Komentara: 5
Pregleda: 3356

Policija i dalje prikuplja podatke oko izbornih neregularnosti

17.10.2012. u 02:01h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Ni pet meseci nakon izbora, i tada podnetih krivičnih prijava zbog sumnji na izbornu krađu, iz subotičkog MUP-a nema izveštaja o rezultatima sprovedene istrage.
Policija i dalje prikuplja podatke oko izbornih neregularnosti

Zbog više nepravilnosti, pa i uočenih prekršaja tokom lokalnih izbora u Subotici, i to na nekoliko biračkih mesta, krivične prijave podneli su Savez vojvođanskih Mađara i Srpska napredna stranka, sumnjajući da su izbori u stvari falsifikovani. Na takav zaključak su ih navele otkrivene zloupotrebe tokom samog izbornog postupka, ali i tokom brojanja glasova.

Tužilaštvo je u skladu sa tim prijavama obavestilo policiju i predalo zahtev za istragom na osnovu podnetih dokaza, a policija sve do danas „istražuje slučaj i kontinuirano prikuplja podatke“. A kada pristignu odgovori, tužilaštvo će „doneti konačnu odluku“, glasi saopštenje iz ovog nadležnog tela.

- U strankama koje se osećaju oštećenima postoji uverenje da se sve odužilo, jer se nije znalo ko će pobediti na izborima. Da je kojim slučajem Demokratska stranka formirala vladu, ni do kakve istrage ne bi ni došlo - navodi Jene Maglai, predsednik okružne organizacije SVM. - Drugi problem je u subotičkom tužilaštvu, jer ovakvom tužilačkom timu iz nekog razloga „nije u interesu da se dođe do istine“ - ocenio je Maglai za Mađar So.

I u SNS su u istoj meri skeptični i smatraju da policijsko istraživanje može da traje i beskonačno. To odugovlačenje je znak da nema volje u policiji da se izborna krađa, odnosno sumnje u nju preispitaju, iako su podneti dokazi vrlo očigledni, stav je subotičkog SNS-a, ali uz uverenje da će se to „ipak promeniti“.

Za vreme i neposredno po završenim izborima više stranaka u Subotici prijavilo je izbornoj komisiji nepravilnosti tokom izbora, a jedna od njih je bilo deljenje poklon-paketića biračima. Tu akciju su na jednom biračkom mestu čak i snimile kamere, a pronađeni su i svežnjevi glasačkih listića čiji je izgled nešto drugačiji od ostalih. Prilikom zahteva da se još jednom prebroje glasovi, izborna komisija je vršila opstrukciju, a u gradski izborni štab pozvana je i specijalna policija, kako je tada naveo i gradski odbor URS-a. Međutim, lokalno rukovodstvo ove stranke se nakon formiranja republičke vlade nije više oglašavalo o ovom pitanju.

V. Laloš

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3356

Povezane vesti

Povezane teme

Izbori u Subotici

izbori subotica 2012

izbori 2012

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.