• Pregleda: 7489

Ponovna inauguracija subotičke Sinagoge

Unošenjem svete knjige "Tore" danas od 18 časova održaće se ceremonija ponovne inauguracije subotičke Sinagoge. Knjiga je bila izmeštena tokom velikih radova koji su subotičku lepoticu učinili ponovo vrlo atraktivnom turističkom lokacijom i vrednim spomenikom kulture.
Ponovna inauguracija subotičke Sinagoge

Svečanim unošenjem svete knjige Sinagoga će ponovo postati molitveno mesto, jevrejski hram. Restauirana Sinagoga je zvanično otvorena krajem marta ove godine.

Subotička sinagoga je decenijama unazad bila nezaobilazna tačka u obilasku znamenitosti ovog grada i kulture njenih građana, ali tek od ove godine ovaj objekat je dobio novi-stari sjaj, usled čega divljenja su sve glasnija, a fotografije restauiranog zdanja kruže internetom u velikom broju.

- Suštinski je Sinagoga povratila svoju izvornu funkciju koju je imala. Dakle, da bude svetište Jevreja i tu ćemo da se molimo. U suštini subotički Jevreji imaju jednu manju sinagogu u okviru prostora verske zajednice, a veliku Sinagogu ćemo da koristimo sa vremena na vreme, kada imamo velike svečanosti, i nadamo se, misleći na okolne jevrejske zajednice u Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, da će biti ovde sa nama jer ni oni nemaju svoje svetište i zajedno ćemo da slavimo velike jevrejske praznike – rekao je u izjavi za RTV Panon Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

Glavnoj svečanosti će prethoditi obraćanje Andraša Hajzlera, predsednika Jevrejske zajednice Mađarske koji će u 17.30 časova govoriti ispred Hanukije koju je poklonila Jevrejska zajednica Mađarske. U 18 časova počinje svečanost unošenja svitaka Tore, a prisutnima će se obratiti vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

U programu će nastupiti Hor kantora iz Jerusalima (The Jerusalem Cantors Choir) sa poznatim hebrejskim pesmama.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Овца за шишање Odgovori
Само да не буде и ЊЕГОВА поновна!
Maximilian Odgovori
Bilo bi daleeeko bolje da su od sinagoge napravili koncertnu ili opersku dvoranu.. Tako bi sinagoga samu sebe finansirala a Subotica bi dobila na kolosalnom značaju.
Malter
Brigu o finansijama prepusti jevrejima.. haha
Saban Odgovori
U Orbanistanu (Madjarska) deca gladuju, mladi beze u inostranstvo, a oni ovde milione trose na renoviranje. Spolja gladac, iznutra jadac....
Saban
Samo da kazem nesto ovima koji mi lupaju minuse. Ja sam bio tu napolju na zapadu devedesetih kad su Jugosloveni preplavili Evropu, bio sam tu kad su Poljaci, Bugari i Rumuni odma po ulasku u EU preplavili Evropu, a i sad sam tu kad je Madjari i Hrvati preplavljuju. Mozete Vi meni da lupate minuse iz fotelje ali ja gledam te ljude iz dana u dan koji beze iz "EU" u pravu EU delimicno zbog egzistencije delimicno, jer se ne osecaju slobodnima u sopstvenoj drzavi. Madjarska grabi krupnim koracima prema Srbiji 90-tih videcete za koju godinu...
kom Odgovori
Lepo je sto se renoviraju verski objekti jer istinska vera u Boga nas cini boljim ljudima. Da li je to Biblija, Kuran ili Tora, nije ni bitno. Bog je jedan!
žužana Odgovori
Ne mogu pojmiti komentare koji su ovako negativni.

Za mene je ovo zbilja divan čin, pun vere i nade.

Očigledno u ovom gradu ima ljudi koji ne razumeju ono što je razumljivo.
stilista
Cemu ovolika paznja zidovima????
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.