• Pregleda: 8144

Pomerena starosna granica za odlazak u penziju kod žena

Pomerena starosna granica za odlazak u penziju kod žena

Od ove godine starosna granica za odlazak u penziju kod žena pomerena je za šest meseci, tako da je uslov za sticanje prava na penziju sada 61 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

- „Od  1. januara stupile su na snagu nove odredbe za penzionisanja, koje su u skladu sa Zakonom o PIO. Do 2032. godine kod žena će se postepeno  pomerati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života. Od  te godine i žene će u starosnu penziju ići tek sa navršenih 65 godina života“, istakla je direktorka Filijale Subotica Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Snežana Marić.

Ona je dodala da kod muškaraca i dalje važe isti uslovi. Pripadnici jačeg pola u penziju odlaze sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Osim ovog osnova za punu starosnu penziju i muškarci i žene mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od ove godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža i najmanje 55 godina i osam meseci života, a ženama 37 godina staža i najmanje 55 godina života.

- „U tom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini“, izjavila je Snežana Marić.

Ukupan iznos umanjenja za prevremenu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

13
Pera Odgovori
Da bi posle 45 godina rada i placanja poreza dobijali 25000 dinara?
Jer je drzava opljackana i niko nije nikada odgovara niti vracao pare?
ana Odgovori
pitanje je da li ce mnoge zene docekati penziju. i ne samo one...
Vesko Odgovori
To je od nove vlade, da penzionera ima sto manje. Zenama su posebno iskomplikovali odlazak
u penziju, a nepravda je velika sto muskarcima koji ostvare 40 godina penzijskog staza, ako
nemaju 65 godina, trajno umanjuju penzije i do 20%.
deda mraz Odgovori
Ma pomerite to na 80 godina,a ne tu zezuckate po 6 meseci. Posto se nazalost umire sve ranije,eto usteda za penzioni fond ili budzet ili sta je vec.........Lep pocetak jos jedne lepe godine.....
istina Odgovori
Pa šta se žalite.Dobili smo ono za što smo se borili još od devedesetih godina prošlog veka.Od mitinga do Srebrenice.
hej haj Odgovori
toliko o brizi za zene .pozdrav svim politickim partijama koje su ovo podrzale i izglasale i zelim da njihove zene ;majke i bake rmbace u proizvodnji na normu do 65 god za 25.000 din.
rolf Odgovori
Svaka vama čast, vi u foteljama ćete dočekati penziju , a mi a na hokedlama samo raku, bar ko je i i uopšte ima (nasledstvo)
tetka Odgovori
Strašno. Trebale bi majke i žene onih na vlasti/koji su izglasali ovaj zakon/ da rade pod uslovima rada koji vladaju u Srbiji i za minimalac do svoje 65/70 g. i da odrade preko 35 godina staža pa da ih onda vidimo.

I to odradismo radi Unije, a niko nije napravio uporedbu žene od 60 godina u Srbiji i recimo Švedskoj. Uslove života i rada, zdravstveno stanje, prosečna primanja i sl.

Masa maldih nezaposleni luta ulicama, stare i bolesne ljude teraju da rade. Ne daj bože da ostanu bez posla - ni jedan poslodavac ih neće,te postaju socijalni slučajevi posle onolko godina rada i truda.

Da se jednom ozbiljno pristupilo reviziji invalidskih penzionera /gde je masa ljudi od cca 35-4o godina penzionisano uz plaćanje mita/ i već 10-15 godina bespravno pustoše penzijski fond možda bi bilo više novca u istom.
taxi Odgovori
neki dan je bila vest da je odnos broja zaposlenih i penzionera došao na 1:1. koga god da stavite na vlast u srbiji u takvim uslovima ne može da organizuje penzioni sistem gde bi bili i zadovoljni penzioneri i koji bi bio održiv na duži rok. to je realnost, sve ostalo je populizam.
Ankica Odgovori
Imam 55 godina života i 35 godina radnog staža.Nedavno su žene sa ovakvim uslovima odlazile u "punu "penziju.Osećam da sam psihički i fizički iscrpljena. Više ne mogu a i ne želim da se usavršavam. Kome ja ovakva trebam na poslu? Ja sam ona nesretna generacija kojoj uvek pred nosom izmiče penzija. Mladi su ljuti što zadržavam mesto, a ja tu ništa ne mogu pomoći. Gde je mart 2024?????
Vesko Odgovori
Najlakse udariti po dzepu penzionera i iskomplikovati odlazak u penziju buducih penzionera,
koji budu imali srece da ih docekaju, sa navrsenih 65. godina. Mnogi nazalost nisu ni docekali,
jer su premunuli u srednjoj dobi, a imali su dosta godina odrađenog radnog staza ovoj drzavi.
A oni sto su davno pokrali sredstva penzonog fonda,jos nikom nista ne fali, kao i onima koji
su nam unistili radna mesta.
ojoj Odgovori
Znaci, sa posla pravo u bajsko....
xy Odgovori
@tetka
Bravo za komentar,narocito za taj zadnji deo.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.