• Pregleda: 2929

Policija i dalje prikuplja podatke oko izbornih neregularnosti

Ni pet meseci nakon izbora, i tada podnetih krivičnih prijava zbog sumnji na izbornu krađu, iz subotičkog MUP-a nema izveštaja o rezultatima sprovedene istrage.
Policija i dalje prikuplja podatke oko izbornih neregularnosti

Zbog više nepravilnosti, pa i uočenih prekršaja tokom lokalnih izbora u Subotici, i to na nekoliko biračkih mesta, krivične prijave podneli su Savez vojvođanskih Mađara i Srpska napredna stranka, sumnjajući da su izbori u stvari falsifikovani. Na takav zaključak su ih navele otkrivene zloupotrebe tokom samog izbornog postupka, ali i tokom brojanja glasova.

Tužilaštvo je u skladu sa tim prijavama obavestilo policiju i predalo zahtev za istragom na osnovu podnetih dokaza, a policija sve do danas „istražuje slučaj i kontinuirano prikuplja podatke“. A kada pristignu odgovori, tužilaštvo će „doneti konačnu odluku“, glasi saopštenje iz ovog nadležnog tela.

- U strankama koje se osećaju oštećenima postoji uverenje da se sve odužilo, jer se nije znalo ko će pobediti na izborima. Da je kojim slučajem Demokratska stranka formirala vladu, ni do kakve istrage ne bi ni došlo - navodi Jene Maglai, predsednik okružne organizacije SVM. - Drugi problem je u subotičkom tužilaštvu, jer ovakvom tužilačkom timu iz nekog razloga „nije u interesu da se dođe do istine“ - ocenio je Maglai za Mađar So.

I u SNS su u istoj meri skeptični i smatraju da policijsko istraživanje može da traje i beskonačno. To odugovlačenje je znak da nema volje u policiji da se izborna krađa, odnosno sumnje u nju preispitaju, iako su podneti dokazi vrlo očigledni, stav je subotičkog SNS-a, ali uz uverenje da će se to „ipak promeniti“.

Za vreme i neposredno po završenim izborima više stranaka u Subotici prijavilo je izbornoj komisiji nepravilnosti tokom izbora, a jedna od njih je bilo deljenje poklon-paketića biračima. Tu akciju su na jednom biračkom mestu čak i snimile kamere, a pronađeni su i svežnjevi glasačkih listića čiji je izgled nešto drugačiji od ostalih. Prilikom zahteva da se još jednom prebroje glasovi, izborna komisija je vršila opstrukciju, a u gradski izborni štab pozvana je i specijalna policija, kako je tada naveo i gradski odbor URS-a. Međutim, lokalno rukovodstvo ove stranke se nakon formiranja republičke vlade nije više oglašavalo o ovom pitanju.

V. Laloš

Izvor: Dnevnik "Danas"

povezane teme

5
braca Odgovori
ljudi!!! pa nista nije bilo od kradje. to je samo opsta farsa sns-a da bi uzeli glasove. http://www.blic.rs/Vesti/Politika/347909/Okoncana-afera-Dzak-Nije-bilo-kradje-glasova
Vesko Odgovori
Tako sam i mislio, jer su se naglo ucutili, a ovo sada sto se radi, to je reda radi.
Maja Odgovori
@ braca, u Pančevu nije bilo , u Subotici je sigurno bilo zato se ovako odugovlači, kakva je policija kada nemože da ispita takvu jednostavnu stvar, sami mi građani znamo da je bilo deljenja ulja,šećera,paštete,jaja... zar to nije korupcija i krađa , trebala ih je policija pohapsiti sve iz tržnice na čelu sa direktorom . Nisam pristalica ni jedne stranke , ali sam za red i pravdu.
braca Odgovori
@ Maja, izvini molim te samo pogledaj ovo http://www.youtube.com/watch?v=a28S1n86rpo , i onda mi reci da nisu optuzili za kardju glasova, a to je iz panceva. Glupost je optuzivati jednu stranku da je "pokrala" izbore, a sve stranke su imali pravo da prisustvuju brojanju i pregledavanju listica. Gradjani su imali neke vajde od tih paketica hrane odakle god bili nego od sarenih obecanja i lazi da ce ovo ili ono uciniti
cule Odgovori
BAVITE SE OVIM LOKALNIM UBICAMa STO NAPADAJU BAKE I MLADE DEVOJKE
i ne gubite vreme sa ovim glupostima
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.