Komentara: 0
Pregleda: 2593

Poljoprivrednici pokazali interesovanje za organsku proizvodnju

26.03.2016. u 17:12h
Izvor: Subotica.com
Poljoprivrednici pokazali interesovanje za organsku proizvodnju

Na konkurs za sufinansiranje investicija i nabavke opreme poljoprivrednih proizvođača u organskoj proizvodnji na teritoriji Grada Subotice, koji je raspisan sredinom decembra prošle godine, do sada se prijavilo 7 proizvođača. Poljoprivredni proizvođači su konkurisali  za tekuće i kapitalne subvencije, a ukupan iznos sredstava predviđen ovim konkursom je 3 miliona dinara.

- Poljoprivredni proizvođači su pokazali visok stepen profesionalnosti, i do ovog trenutka Komisija za vrednovanje i dodelu sredstava pozitivnim je ocenila pet prijava. Mi ćemo dati preporuku gradonačelniku, Jeneu Maglaiu, da sa tim proizvođačima potpiše ugovor i dodeli sredstva - kaže član GV zadužen za privredu, Nebojša Daraboš.

U okviru tekućih subvencija koje podrazumevaju nabavku semenske robe, zaštitu bilja i refundaciju goriva, limit je bio 100.000 dinara, od čega 50 odsto obezbeđuje Grad Subotica. Maksimalni iznos za kapitalne subvencije je bio 300.000 dinara.

- U okviru tekućih subvencija rasporedili smo oko 240 000 dinara prema pet proizvođača, dok smo za kapitalne subvencije izdvojili 970 000. Do predviđenih million za tekuće subvencije, odnosno dva za kapitalne, ostao je još deo neutrošenih sredstava, te očekujemo da će još proizvođača konkurisati-dodaje Daraboš.

Na teritoriji Grada Subotica pod organskom proizvodnjom  ima 633 hektara zemljišta i oko 15 sertifikovanih poljoprivrednih proizvođača. Prema Akcionom planu za razvoj organske proizvodnje do 2020. godine, na godišnjem nivou,  predviđeno je povećanje za 10 odsto površina pod organskom proizvodnjom, kao I broja proizvođača.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 4 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2593
Povezane teme

organska poljoprivreda

nebojša daraboš

organska hrana

organska proizvodnja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.