve glasnija, a fotografije restauiranog zdanja kruže internetom u velikom broju.

- Suštinski je Sinagoga povratila svoju izvornu funkciju koju je imala. Dakle, da bude svetište Jevreja i tu ćemo da se molimo. U suštini subotički Jevreji imaju jednu manju sinagogu u okviru prostora verske zajednice, a veliku Sinagogu ćemo da koristimo sa vremena na vreme, kada imamo velike svečanosti, i nadamo se, misleći na okolne jevrejske zajednice u Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, da će biti ovde sa nama jer ni oni nemaju svoje svetište i zajedno ćemo da slavimo velike jevrejske praznike – rekao je u izjavi za RTV Panon Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

Ponovna inauguracija subotičke Sinagoge

Glavnoj svečanosti će prethoditi obraćanje Andraša Hajzlera, predsednika Jevrejske zajednice Mađarske koji će u 17.30 časova govoriti ispred Hanukije koju je poklonila Jevrejska zajednica Mađarske. U 18 časova počinje svečanost unošenja svitaka Tore, a prisutnima će se obratiti vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

U programu će nastupiti Hor kantora iz Jerusalima (The Jerusalem Cantors Choir) sa poznatim hebrejskim pesmama.

Izvor: Subotica.com
Unošenje svete knjige "Tore" Unošenje svete knjige "Tore" Unošenje svete knjige "Tore" Unošenje svete knjige "Tore" Unošenje svete knjige "Tore" Unošenje svete knjige "Tore" Unošenje svete knjige "Tore" Unošenje svete knjige "Tore"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 9806
Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

robert sabadoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.