Komentara: 14
Pregleda: 8712

Pomerena starosna granica za odlazak u penziju kod žena

04.01.2016. u 18:03h
Izvor: Subotica.com
Pomerena starosna granica za odlazak u penziju kod žena

Od ove godine starosna granica za odlazak u penziju kod žena pomerena je za šest meseci, tako da je uslov za sticanje prava na penziju sada 61 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

- „Od  1. januara stupile su na snagu nove odredbe za penzionisanja, koje su u skladu sa Zakonom o PIO. Do 2032. godine kod žena će se postepeno  pomerati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života. Od  te godine i žene će u starosnu penziju ići tek sa navršenih 65 godina života“, istakla je direktorka Filijale Subotica Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Snežana Marić.

Ona je dodala da kod muškaraca i dalje važe isti uslovi. Pripadnici jačeg pola u penziju odlaze sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Osim ovog osnova za punu starosnu penziju i muškarci i žene mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od ove godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža i najmanje 55 godina i osam meseci života, a ženama 37 godina staža i najmanje 55 godina života.

- „U tom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini“, izjavila je Snežana Marić.

Ukupan iznos umanjenja za prevremenu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 8712
Povezane teme

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje

penzioneri

penzija

penzionisanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.