Komentara: 33
Pregleda: 8139

Policajac u zajednici - spona između policije i građana

02.04.2021. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Koncept policija u zajednici, za čiju radnu poziciju je Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo konkurs krajem marta, biće usmeren na uspostavljanje i razvoj novih načina saradnje između policije i građana, odnosno predstavlja ideju da policija i građani rade zajedno na rešavanju problema u vezi sa kriminalom i drugim bezbednosnim pitanjima u lokalnoj zajednici.
Policajac u zajednici - spona između policije i građana

U cilju unapređenja rada Ministarstva unutrašnjih poslova, posebnim rešenjima opredeljeni su policijski službenici za rad u lokalnoj zajednici, koji bi trebalo da doprinesu unapređenju rada policajaca pozornika i pešačkih patrola policije.

Kako objašnjava Srđan Đurđević, oficir Odeljenja policije zadužen za rad u zajednici, razlike u odnosu na tradicionalni rad policajca pozornika ogledaju se u većoj obučenosti i spremnosti policajaca u zajednici koji obilaze rejone, odnosno delove malih područja grada, kako bi ostvarili neposrednu komunikaciju sa građanima, uz stalno interesovanje za njihove probleme i bezbednosne potrebe.

Policajac u zajednici - spona između policije i građana

PRIMER RADA U ZAJEDNICI - U okviru programa ''Policija u zajednici'', Policijska uprava u Subotici je tokom 2019. godine sprovela projekat ''Bezbedan grad – bezbedni građani'' zajedno sa korisnicima Gerontološkog centra, kako bi im podigla svest o samozaštiti i time sprečila da postanu žrtve krađa koje su izvršene na naročito opasan ili drzak način.
- Cilj razgovora je bio da naši najstariji sugrađani shvate da svojim činjenjem mogu u značajnoj meri da smanje opasnost da postanu žrtve izvršilaca krivičnih dela. Zbog velike zainteresovanosti, naša težnja je bila da se ovaj projekat nastavi i u 2020. godini, ali je zbog nepovoljnih epidemioloških uslova, privremeno obustavljen - kaže Đurđević.

- Cilj Policijske uprave u Subotici i celokupnog Ministarstva unutrašnjih poslova je da se građani osećaju bezbedno u svom gradu, gde je stavljen akcenat na povećanje broja policajaca za rad u zajednici. Upravo zbog ovoga je i konkursom za prijem u rad u Ministarstvo unutrašnjih poslova, koji je u toku, posebno raspisan i broj kandidata za ovo radno mesto. Verujem da ćemo i u narednom periodu težiti da se ovaj broj konstantno povećava, slušajući potrebe Subotičana - kaže Đurđević.

Po konkursu, na radnom mestu policajca u zajednici u našem gradu biće angažovana četiri kandidata, nakon stručnog osposobljavanja u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, koje traje oko godinu dana. Po rečima našeg sagovornika, značaj policajca u zajednici ogleda u postizanju višeg stepena bezbednosti građana i lokalne zajednice, te jačanju poverenja građana u rad policije.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova na ovaj način želi da izgradi bolju komunikaciju sa građanima i bolju saradnju - poručuje Đurđević.

Policajac u zajednici - spona između policije i građana

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 nedelje
Komentara: 33
Pregleda: 8139

Povezane vesti

Povezane teme

Policijska uprava Subotica

subotička policija

Policija Subotica

policijski službenik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.